Jaunumi

Augustā, līdzīgi kā iepriekšējos 2 mēnešos, mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga un nozarē situācija uzlabojās. Augustā mazumtirdzniecības apgrozījuma tempi bija par 3,2% lielāki nekā 2019.gada augustā (neizlīdzināti dati salīdzināmajās cenās).

attels

Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījuma pieauguma temps augustā saruka un bija gandrīz pagājušā gada augusta rādītāja ietvaros, pieaugot vien par 0,3%. Līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos, visstraujāk pieauga mājsaimniecības elektropreču tirdzniecība un sporta preču un spēļu mazumtirdzniecība. Pieaugumu saglabāja arī pulksteņu, juvelierizstrādājumu un citur neklasificētu jaunu preču mazumtirdzniecība, kas lielā mērā norāda uz to, ka iedzīvotāji tērē arī dārgāku preču iegādei, kas nav uzskatāmas par pirmām nepieciešamības precēm. Pieaugums saglabājās arī farmaceitisko un medicīnas preču kategorijā. Ņemot vērā, ka ir atcelti vairāki ierobežojumi rīkot dažādus kultūras pasākumus, pieauga arī kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecība, attiecīgi cilvēki vairāk apmeklēja koncertus un izklaides pasākumus. Tomēr jāņem vērā, ka iestājoties aukstākam laikam, būs grūtāk nodrošināt dažādu kultūras pasākumu rīkošanu iekštelpās, nodrošinot nepieciešamo distancēšanos. Līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos, saruka tekstilizstrādājumu un cita veida mājsaimniecības piederumu mazumtirdzniecība, kā arī grāmatu, avīžu, kancelejas piederumu, audio un video ierakstu mazumtirdzniecība. Saruka arī ziedu, augu, sēklu, mēslošanas līdzekļu, istabas dzīvnieku un to barības mazumtirdzniecība.

 

Sadalījumā pa tirdzniecības vietām, gandrīz par trešdaļu saruka  mazumtirdzniecība ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem un tirdzniecība pa pastu vai Interneta veikalos. Arī visās pārējās kategorijās bija vērojams sarukums, īpaši tirdzniecībā lietoto preču veikalos.

 

Pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums augustā bija par 3,6 % lielāks nekā iepriekšējā gada augustā, kas norāda uz to, ka iedzīvotāji  apmeklē pārtikas veikalus tāpat kā agrāk.

 

Degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums pēdējos četros mēnešos aizvien pieaug un augustā tas bija par 8,4% augstāks nekā iepriekšējā gada augustā, nodrošinot lielāko devumu kopējā mazumtirdzniecības apgrozījumā.

 

Šī gada janvārī-augustā mazumtirdzniecības apgrozījums par 1,1% pārsniedza 2019.gada attiecīgā perioda rādītāju.

 

Neskatoties uz pašlaik pozitīvajām tendencēm mazumtirdzniecības nozarē, turpmāko situāciju nozarē noteiks Covid-19 vīrusa izplatība un ar to saistīto ierobežojumu piemērošana, kas attiecīgi ietekmēs iedzīvotāju iepirkšanās tendences.

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Vita Skuja

EM Analītikas dienesta vecākā eksperte

Lapas informācija atjaunota:    29-09-2020