Covid19

Viesmīlības nozares darba devēju un ņēmēju organizācijas, Ekonomikas ministrija (EM) un Iekšlietu ministrija (IeM) ir parakstījušas memorandu par sociāli atbildīgas un epidemioloģiski drošas komercprakses īstenošanu. Nozares uzņēmēji uzskata, ka sabiedrības veselība ir lielākā vērtība un apņemas darīt visu, lai saglabātu un veicinātu sabiedrības veselību Covid-19 pandēmijas laikā.

Viesmīlības nozares dalībnieki, EM un IeM apņēmušās stiprināt sadarbību, lai kopīgi izstrādātu, pastāvīgi pilnveidotu un praksē īstenotu viesmīlības nozarei piemērotākos rīcības scenārijus Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai atbilstoši faktiskajai vīrusa izplatības situācijai valstī.

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone: “Sadarbībā ar nozares pārstāvjiem, Valsts darba inspekciju, Valsts policiju un Ekonomikas ministriju esam izstrādājuši drošas darbības vadlīnijas ēdināšanas nozarei, lai uzņēmumi varētu atsākt pilnvērtīgu darbību, vienlaikus garantējot drošību gan darbiniekiem, gan klientiem. Tagad svarīgi apņemšanos īstenot praksē, mācoties strādāt citādos apstākļos. Tieši tā iespējams atrast labākos un drošākos risinājumus, kā veiksmīgi pielāgoties jaunajam normālajam.”

Memorandā teikts, ka apzinoties, kādas negatīvas sekas Covid-19 infekcijas turpmāka izplatība var radīt sabiedrības veselībai, drošībai un tautsaimniecībai, viesmīlības nozare apņemas proaktīvi veikt visus nepieciešamos pasākumus Covid-19 infekcijas izplatības risku mazināšanai sabiedriskās ēdināšanas vietās un naktsmītnēs.

“Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi ir vieni no Covid-19 pandēmijas izplatības ierobežojošo pasākumu vissmagāk skartajiem, kas ilgstoši bijuši spiesti atrasties dīkstāvē vai piedāvāt ierobežotu pakalpojumu – tikai līdzņemšanai. Vienlaikus, sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi jau sākotnēji ir bijuši vieni no atbildīgākajiem epidemioloģiskās drošības nosacījumu ievērošanā un ieviešanā. Arī tagad, sākoties gada siltajai sezonai, viesmīlības nozares darbinieki ir rūpīgi sagatavojušies sniegt iespējami drošu pakalpojumu iedzīvotājiem ārtelpās,” norāda ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

EM memoranda ietvaros apņemas sniegt atbalstu naktsmītņu un sabiedriskās ēdināšanas nozares dalībniekiem, informējot par aktuālajiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem un sniedzot nepieciešamos skaidrojumus. Savukārt IeM apņemas sniegt atbalstu sabiedriskās ēdināšanas nozares dalībniekiem situācijās, kad apmeklētājs atsakās ievērot normatīvajos aktos un sabiedriskās ēdināšanas nozares dalībnieku noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus, kā arī savas kompetences ietvaros sniegt atbalstu sabiedriskās ēdināšanas nozares dalībniekiem attiecīgo epidemioloģisko prasību vienotas izpratnes veidošanā, pēc iespējas savā darbībā īstenojot “konsultē vispirms principu”.

“Es kā iekšlietu ministrs vienmēr esmu iestājies par sakārtotu, viegli kontrolējamu darba vidi jebkurā nozarē, kas mazinātu vīrusa izplatību un vienlaicīgi ļautu atbrīvot iekšlietu dienestu resursus to primāro funkciju pildīšanai. Vienlaikus svarīgs aspekts ir sociālās spriedzes mazināšana sabiedrībā, jo tam seko tādas negatīvas blaknes kā naids, neiecietība, vardarbība, sabiedriskās kārtības un drošības riski, kurus nākas mazināt tieši maniem padotajiem darbiniekiem,” uzsver iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens.

Memorandu parakstījuši – EM, IeM, Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrība, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija, Latvijas Restorānu biedrība, Latvijas Tirgotāju asociācija, Latvijas Lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs", Latvijas Bārmeņu federācija, Latvijas Bāru asociācija, Latvijas Ēdinātāju apvienība un Latvijas Vīnziņu asociācija.

 

Papildu informācija:

Evija Ansonska,

LRB sabiedrisko attiecību konsultante

Mob. tālr.: 26011887

e-pasts: evija.ansonska@gmail.com