Veicot grozījumus 2020. gada 9. jūnija Ministru kabineta noteikumos Nr.360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”, Ministru kabinets lēmis no 17. augusta mazināt atsevišķus noteiktos pulcēšanās ierobežojumus ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem un organizētiem pasākumiem, t.sk. kongresiem, konferencēm, dažādām svinībām, utt.
Pēdējā laikā nav atklāti Covid-19 saslimšanas gadījumi, kas konstatēti ēdināšanas uzņēmumos. Lai nodrošinātu iespēju šiem uzņēmumiem paplašināt savu darbību un dot pienesumu valsts ekonomikai, mazināti ierobežojumi ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem, palielinot cilvēku skaitu, kas var sēdēt pie viena galdiņa – no 17. augusta pie viena galdiņa iekštelpās var sēdēt 8 cilvēki, savukārt ārtelpās cilvēku skaita ierobežojums vairs netiek noteikts. Tāpat samazināts uz vienu cilvēku nosakāmais kvadrātmetru - 3 m2. Savukārt prasība nodrošināt 2 m distanci starp galdiņiem tiek saglabāta, jo nodrošinot 2 m distanci starp galdiem, starp sēdētājiem pie dažādiem galdiem tā ir tikai ap metru, kas ir minimāli pieļaujamā distance, lai mazinātu Covid-19 izplatīšanos.
Tāpat no š.g. 17. augusta kultūras, sporta, reliģiskās darbības vietu un ēdināšanas uzņēmumu darbība tiek atļauta līdz plkst. 2.00. Šis nosacījums saistībā ar ēdināšanas uzņēmumiem attiecas uz vietām, kur pamata pakalpojums ir ēdināšana un kur apmeklētājiem šie pakalpojumi tiek sniegti, apkalpojot pie galdiņiem.
Savukārt izklaides vietu, tai skaitā diskotēku un naktsklubu, kur pamatpakalpojums ir izklaide, piemēram, dejas, utml., darbība ir saistīta ar ievērojami augstāku Covid-19 izplatības risku, tādēļ šo vietu darba laiks tiek saglabāts līdz plkst. 24.00.
Lai nodrošinātu iespēju organizēt pasākumus plašākam cilvēku lokam, no š.g. 17. augusta iekštelpās vienlaicīgi var pulcēties līdz 1000 cilvēkiem, savukārt ārtelpās maksimāli pieļaujamais cilvēku skaits ir līdz 3000 cilvēkiem. Lai vienkāršotu šīs normas piemērošanu, vairs netiek dalīti ierobežojumi cilvēku skaitam atkarībā no telpu platības – līdz 1000 m2 un vairāk. Tāpat līdz 3 m2 samazināts minimālās platības ierobežojums, kas jānodrošina uz vienu cilvēku. Vienlaikus tiek saglabāts nosacījums, ka cilvēku skaits, kas vienlaicīgi pulcējas konkrētā vietā, nedrīkst pārsniegt 50%, ko pieļauj konkrētās vietas kapacitāte. Minimālā platība 3 m2 uz vienu cilvēku noteikta arī tirdzniecības centriem un kultūras norises vietām.
Vienlaikus noteikts, ka saimnieciskā pakalpojuma sniedzējiem un pasākuma organizētājiem, kuru pasākuma norises laikā vai saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas laikā var pulcēties vairāk kā 500 cilvēku, gan iekštelpās, gan brīvā dabā, ir jāizstrādā pasākumu plāns Covid-19 izplatības ierobežošanai, paredzot cilvēku plūsmu plānošanu un citus pasākumus.
Tāpat no š.g. 17. augusta divu metru fiziskās distances un ne mazāk kā 3 m2 uz vienu personu telpā prasības neattiecas uz darījumu tūrisma pasākumiem kongresu centros un konferenču zālēs un ar minētajām vietām saistītajā ārtelpā, ja pasākuma laikā apmeklētāji atrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās. Vēršam uzmanību, ka šajos pasākumos blakus sēdvietās var atrasties ne vairāk kā divas personas, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi, un ne vairāk kā četras personas, kas ir vienas mājsaimniecības locekļi. Starp katrām blakus esošajām attiecīgi divām vai četrām sēdvietām jānodrošina viena metra distance vai aizsargbarjera. Pametot sēdvietu, personai jāievēro divu metru fiziskās distancēšanās nosacījums. Ja šajos pasākumos tiek nodalītas personu grupu plūsmas, kas nepārsniedz 300 cilvēku katrā grupā, un netiek pieļauta šo cilvēku grupu savstarpēja sastapšanās, pasākuma laikā var neievērot arī nosacījumu nodrošināt, ka telpās atrodas ne vairāk kā 50 % no kopējā iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj pasākuma norises vai saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas telpas platība un infrastruktūra.
Aicinām sabiedriskās ēdināšanas un tirdzniecības uzņēmumus, kā arī pasākumu organizētājus rūpīgi ievērot visas noteiktās prasības, lai pēc iespējas mazinātu Covid-19 izplatīšanos! Tāpat aicinām apmeklētājus ievērot noteiktos ierobežojumus, informēt sabiedriskās ēdināšanas vietu darbiniekus, ja tie netiek ievēroti, kā arī neapmeklēt tās vietas, kur tie netiek ievēroti vai kur notiek cilvēku drūzmēšanās!
Vienlaikus atgādinām, ka Ekonomikas ministrijas tīmekļa vietnē vienkopus publicētas visas šobrīd spēkā esošās prasības sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniedzējiem un prasības tirdzniecības uzņēmumiem un pasākumu organizētājiem.
Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļa