Jaunumi

Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras vadītājs Andris Ozols un plaša Latvijas uzņēmumu pārstāvju delegācija laikā no šā gada 13. līdz 14. februārim Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa oficiālās vizītes Korejas Republikā (Dienvidkorejā) ietvaros dosies uz Seulu.

 

Vizītes Dienvidkorejas galvaspilsētā Seulā ietvaros ekonomikas ministrs A. Ašeradens piedalīsies Latvijas – Dienvidkorejas biznesa forumā, kura laikā tiks parakstītas vienošanās ar mērķi sekmēt divpusējo ekonomisko sadarbību.

 

Saprašanās memorandu par savstarpējo ekonomisko attiecību veicināšanu un starptautiskās tirdzniecības stiprināšanu starp Dienvidkorejas Importa asociāciju KOIMA un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru no Dienvidkorejas puses parakstīs KOIMA valdes priekšsēdētājs Shin Myoung-Jin, bet no Latvijas puses – LIAA direktors A.Ozols. Saprašanās memoranda ietvaros puses apņemas informēt par aktuāliem pasākumiem nākotnē un iniciēt kopīgus pasākumus, kas saistīti ar tirdzniecību un biznesa attiecību paplašināšanu. Memorands paredz veicināt divpusējo tirdzniecību un biznesa sadarbību starp abu valstu uzņēmējiem, organizēt tikšanās un tirdzniecības misijas, informēt par tirgu, identificēt biznesa iespējas, kā arī palīdzēt organizēt un atbalstīt abu valstu uzņēmumu dalību izstādēs, kas notiek partnervalstī.

 

Biznesa foruma ietvaros tiks parakstīts arī saprašanās memorands starp LIAA un Kjongido provinces valdību par sadarbības iespējām tehnoloģiju pārneses un startup ekosistēmas attīstības jomā. Pēc memoranda parakstīšanas paredzēts izveidot rīcības plānu un īstenot vairākus sadarbības projektus, piemēram, sniegt atbalstu Korejas startup uzņēmumu izveidei Latvijā u.c..

 

Tāpat vizītes ietvaros Seulā plānots parakstīt saprašanās memorandu starp LIAA un Dienvidkorejas Palešu un konteineru asociāciju.

 

Darba vizītes laikā Seulā ekonomikas ministrs A. Ašeradens piedalīsies arī Valsts prezidenta oficiālajās tikšanās, tai skaitā tikšanās ar Korejas Republikas prezidentu Mūnu Džēinu (Moon Jae-in)un Korejas Republikas parlamenta priekšsēdētāju Čunu Sjekjunu (Chung Sye-kyun), tikšanās ar Dienvidkorejas uzņēmējiem un Samsung korporācijas pārstāvjiem, kā arī piedalīsies Latvijas Republikas vēstniecības Korejas Republikā jauno telpu atklāšanā u.c. pasākumos.

 

Vienlaikus, pavadošajai Latvijas uzņēmēju delegācijai Seulā ir ieplānota virkne tikšanos ar Dienvidkorejas uzņēmējiem, lai pārrunātu iespējas attīstīt divpusējo sadarbību. Vizītē piedalīsies 23 uzņēmumu pārstāvji no tādām nozarēm kā kokrūpniecība, pārtika, transports, stikla apstrāde, IT, mārketings un konsultācijas.

 

Latvijas līdzšinējā ekonomiskā sadarbība ar Dienvidkoreju

2017. gada 9 mēnešos Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums ar Dienvidkoreju sasniedza 69 milj. EUR (par 20% vairāk kā 2016.gada 9 mēnešos).

Latvijas preču un pakalpojumu eksports uz Dienvidkoreju veidoja 46 milj. EUR (par 26% vairāk kā 2016.gada attiecīgajā periodā), savukārt imports no Dienvidkorejas – 24 milj. EUR (par 10% vairāk kā 2016.gada 9 mēnešos).

Galvenās Latvijas preču eksporta grupas uz Dienvidkoreju ir koksne un tās izstrādājumi 79% (sazāģēti, šķeldoti skujkoku materiāli; saplāksnis no koka loksnēm), minerālprodukti 8% (aglomerēta un neaglomerēta kūdra), būvmateriāli 4% (audumi no stikla šķiedras), u.c.

Pēc Latvijas Bankas statistikas datiem 2017. gada 9 mēnešos Dienvidkorejas uzkrātās tiešās investīcijas Latvijā bija 41 milj. EUR, kas ir par 28% vairāk salīdzinot ar 2016.gada atbilstošo periodu. Savukārt Latvijas uzkrātās tiešās investīcijas Korejā  nav reģistrētas vai arī to kopapjoms bija mazāks par 0,1 milj. EUR. Pēc investīcijām Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā Koreja ierindojas 69. vietā ar kopējo investīciju apjomu 0,5 milj. EUR un 6 uzņēmumiem.

 

Detalizētāka informācija par Latvijas un Korejas Republikas ekonomisko sadarbību

 

Elita Rubesa - Voravko

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

Tālrunis: 67013193

E-pasts: prese@em.gov.lv

Web: www.em.gov.lv

Seko mums Twitter: @EM_gov_lv

Youtube: http://www.youtube.com/ekonomikasministrija

Facebook: http://www.facebook.com/atbalstsuznemejiem