Mazumtirdzniecība
mazumtirdzniecība

Šā gada aprīlī mazumtirdzniecības apgrozījumam bija vērojams ļoti mērens kāpums. Neskatoties uz iedzīvotāju pirktspējas pieaugumu, patērētāju noskaņojums veikt lielākus pirkumus joprojām ir piesardzīgs. Gada laikā mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums salīdzināmajās cenās pieauga tikai par 0,4 % (pēc neizlīdzinātiem datiem). Tomēr mazumtirdzniecības apjoma kritums ir vērojams mēneša griezumā. Aprīlī, salīdzinot ar martu, mazumtirdzniecības apgrozījums saruka par 3,3 % (sezonāli koriģēti dati), tam samazinoties visās galvenajās preču grupās.

Gada laikā mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga nepārtikas precēm un degvielai, savukārt mazumtirdzniecības apgrozījums pārtikas precēm samazinājās.

Aprīlī, salīdzinot ar iepriekšējā gada aprīli, nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 1,2 %. Straujākais apgrozījuma kāpums bija informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu tirdzniecībā (par 25,1 %) un ziedu, augu, sēklu, mēslošanas līdzekļu, istabas dzīvnieku un to barības tirdzniecībā (par 17,7 %). Mērenāks kāpums bija vērojams kosmētikas un tualetes piederumu tirdzniecībā (par 10,5 %), apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu tirdzniecībā (par 9,3 %), mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos (par 9 %), farmaceitisko medicīnisko piederumu tirdzniecībā (par 8,9 %) un grāmatu, avīžu, kancelejas piederumu, audio un video ierakstu tirdzniecībā (par 7,5 %). Savukārt mazumtirdzniecības apgrozījums aprīlī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, visstraujāk samazinājās sporta preču un spēļu mazumtirdzniecībā (par 14,7 %). Straujš kritums bija arī tekstilizstrādājumu, paklāju, grīdsegu, tapešu, mēbeļu, apgaismes ierīču un cita veida mājsaimniecības piederumu tirdzniecībā (par 10,8 %), pulksteņu, juvelierizstrādājumu un citur neklasificētu jaunu preču mazumtirdzniecībā (par 10,1 %) un metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas mazumtirdzniecībā (par 10 %).

Sadalījumā pa tirdzniecības vietām apgrozījuma kritums aprīlī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, turpinājās mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 10,8 %), bet pārējā mazumtirdzniecībā ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem tas saruka mēreni – par 1,7 %. Savukārt pēc krituma martā aprīlī apgrozījums pieauga mazumtirdzniecībā pa pastu vai internetā (par 5,2 %).

Pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums gada griezumā aprīlī samazinājās – par 3,9 % un bija straujākais kritums kopš 2023. gada jūlija. Lai gan pārtikas produktu cenu straujais kāpums ir mitējies, cenu līmenis pārtikai joprojām saglabājas augsts, kas ietekmē arī pārtikas preču apgrozījumu. 

Degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums degvielas uzpildesstacijās turpina pieaugt. Aprīlī tas pieauga par 7,5 %, salīdzinotar 2023. gada aprīli, neskatoties uz augstākām degvielas cenām, salīdzinot ar iepriekšējā gada aprīli. Tomēr mēneša griezumā (aprīlis pret martu) degvielas mazumtirdzniecības apjomi strauji samazinājās – par 8,9 % (sezonāli koriģēti dati). 

Kopumā š.g. janvārī-aprīlī mazumtirdzniecības apgrozījums bija par 0,9 % augstāks nekā 2023. gada janvārī-aprīlī, ko lielā mērā noteica degvielas mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpums par 5,4 %. Pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 0,8 %, bet nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga mēreni – par 0,5 %.

Arī turpmāk sagaidāms, ka pircēju aktivitāte pieaugs pakāpeniski. Reālo ienākumu kāpums atvieglos mājsaimniecību finansiālo situāciju un veicinās pirktspējas pieaugumu. Lai gan pārtikas produktu cenu līmenis joprojām saglabājas augsts, to cenu straujais kāpums ir mitējies, kā arī būtiski sarukušas ar mājokli saistīto energoresursu cenas, kas pozitīvi ietekmēsmazumtirdzniecības apgrozījumu.

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja
Ieva Šnīdere
Analītikas dienesta analītiķe