Jaunumi

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, šā gada janvārī gada griezumā preču eksporta vērtība faktiskajās cenās nedaudz samazinājās – par 0,6%, savukārt imports nedaudz pieauga – par 0,3 procentiem.

attēls

Janvārī eksporta vērtību pozitīvi ietekmēja būtisks koksnes un tās izstrādājumu eksporta pieaugums. Pieauga arī ķīmiskās rūpniecības preču, dzērienu, sauszemes transportlīdzekļu un elektroierīču un iekārtu eksports. Savukārt eksporta vērtības samazinājums bija vērojams mehānismu un ierīču, dzelzs un tērauda, kā arī dārzeņu eksporta grupās.

 

2019. gada janvārī preču eksporta vērtība uz ES valstīm pieauga par 5,5%. Būtiski eksports pieauga uz Apvienoto Karalisti, Vāciju, Zviedriju un Igauniju, bet samazinājās uz Spāniju.

 

Janvārī būtiski pieauga eksports uz NVS valstīm – par 14,9% (tai skaitā uz Krieviju – par 16,3%). Pieauga eksports arī uz Baltkrieviju. Vienlaikus šā gada janvārī ievērojami samazinājās eksports uz pārējām valstīm – par 31,4%, taču šeit jāņem vērā, ka pērn janvārī bija ievērojams eksporta darījums ar ASV (39 milj. eiro). Tāpat šā gada janvārī samazinājās eksports uz Ēģipti (dārzeņi) un Turciju (dzelzs un tērauds).

 

Preču importa izaugsmi janvārī pozitīvi ietekmēja pārtikas rūpniecības ražojumu, koksnes un tās izstrādājumu un augu valsts produktu importa vērtības pieaugums. Savukārt samazinājās minerālo produktu un satiksmes līdzekļu imports.

 

Sagaidāms, ka šogad eksporta vērtība pieaugs mēreni, jo ekonomikas izaugsmes tempi galvenajās mūsu tirdzniecības partnervalstīs 2019. gadā būs lēnāki nekā pirms gada.

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Edmunds Gergelevičs

EM Analītikas dienesta analītiķis