- Šodien tiek atklāts pirmais MICHELIN ceļveža Latvijas restorānu izlases apskats, kurā izcelti labākie restorāni visā valstī.
- Konkursā iekļauti 26 uzņēmumi: viens no tiem saņēmis vienu MICHELIN zvaigzni par augstākās klases virtuvi un trīs – MICHELIN Bib Gourmand par augstvērtīgu ēdienkarti.
- Viens restorāns saņēmis MICHELIN Zaļo zvaigzni par ilgtspējību.
- Tiek prezentētas trīs MICHELIN īpašās balvas, lai izceltu talantīgus profesionāļus.
Šodien MICHELIN atklāja savu pirmo restorānu izlasi MICHELIN ceļvedim Latvijā.
Ceļvedī ir ieteikti 26 restorāni: 19 restorāni atrodas Rīgā un 7 ārpus tās. To starpā ir 1 restorāns ar vienu zvaigzni, 3 Bib Gourmand restorāni un 22 citi ieteicamie restorāni, no kuriem viens ir atzīmēts ar MICHELIN Zaļo zvaigzni.
“Esam gandarīti sveikt Latviju MICHELIN Guide saimē,” sacīja Gvendals Puleneks, The MICHELIN Guides starptautiskais direktors. “Šī ir otrā Baltijas valsts, kas iekļauta mūsu izlasē, un tā pievienojas The MICHELIN Guide kolekcijai ar vienu MICHELIN zvaigznes restorānu un trim MICHELIN Bib Gourmand restorāniem. Iepriecinošs ir fakts, ka šeit ir daudz pašmāju talantu – daudzi uzņēmumi pieder vietējiem šefpavāriem, un tos ar lepnumu vada draudzīgas un entuziasma pilnas komandas. Tradicionālās receptes un garšas parasti ir vadošās, bet dāsnajās ēdienu porcijās tiek izmantoti augstākās kvalitātes produkti. Mūsu inspektori izbaudīja jūsu valsts iepazīšanu, un viņi ar nepacietību gaida, kad šī izlase kļūs arvien spēcīgāka."
Viens restorāns saņem vienu MICHELIN zvaigzni
MICHELIN zvaigznes tiek piešķirtas restorāniem, kas piedāvā izcilus ēdienus, ievērojot piecus universālus kritērijus: sastāvdaļu kvalitāti, garšu harmoniju, tehnikas meistarību, šefpavāra personību, kas izpaužas viņa virtuvē, un, kas ir tikpat svarīgi, konsekvenci gan visā ēdienkartē, gan arī laika ritējumā.
Max Cekot Kitchen ir pirmais restorāns Latvijā, kas saņēmis vienu MICHELIN zvaigzni.
Šis izsmalcinātais restorāns atrodas bijušajā, no sarkaniem ķieģeļiem celtajā, noliktavā pilsētas nomales rūpnieciskajā zonā. Restorāna īpašnieks Makss Cekots pats ir projektējis visu, sākot ar atvērto, stilīga dizaina virtuvi un beidzot ar mēbelēm un traukiem. Katrs no viņa radošās pārsteigumu ēdienkartes oriģinālajiem ēdieniem sastāv no daudziem elementiem – saldās, pikantās un skābās garšas līdzsvaro viena otru, un gardās mērces lieliski apvieno katru ēdienu. Tomēr viņš joprojām piekopj Latvijas kulinārijas tradīcijas, un dažas tradicionālās receptes un garšas parādās tādos ēdienos kā pelēkie zirņi ar austerēm, pomelo un kolrābjiem. Bieži vien ēdieni tiek pagatavoti no pašaudzētām sastāvdaļām, un Makss daudzus ēdienus pabeidz gatavot pie galda, tāpēc viesi, iespējams, redzēs viņu turpat blakus gatavojam, piemēram, pesto no garšaugiem un zaļumiem, kas izaudzēti viņu dārzā, lai pasniegtu to kopā ar maizi.
Trīs restorāniem tiek piešķirts Bib Gourmand apbalvojums
Trīs Rīgas restorāni ir ieguvuši Bib Gourmand – MICHELIN ceļveža atzinību par kvalitatīvu un meistarīgu ēdienu gatavošanu.
Milda ir neuzkrītošs restorāns ar sirsnīgu apkalpošanu un lielisku ēdienkarti. Šeit dominē Latvijas un kaimiņos esošās Lietuvas tradicionālās receptes, tomēr ēdieniem ir viegls, mūsdienīgs piesitiens un laikmetīgs noformējums. Knēdeļi – vai tie būtu latviešu pelmeņi, vai lietuviešu cepelīni – ir īsts hits.
Shōyu ir mazs veikaliņš, kurā pasniedz klasiskus ramen ēdienus ar pašgatavotām nūdelēm, bagātīgu, aromātisku buljonu un dažādām piedevām. Pieejamas arī rīsu bļodas un uzkodas, ar kurām lieliski var dalīties. Apkalpošana ir laipna, un telpā valda patīkams rosīgums.
Snatch pilnveido Rīgas Bib Gourmand trio. Ar logiem no grīdas līdz griestiem un mākslīgi veidotu industriālo stilu tā ir viena no galvaspilsētas stilīgākajām vietām. Autentiskā itāļu virtuvē tiek piedāvātas brīnišķīgas pašgatavotas pastas, restorāna personāls ir enerģisks un dzīvespriecīgs, bet optimistisko noskaņu veicina uzmundrinošs mūzikas pavadījums un pēc pasūtījuma veidots kokteiļu klāsts.
Galvenajai izlasei ir pievienoti 22 restorāni.
Latvijas 2024 izlasi papildina 22 restorāni, kas ir pievienojušies iepriekš minētajiem.
Tie ir gan vēsturiskajā vecpilsētā, gan pie upes, un to stilu izvēle ir ļoti daudzveidīga. Daži no tiem paver skatu uz dārziem un parkiem (Whitehouse un Ferma), bet vienā no tiem varat nokļūt tieši no pludmales (36.Line); pirmais atrodas vecā ugunsdzēsēju depo (Kest), otrs – bijušajās kazarmās (3 pavāri) un trešais – darbojošā alus darītavā (Zoltners); ir arī šika, sezonāla vasaras atpūtas vieta Aqua Luna, kur skan jaudīga mūzika, valda kluba atmosfēra un paveras skats uz upi.
Pilnu sarakstu skatiet turpinājumā.
Viens restorāns ir apbalvots ar MICHELIN Zaļo zvaigzni.
Ar MICHELIN Zaļo zvaigzni MICHELIN ceļveža restorānu izlasē tiek atzīmēti restorāni, kas ir nozares līderi attiecībā uz ilgtspējīgas gastronomijas praksi. Šie restorāni piedāvā ēdienus, kuros kulinārijas izcilība apvienota ar teicamu, videi draudzīgu attieksmi, un tie ir iedvesmas avots gan kaislīgiem gardēžiem, gan viesmīlības nozarei kopumā.
Pirmais Latvijas restorāns, kam piešķirta MICHELIN Zaļā zvaigzne, ir Pavāru māja, kas atrodas bijušajā dzemdību nama ēkā Līgatnes ciemata nomalē. Šeit viesi tiek aicināti atpūsties jaukā dabas ainavu vērošanas dārzā – vietā, kur pirms maltītes baudīšanas var apsēsties, ieklausīties un vērot. Pateicoties pašu ierīkotajām dobēm un pārtikas sagādes braucieniem, restorāna virtuve tiek nodrošināta ar dārzeņiem un garšaugiem, bet pārējie produkti tiek iepirkti no vietējiem piegādātājiem. Četru ēdienu pusdienas un sešu ēdienu vakariņas tiek gatavotas no produktiem, kas ir pieejami konkrētajā dienā.
Trīs MICHELIN īpašo balvu prezentācija
MICHELIN īpašās balvas tiek piešķirtas izcilām personībām, kuras, pateicoties savai bezgalīgajai aizrautībai un ievērojamajām prasmēm, spēj padarīt kulinārijas pieredzi neaizmirstamu.
Šī gada laureāti ir:
Balva par apkalpošanu – Mārim Jansonam un viņa komandai no restorāna Kest Cēsīs, kas pārsteidza MICHELIN ceļveža inspektorus ar savu dabisko siltumu un entuziasmu. Šeit galdi ir novietoti ap centrāli izvietoto virtuvi, un no šī skatu punkta Māris visu pārrauga. Viņa jaunā komanda ir apveltīta ar šarmu un ir panākusi smalku līdzsvaru starp uzmanīgu, bet ne pārāk uzmācīgu apkalpošanu. Viņi ar lepnumu un aizrautību sīki paskaidro katra ēdiena sastāvdaļas un rūpējas par to, lai laiks, kas veltīts degustācijas ēdienkartei, sagādātu patiesu baudījumu.
Someljē balva – Ivo Orlovam no restorāna TAURO Rīgā par zinošu un individuālu pieeju. Viesiem ienākot telpā, no grīdas līdz griestiem stiklotais pagrabs sola, ka vīnam ieturētajā maltītē būs galvenā loma, un Ivo aizrautīgā pieeja šo iespaidu pilnībā īsteno. Viņš ar entuziasmu iepazīstina ar vairākām iespējām, izceļ katru no tām un, kas ir patīkami, norāda arī cenas. Daži labākie eksemplāri ir daļa no vairāk nekā 300 pieejamo vienību klāsta. Viņa ieteikumi ir labi pārdomāti, un ir jūtama patiesa vēlme bagātināt TAURO apmeklētāju pieredzi.
Jaunā šefpavāra balva – Nilam Ģēvelim no Rīgas restorāna Ferma par lielisku prasmju, degsmes un brieduma apliecinājumu šefpavāra pienākumu izpildē. Viņš rūpīgi iegādājas augstākās kvalitātes produktus un viņa ēdienu gatavošanā ir jūtama liela cieņa pret šīm sastāvdaļām, kas ļauj viņam radīt ēdienus, kuri ir vizuāli vienkārši, bet tai pašā laikā izceļas ar lielisku garšu un konsistences dziļumu. Viņš ne tikai parūpējas par nevainojamu virtuves darba organizāciju, bet arī iedrošina un iedvesmo savu komandu.
Pilns Latvijas restorānu izlases saraksts bez maksas ir pieejams MICHELIN ceļveža tīmekļa vietnē un lietotnē. Restorānu klāstam pievienojas MICHELIN ceļveža viesnīcu izlase, kurā iekļautas unikālākās un visievērojamākās apmešanās vietas Rīgā un visā pasaulē.
Katru no izlasē iekļautajām viesnīcām ir izvēlējušies MICHELIN Guide eksperti, ņemot vērā tās neparasto stilu, apkalpošanu un individualitāti, pielāgojot tās dažādiem budžetiem, ar iespēju rezervēt tieši MICHELIN Guide tīmekļa vietnē un lietotnē.
MICHELIN ceļvedis ir gastronomijas standartu kritērijs. Tagad tas nosaka jaunus standartus viesnīcām. Apmeklējiet MICHELIN ceļveža tīmekļa vietni vai lejupielādējiet bezmaksas iOS vai Android lietotni, lai atklātu katru izlasē iekļauto restorānu un rezervētu neaizmirstamu viesnīcu.
MICHELIN ceļvedis Latvija 2024 īsumā:
26 rekomendētās iestādes:
- 1 restorāns ar vienu MICHELIN zvaigzni
- 3 MICHELIN Bib Gourmand restorāni
- 22 citi MICHELIN ieteiktie restorāni
- 1 restorāns ar MICHELIN Zaļo zvaigzni
Restorāns |
Atzinība |
Max Cekot Kitchen |
|
|
|
Milda |
|
Shōyu |
|
Snatch |
|
|
|
36.Line |
Izvēlēts |
3 Chefs |
Izvēlēts |
Akustika |
Izvēlēts |
Aqua Luna |
Izvēlēts |
Barents |
Izvēlēts |
Barents Cocktail & Seafood Bar |
Izvēlēts |
Chef's Corner |
Izvēlēts |
COD |
Izvēlēts |
Entresol |
Izvēlēts |
Ferma |
Izvēlēts |
H.E. Vanadziņš |
Izvēlēts |
JOHN |
Izvēlēts |
Kest |
Izvēlēts |
Le Dome |
Izvēlēts |
MO |
Izvēlēts |
Neiburgs |
Izvēlēts |
Pavāru māja |
Izvēlēts + |
Riviera |
Izvēlēts |
Tails |
Izvēlēts |
TAURO |
Izvēlēts |
Whitehouse |
Izvēlēts |
ZOLTNERS |
Izvēlēts |
Par Michelin
Michelin ir līderis savā nozarē. Uzņēmums ir apņēmies ilgtspējīgi uzlabot savu klientu mobilitāti, nodrošinot klienta vajadzībām atbilstošāko riepu servisu, kā arī dažādus digitālos pakalpojumus un ceļvežus. Michelin mērķis ir padarīt ceļojumu pieredzi unikālu, integrējot savos pakalpojumo inovatīvus risinājumus un jaunākās tehnoloģijas. Michelin galvenā mītne atrodas Klermonferānā, Francijā. Kompānija ir pārstāvēta 175 valstīs, tai ir 132 200 darbinieku un 67 riepu ražotnes, kas 2022. gadā kopā saražoja aptuveni 167 miljonus riepu.
Papildus informācija:
Piotr Staszałek
Preses sekretārs un sabiedrisko attiecību vadītājs
Tālr.nr.: + 48 605 540 301
E-pasts: piotr.staszalek@michelin.com