Jaunumi

Šā gada 8. oktobrī, ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro Rīgā tikās ar Amerikas Savienoto valstu enerģētikas sekretāru Riku Periju (Rick Perry).

attēls

Tikšanās laikā tika pārrunāts plašs spektrs enerģētikas jautājumu, tai skaitā energoapgādes drošība un desinhronizācija, kā arī reģionālais gāzes tirgus un starpsavienojumu iespējas. Nemiro un Perijs bija vienisprātis, ka gāzes krātuvei ir būtiska loma energoapgādes drošībā, vienlaikus uzsverot gāzes piegādes avotu un ceļu dažādošanas nozīmi. Šī mērķa sasniegšanai reģionālais gāzes tirgus ir solis pareizajā virzienā. Abu valstu politiķi uzsvēra līdzšinējās sadarbības nozīmi un vienojās par tās sekmīgu turpināšanu, tajā skaitā, sinhronizācijas un desinhronizācijas jautājumos, īpaši uzsverot kiberdrošības nozīmi.

attēlsattēls

ASV enerģētikas ministrs R.Perijs piedalījās arī Rīgā notikušajā "Eurogas" konferencē par gāzes tirgus nākotni Baltijas valstīs, kā arī viņam vēl plānotas tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu un Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu.

 

Kā ziņots, ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro darba vizītes Viļņā, Lietuvā, laikā šā gada 6. oktobrī jau tikās ar Amerikas Savienoto valstu enerģētikas ministru Riku Periju, Lietuvas un Igaunijas enerģētikas ministriem, bet 7. oktobrī piedalījās augsta līmeņa enerģētikas forumā.

 

6. oktobrī Baltijas valstu enerģētikas ministri parakstīja vienošanos (komunikē) par ieceri tuvākā gada laikā sadarbībā ar ASV uzsākt virkni kopēju pasākumu enerģētikas jomā, tai skaitā gāzes piegādes avotu dažādošanai Baltijas valstīs, kiberdrošības un reģionālās energoapgādes drošības stiprināšanai, kā arī inovatīvu zemu emisiju tehnoloģiju izstrādei.

 

Savukārt 7. oktobrī Viļņā notika augsta līmeņa Transatlantiskās partnerības forums sadarbības veicināšanai enerģētikas jomā, kurā piedalījās ASV, Centrālās un Austrumeiropas enerģētikas ministri. Foruma ietvaros enerģētikas ministri pārrunāja sadarbības paplašināšanu gāzes piegāžu dažādošanai, kā arī jaunu tehnoloģiju attīstīšanai enerģētikas jomā. Tāpat foruma ietvaros pārrunāti jautājumi par Baltijas valstu energoapgādes sinhronizēšanu ar Eiropas kopējām energosistēmām.

 

 

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

prese@em.gov.lv

67013193