Jaunumi

Saskaņā ar Ministru kabineta 7. maija ārkārtas sēdē apstiprinātajiem grozījumiem Ministru kabineta 2020. gada 12. marta rīkojumā Nr.103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”, no š.g. 12. maija tiek atcelts darbības ierobežojums tirdzniecības centru darbībai brīvdienās un svētku dienās, kas tika ieviests Covid-19 izplatības ierobežošanai.

 

“Sekojot epidemiologu rekomendācijām, fiziskā distancēšanās un higiēnas prasību strikta ievērošana joprojām mums visiem jāievēro! Tāpēc aicinu gan pircējus, gan tirgotājus arī turpmāk rūpīgi ievērot 2 metru distanci un visus citus valdības noteiktos ierobežojumus un piesardzības pasākumus! Jo īpaši aicinu iedzīvotājus būt maksimāli piesardzīgiem, iepirkšanos veikt pēc iespējas retāk un laikā, kad veikalos ir mazāk cilvēku; kā arī būt atbildīgiem un neapmeklēt veikalu, ja parādījušās jebkādas elpceļu infekcijas pazīmes,” uzver ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

 

“Paldies visiem, kas ārkārtējās situācijas laikā pacietīgi ievērojuši epidemiologu un valdības noteiktos ierobežojumus Covid-19 izplatības ierobežošanai. Tas šobrīd mums ļauj pakāpeniski atcelt noteiktos ierobežojumus un ļaut ekonomikai “atdzīvoties” - tirdzniecības centru darbības ierobežojuma brīvdienās un svētku dienās atcelšana veicinās iekšējo patēriņu,” norāda ekonomikas ministrs.

 

Tirgotājiem joprojām spēkā ir noteiktais pienākums organizēt apmeklētāju plūsmas kontroli, nodrošinot, ka tirdzniecības vietā vienlaicīgi neatrodas ne vairāk kā 1 apmeklētājs uz 4 m2 no tirdzniecības zāles platības. Tirgotājiem jānodrošina sociālās distancēšanās pasākumi pie tirdzniecības vietas ieejas (attiecas gan uz publiskām iekštelpām, gan ārtelpām), novēršot cilvēku drūzmēšanos un nodrošinot 2 m distanci starp apmeklētājiem. Papildus aicinām tirgotājus iespēju robežās rūpēties, lai pircējiem būtu iespējams ievērot 2 metru distanci arī tirdzniecības vietai piegulošajās teritorijās, piemēram, autostāvvietās, un informēt klientus par nepieciešamību ievērot 2 metru distanci.

 

Arī sabiedriskās ēdināšanas vietās jānodrošina divu metru distance starp galdiņiem; pie viena galdiņa var atrasties divi apmeklētāji, izņemot vienas ģimenes locekļus; kases un apkalpošanas zonā divu metru distance no rindā priekšā stāvošā apmeklētāja ar norobežojošām zīmēm; maksimāli pieļaujamais apmeklētāju skaits ēdināšanas zālē - viens apmeklētājs uz vismaz 4m2 no kopējās ēdināšanas zāles platības; iespēja iegādāties ēdienus arī līdzņemšanai.

 

Visi valdības noteiktie pienākumi tirgotājiem, papildu ieteikumi gan tirgotājiem, gan pircējiem maksimālai piesardzības nodrošināšanai, kā arī atbildes uz tirgotāju biežāk uzdotajiem jautājumiem publicēti Ekonomikas ministrijas mājaslapā.

 

Arī sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem un to apmeklētājiem noteiktie pienākumi publicēti Ekonomikas ministrijas mājaslapā.
 
 
Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļa
prese@em.gov.lv