Jaunumi

Ekonomikas ministrija atcēlusi atļaujas pārdot saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros vēl sešiem komersantiem: ZS "Jaundzelves", SIA "Ilpeks", ZS "Celmiņi-1", SIA "Biznesa centrs "TOMO"", SIA "Reāls" un AS "Remars-Rīga", kas ļāvis novērst iespējamo OIK kopējo izmaksu pieaugumu turpmākajos 10 gados par aptuveni 12,1 miljonu eiro. Atļaujas pārdot saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros  atceltas, jo komersanti nebija pilnībā izpildījuši savas nodokļu saistības pret valsti.

 

2018. gada maijā, pārbaudot nodokļu parādu esamību Valsts ieņēmumu dienesta publicētajā nodokļu parādnieku datu bāzē 341 komersantam, kam noslēgts līgums ar AS “Enerģijas publiskais tirgotājs” par obligātā iepirkuma ietvaros saražotās elektroenerģijas iepirkšanu, ministrija konstatēja, ka 61 komersants nebija pilnībā izpildījis savas nodokļu saistības pret valsti.

 

Šiem uzņēmējiem nekavējoties tika nosūtīts brīdinājums, kas uzlika pienākumu nomaksāt nodokļu parādu. Līdz šā gada 19. oktobrim lielākā daļa no brīdinātajiem komersantiem minētos nodokļu parādus jau ir dzēsuši, un valsts budžetā ir ieskaitījuši aptuveni 1,5 milj. EUR.

 

Ņemot vērā, ka nodokļu parāds netika nomaksāts noteiktajā termiņā, seši komersanti (ZS "Jaundzelves", SIA "Ilpeks", ZS "Celmiņi-1", SIA "Biznesa centrs "TOMO"", SIA "Reāls", AS "Remars-Rīga") zaudēja tiem piešķirtās tiesības tirgot saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros.

 

Nākamo nodokļu parādu esamības pārbaudi Ekonomikas ministrija plāno veikt šā gada novembrī.

 

Kā zināms, ministrija šogad būtiski pastiprinājusi kontroles pasākumus obligātā iepirkuma komponentes (OIK) maksājuma saņēmējiem. Pēc ministrijas iniciatīvas šogad atjaunojamo energoresursu nozari regulējošie normatīvi papildināti ar normu, kas paredz, ka gadījumos, kad tiks konstatēta apzināta krāpniecība, piemēram, pie būtiskiem tehnoloģiskiem pārkāpumiem un neatbilstošu kurināmo resursu izmantošanas, Ekonomikas ministrijai bez brīdinājuma būs pienākums lemt par obligātā iepirkuma tiesību atcelšanu, tādējādi izslēdzot no atbalsta saņēmēju loka negodprātīgus uzņēmējus, un līdz ar to samazinot atbalsta saņēmēju skaitu un to radīto slogu uz valsts tautsaimniecību.

 

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

prese@em.gov.lv

T.: 67013193