Jaunumi

No šā gada 1. marta tiks paplašināts mājokļu garantiju programmas saņēmēju loks – valsts atbalstu mājokļa iegādei varēs saņemt arī jaunie speciālisti vecumā līdz 35 gadiem, kuriem apgādībā nav bērnu, un ģimenes ar bērniem līdz 23 gadu vecumam (ieskaitot).

 

Ministru kabineta 20. februāra sēdē apstiprināti MK noteikumi "Noteikumi par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai" un grozījumi Ministru kabineta 2009. gada 27. oktobra noteikumos Nr.1250 "Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā", kas noteiks atbalsta sniegšanas nosacījumus visām programmas mērķa grupām. Attīstības finanšu institūcija Altum jaunās garantijas izsniegs, sākot ar šā gada 1. martu, pēc līgumu noslēgšanas ar sadarbības komercbankām. 

 

“Līdz ar mājokļu garantiju programmas paplašināšanu veicināsim mājokļu pieejamību gan ģimenēm ar bērniem, gan personām ar augstāko vai profesionālo vidējo izglītību, līdz ar to motivēsim augstas kvalifikācijas speciālistus palikt uz dzīvi Latvijā. Vienlaikus tiks uzlabota Latvijas uzņēmējdarbības vide un sekmēta jaunu saimnieciskās darbības veicēju un privātpersonu piesaiste reālai saimnieciskai darbībai un rezidencei Latvijā, stimulēts kreditēšanas tempa pieaugums un pozitīvi ietekmēts investīciju apjoms. Mājokļu garantiju programmas īstenošanai atbalsta sniegšanai ģimenēm ar bērniem šogad paredzēti 6,6 miljoni eiro, savukārt atbalsts jaunajiem speciālistiem tiks sniegts uz tirgus nosacījumiem,” uzsver Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

 

Valsts atbalsta programmas mērķis ir veicināt mājokļu pieejamību ģimenēm ar bērniem un jaunajiem speciālistiem – personām vecumā līdz 35 gadiem ar iegūtu augstāko vai profesionālo vidējo izglītību.  ALTUM garantija ļauj samazināt  hipotekārā aizdevuma pirmās iemaksas apjomu komercbankā, tādējādi palīdzot tikt pie sava mājokļa situācijās, kad ir stabili ienākumi, kas ļauj uzņemties kredītsaistības, bet nepietiek uzkrājumu pirmajai iemaksai.

 

Esam veikuši aprēķinus, ka 45 000 eiro vērtu dzīvokli ar valsts garantijas palīdzību speciālists varēs brīvi iegādāties 8 mēnešu laikā, turpretī bez valsts garantijām pirmās iemaksas uzkrājums jākrāj būtu gandrīz 3 gadus. Bez atbalsta programmas jaunajam speciālistam būtu nepieciešams sakrāt naudu kredīta pirmajai iemaksai 20% apmērā no kredīta summas – šajā gadījumā 9000 eiro. Ja viņa alga mēnesī ir 1000 euro uz rokas un pieņemot, ka mēnesī viņš varētu atlikt 270 eiro, pirmā iemaksa viņam būtu jākrāj gandrīz 3 gadus. Savukārt, iegādājoties identisku dzīvokli ar atbalsta programmas palīdzību, pirmās iemaksas apmērs ir tikai 5% no kredīta summas jeb 2250 eiro un to viņš varētu sakrāt vien 8 mēnešos.

 

Reinis Bērziņš, Altum valdes priekšsēdētājs: “Programmas līdzšinējā norise apliecina, ka tā labi palīdz risināt aktuālo pirmās iemaksas uzkrāšanas problēmu. Ņemot vērā iedzīvotāju interesi un konsultācijas ar komercbankām, prognozējam, ka garantijas būs pieprasītas arī jauno speciālistu vidū un tuvāko trīs gadu laikā piešķirsim garantijas aptuveni 3300 jaunajiem speciālistiem ar kopējo garantiju apjomu 23 miljoni eiro. Programmas darbības mehānisms ir saņēmējiem maksimāli ērts, jo valsts atbalstu faktiski var saņemt dažu dienu laikā savā bankā. Personām, kas vēlas iegādāties mājokli, jādodas uz banku, banka izvērtē pēc hipotekārā aizdevuma pieteikumu un, ja nepieciešams, vēršas Altum pēc galvojuma.”

 

Jaunie speciālisti varēs saņemt garantiju mājokļa iegādei 20% apmērā no aizdevuma summas, kas nepārsniedz 50 000 euro. Šai mērķa grupai garantijas tiks izsniegtas uz tirgus nosacījumiem, attiecīgi – bez valsts budžeta finansējuma. Garantija tiks izsniegta uz 10 gadiem. Komisijas maksa par garantiju būs ikgadēja un būs 4,8% apmērā no garantijas atlikuma, attiecīgi maksa par garantijas izmantošanu ik gadu samazināsies.

 

Piemēram, jaunais speciālists vēlas iegādāties mājokli par 70 000 eiro un bankas prasītā pirmā iemaksa ir 15% jeb 10 500 eiro. Izmantojot Altum garantiju 10% apmērā (7000 eiro), jaunais speciālists mājokli var iegādāties ar 5% pirmo iemaksu (3500 eiro), ko ir ievērojami vieglāk uzkrāt. Pirmajā gadā komisijas maksa būs 360 eiro gadā (4,8% no garantijas summas), savukārt turpmākajos gados, samazinoties garantijas atlikuma, samazināsies arī ikgadējā maksa par garantiju.

 

Pērn tika secināts, ka lielākais īpatsvars personu, kurām nepieciešams atbalsts mājokļa iegādei, vidū ir personas līdz 35 gadiem, kuru rīcībā ir nelieli finanšu uzkrājumi, kas var būt nepietiekami, lai iegūtu savā īpašumā vajadzībām un finanšu līdzekļiem atbilstošu mājokli. Programmas paplašināšana ar šo mērķa grupu veicinās kvalificēta darbaspēka izaugsmi un piesaisti reģioniem, tādā veidā uzlabojot Latvijas uzņēmējdarbības vidi.

 

Savukārt garantijas ģimenēm ar bērniem līdz 23 gadu vecumam (ieskaitot) tiks izsniegtas uz līdzšinējiem nosacījumiem. Persona, kuras apgādībā ir viens bērns, var saņemt ALTUM garantiju 10% apmērā no aizdevuma summas (maksimālais apmērs 10 tūkstoši eiro), ar diviem bērniem – 15% apmērā (līdz 15 tūkstošiem eiro), ar trīs vai vairāk bērniem – 20% apmērā (līdz 20 tūkstošiem eiro). Par garantiju ir noteikta vienreizēja maksa 2,5% apmērā no garantijas summas.

 

Detalizēti ar MK noteikumiem "Noteikumi par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai" un grozījumiem Ministru kabineta 2009. gada 27. oktobra noteikumos Nr.1250 "Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā" var iepazīties Ministru kabineta tīmekļa vietnē.

 

Kā zināms, mājokļu garantiju programmu Altum īsteno kopš 2015. gada. Šajā laikā iedzīvotāju interese par programmu ir tikai augusi, jo iedzīvotājiem, īpaši jauniešiem, jaunām ģimenēm un ģimenēm ar bērniem, trūkst finanšu līdzekļu kredīta pirmajai iemaksai, lai iegādātos nekustamo īpašumu.

 

Līdz šā gada 1. janvārim valsts atbalstu mājokļa iegādei saņēmušas vairāk nekā 7300 ģimenes, kurās ir 10 500 bērni vecumā līdz 18 gadiem. Piešķirto garantiju kopējā summa ir 50 miljoni eiro un kopējais ar garantijām piesaistīto hipotekāro aizdevumu apjoms komercbankās ir 445  miljoni eiro. Šajā laikā no galvojumu kopējā skaita lielākā daļa – 62% no visiem galvojumiem piešķirti ģimenēm ar vienu bērnu, 32% ģimenēm ar diviem bērniem, savukārt 6% ir piešķirti mājokļa iegādei ģimenēm ar trīs vai vairāk bērniem.

 

Atbalstu izmantojušas ģimenes visā Latvijā. Proporcionāli lielākais galvojumu skaits ir Rīgā un Pierīgā – 67% garantiju. No kopējā garantiju skaita 14% garantiju izmantojušas ģimenes Vidzemes reģionā, Kurzemē – 9%, Zemgalē – 7%, savukārt Latgalē – 3%.  

 

Valsts atbalstu ģimenes pamatā izmanto vidēja izmēra dzīvokļu iegādei – aizdevuma summa, ko ar ALTUM garantiju palīdzību aizņemas bankā, vidēji ir 61 tūkstotis eiro. Tie lielākoties ir mājokļi iepriekšējos gados būvētos daudzdzīvokļu namos. Ģimeņu pirmā izvēle ir gatava  mājokļa iegāde, tikai 4% ģimeņu aizņemas būvniecībai.

 

Infografika

 

Altum prezentācija

 

 

Evita Urpena

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Tālr: 67013193

E-pasts: Evita.Urpena@em.gov.lv; prese@em.gov.lv

Web: www.em.gov.lv

Seko mums Twitter: @EM_gov_lv

Youtube: http://www.youtube.com/ekonomikasministrija

Facebook: http://www.facebook.com/atbalstsuznemejiem

Flickr: https://www.flickr.com/photos/ekonomikasministrija

 

Sandra Eglīte

ALTUM sabiedrisko attiecību speciāliste
tālr. 67774244, 26577810,

sandra.eglite@altum.lv     

www.altum.lv www.facebook.com/altumLV
Twitter: @AltumLV