Pakalpojumu sniegšana un saņemšana epidemioloģiski drošā vidē
Pakalpojumu sniedzējs / darbinieki:
- Darbinieks, kā arī brīvprātīgais darbinieks un persona, kas nodarbināta uz ārpakalpojuma līguma pamata, darba pienākumus klātienē var veikt, ja tai ir sertifikāts, kas apliecina pabeigtu primāro vakcināciju vai balstvakcināciju, vai pārslimošanas sertifikāts.
Pakalpojumu saņēmējs:
- Pilnībā vakcinētas personas ar sadarbspējīgu sertifikātu: līdz 2022. gada 28. februārim par pilnībā vakcinētu personu tiek atzīta persona, kurai atbilstoši Eiropas Zāļu aģentūras vai līdzvērtīga regulatora reģistrētai vai Pasaules Veselības organizācijas atzītai vakcīnas lietošanas instrukcijai ir ievadīts pilnam vakcinācijas kursam ar konkrēto vakcīnu atbilstošs vakcīnu devu skaits un kurai ir pagājušas 14 dienas pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas, kā arī persona, kurai ar RNS testu ir apstiprināta inficēšanās ar SARS-CoV-2 un ir ievadīta Eiropas Zāļu aģentūras vai līdzvērtīga regulatora reģistrēta vai Pasaules Veselības organizācijas atzīta viena vakcīnas deva un kurai no tās ievades ir pagājušas 14 dienas, vai persona, kurai ievadītas šajā punktā minēto vakcīnu jauktas devas atbilstoši Zāļu valsts aģentūras tīmekļvietnē publicētajai Covid-19 vakcinācijas rokasgrāmatai un kurai kopš vakcinācijas kursa pabeigšanas ir pagājušas 14 dienas.
- Personas ar sadarbspējīgu pārslimošanas sertifikātu.
- Bērni: bērniem līdz 18 gadu vecumam (17 ieskaitot) netiek prasīts vakcinācijas / pārslimošanas / testa sertifikāts saņemot pakalpojumus epidemioloģiski drošā vidē .
Sniedzot saimnieciskos pakalpojumus, tostarp, sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus, tiek ievērotas vispārējās un specifiskās epidemioloģiskās drošības prasības: distance, roku higiēna un dezinfekcija, vēdināšana, sejas maskas (izņemot apmeklētājus, kas sēž pie galda, un bērnus līdz 7 gadu vecumam).
Jābūt pilnībā nodalītām plūsmām – epidemioloģiski droša vide (pakalpojumu sniegšanai uz vietas – klātienē) un epidemioloģiski nedroša vide (pakalpojumu sniegšana līdzņemšanai vai ar piegādi): uzskatāmi nodalītas plūsmas, pie katras plūsmas - informācija par epidemioloģiskās drošības vidi un maksimāli iespējamais personu skaits.
Epidemioloģiski droša vide sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai uz vietas (klātienē):
- tiek veikta vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu verifikācija (izņemot bērnus līdz 18 gadu vecumam)
- pie viena galdiņa ne vairāk kā 4 pilngadīgas personas, neskaitot nepilngadīgus bērnus (bet ne vairāk kā 10 personas kopā)
- vismaz 2 metru attālums starp personām, kas sēž pie dažādiem galdiņiem, ja starp galdiņiem nav izvietotas norobežojošas sienas
Epidemioloģiski nedroša vide sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu nodrošināšanai līdzņemšanai (ja nav iespējams nodrošināt ēdiena līdzņemšanai izsniegšanu caur lodziņu, caur atsevišķu ieeju vai tamlīdzīgi):
- pakalpojumus drīkst sniegt personas ar derīgu sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu
- līdzņemšanas pakalpojumus drīkst saņemt jebkura persona (bez sertifikātu pārbaudes)
- ja tiek nodrošināti sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumi uz vietas: tiek ievērota distance ar citiem apmeklētājiem (nodalīta plūsma fiziski, piemēram, ar norobežojošām lentām)
- vienam apmeklētājam tiek nodrošināti ne mazāk kā 15 m2 no publiski pieejamās iekštelpu platības. Pakalpojuma sniegšanas vietā, kur vienam apmeklētājam publiski pieejamā telpu platība ir mazāka par 15 m2, vienlaikus var atrasties tikai viens apmeklētājs
Maksimālā personu skaita aprēķins:
- Izvērtējot sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai līdzņemšanai nepieciešamo telpas platību: vismaz 15 m2 personai. Ja līdzņemšanas zona ir mazāka par 15 m2, tajā vienlaikus var atrasties viens pakalpojumu saņēmējs.
- Izvērtējot, cik personām iespējams sniegt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu uz vietas (klātienē) tai atvēlētajā zonā vai plūsmā: iespējamais galdiņu skaits x maksimāli 10 personas pie galdiņa.