Jaunumi

Ir noslēgusies nacionālā atlase Eiropas Komisijas konkursā “Eiropas uzņēmējdarbības veicināšanas balvas 2020”. Konkursam iesniegti divi projekti no Latvijas. Konkursa mērķis ir apzināt un novērtēt veiksmīgākos uzņēmējdarbības un uzņēmumu veicinātājus visā Eiropā, īpaši izcelt uzņēmējdarbības labāko politiku un praksi, veidot izpratni par uzņēmējdarbības pievienoto vērtību, kā arī iedvesmot potenciālos uzņēmējus. Konkursa uzvarētājus pasludinās apbalvošanas ceremonijā 2020. gada novembrī Berlīnē, Vācijā. 


Starptautiskajā konkursā piedalīsies Sabiedrības integrācijas fonds sadarbībā ar nodibinājumu “Ventspils Augsto tehnoloģiju parks”, kas izveidojuši vairāku posmu darbību kopumu, kas ļauj identificēt, novērtēt, izcelt apbalvojot darba devējus, kas ir ieviesuši dažādības vadības principus savā organizācijā. Kustības “Dažādībā ir spēks” mērķis ir veidot atpazīstamu un pozitīvu darba devēju kustību, kas par uzdevumu ikdienas darbā izvirza dažādības veicināšanu savos uzņēmumos, organizācijās, valsts vai pašvaldības iestādēs, biedrībās vai nodibinājumos - atzīstot, ka darbinieku dažādība ir resurss un virzītājspēks organizācijas attīstībai un izcilu rezultātu sasniegšanai ikvienā jomā, jebkādos apstākļos. Kustību “Dažādībā ir spēks!” 2019. gadā atzinīgi novērtējis Latvijas Valsts Prezidents Egils Levits un aicinājis darba devējus pievienoties šai kustībai, novēlot tajā vismaz 300 darba devēju dalību. Kustības ietvaros tiek izcelti darba devēji, kas rūpējās par saviem cilvēkiem un ir atvērti darba devēji ne tikai "miera laikos", bet arī sarežģītos brīžos. Balvas piešķiršanas misija ir veicināt toleranci pret dažādo Latvijas darba devēju vidū un darba tirgū kopumā, kā arī Latvijas iedzīvotājos veidot izpratni, ka dažādība ir resurss.

Otrs projekts no Latvijas, kas piedalīsies Eiropas mēroga atlasē, ir Air Baltic Corporation ar jauno pilotu akadēmijas projektu kategorijā “Ieguldījums uzņēmējdarbības prasmēs”. Laikā, kad nozare saskārās ar pilotu trūkumu, airBaltic radīja ilgtspējīgu risinājumu, kā motivēt apgūt šo profesiju. airBaltic Pilotu akadēmijā šobrīd ir 60 aktīvi studenti. Vairums studentu ir no Baltijas valstīm, taču daļa ir arī no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, piemēram, Vācijas, Francijas, Somijas un citām. Šo gadu laikā airBaltic ir ne tikai īstenojis profesionālu teorētisko apmācību programmu, bet arī investējis un attīstījis akadēmijas praktiskās apmācības – iegādāts apmācību simulators, vairāki Diamond Aircraft lidaparāti un atklāts pilnībā aprīkots lidmašīnu angārs mācību procesam. 2019. gadā pirmā mācību grupa 12 studentu sastāvā absolvēja programmu.

Konkurss “Eiropas uzņēmējdarbības veicināšanas balvas” kopš 2006. gada apbalvo izcilas iniciatīvas, kas valsts, pašvaldību un reģionālā līmenī atbalsta uzņēmējdarbību. Konkursā kopumā piedalījušies vairāk kā 4000 projekti, kā rezultātā izveidojušies vairāk kā 10 000 jaunu uzņēmumu. Plašāka informācija par konkursu pieejama Eiropas Komisijas māsjaslapā. 

 

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

prese@em.gov.lv