Jaunumi

Būvniecības nozarē iepriekšējos divus gadus izaugsmes tempi bija ļoti strauji. Dati par būvniecības produkcijas apjoma dinamiku 2019.gadā liecina, ka šajā gadā attīstības tempi ir palēninājušies un 1.pusgadā būvniecības produkcijas apjomi pieauga par 3,4%, salīdzinot ar 2018.gada 1.pusgadu.

attēls

Ja šā gada 1.ceturksnī nozare auga par 7,4% salīdzinājumā ar 2018.gada atbilstošo ceturksni, tad pieaugums 2.ceturksnī veido tikai 1%. To var skaidrot ar bāzes efektu jeb iepriekšējo gadu straujās izaugsmes rezultātā sasniegtajiem augstajiem rādītājiem. Līdztekus nozares attīstību ierobežo lielo privāto būvniecības projektu pabeigšana un maksimumu sasniegušās Eiropas Savienības struktūrfondu investīcijas.

 

2019.gada 2.ceturkšņa nelielo pieaugumu nodrošināja tikai ēku būvniecības apjomu attīstība. Šajā periodā specializētie būvdarbi bija tādā pašā līmenī kā pirms gada. Savukārt dati par inženierbūvniecību uzrāda samazinājumu, kas turpinās jau vairākus ceturkšņus.

 

Ēku būvniecība bija par 4,6% lielāka nekā 2018.gada 2.ceturksnī. Šajā kategorijā pieauga gan dzīvojamo ēku, gan nedzīvojamo ēku būvniecības apjomi.

 

Specializēto būvdarbu apjomi 2019.gada 2.ceturksnī kopumā palika nemainīgi salīdzinājumā ar iepriekšējā gada 2.ceturksni. Tos veido ēku nojaukšana un būvlaukuma sagatavošana, elektroinstalācijas ierīkošanas, cauruļvadu uzstādīšanas un citas līdzīgas darbības, kā arī būvdarbu pabeigšana. Šajā kategorijā 2.ceturksnī pieauga elektroinstalācijas ierīkošanas, cauruļvadu uzstādīšanas un līdzīgu darbību apjomi.

 

Inženierbūvniecības apjomi šajā periodā bija par 3,8% mazāki kā 2018.gada attiecīgajā periodā. Jāatzīmē, ka tādu infrastruktūras jomu kā ceļu un dzelzceļu, un maģistrālu būvniecība turpināja pieaugt. Tomēr tas nespēja kompensēt sarukumu citās jomās, piemēram, elektroapgādes un telekomunikāciju sistēmu būvniecībā, kā arī pilsētsaimniecības infrastruktūras objektu būvniecībā.

 

2019.gada 1.pusgadā tika izsniegtas 2483 būvatļaujas, kas bija par 369 vairāk kā 2018.gada atbilstošā periodā. Tajā pašā laikā būvatļaujās norādītā būves platība pieauga par 28%. Joprojām izsniegto būvatļauju skaitā dominē privātmāju būvniecībai izsniegtās būvatļaujas, šādas būvatļaujas veido vairāk kā pusi no visām izsniegtajām būvatļaujām.

 

Gan augstā bāze, gan privāto un publisko investīciju plūsma liecina, ka būvniecības nozares attīstības temps 2019.gadā būs zemāks kā 2018.gadā.

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Jānis Ušpelis

EM Analītikas dienesta ekonomists