Jaunumi

Ministru kabineta 29. marta ārkārtas sēdē veiktas izmaiņas Ministru kabineta 2020.gada 12.marta rīkojumā Nr.103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” nolūkā nodrošināt lielāku cilvēku fizisko distancēšanos, tostarp precizēti tirgotāju pienākumi un precizēts to tirdzniecības vietu saraksts, kas brīvdienās un svētku dienās var darboties tirdzniecības centros.

 

Ekonomikas ministra pienākumu izpildītājs Sandis Ģirģens: “Tikai fiziskā distancēšanās un visu ierobežojumu strikta ievērošana var palīdzēt mums izvairīties no inficēšanas ar Covid-19 vīrusu. Tāpēc esam lēmuši par papildu piesardzības pasākumiem, kas jāievēro gan tirgotājiem, gan pircējiem. Jo īpaši vēršos pie pircējiem – esiet atbildīgi un neejiet uz veikalu, ja jums parādījušās jebkādas elpceļu infekcijas pazīmes. Esiet maksimāli piesardzīgi, iepirkšanos veiciet pēc iespējas retāk un laikā, kad veikalos ir mazāk cilvēku. Sagatavojiet jau iepriekš nepieciešamo preču un produktu sarakstu, kas ļaus iepirkšanos veikt ātrāk.”

 

MK rīkojumā noteikti ierobežojumi personām, kas attiecināmi arī uz atrašanos tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas vietas. MK rīkojumā noteikts, ka jebkurā sabiedriskā vietā (gan iekštelpās, gan ārtelpās), t.i. arī jebkurā tirdzniecības vietā, personas ievēro savstarpēju divu metru distanci, kā arī visus epidemioloģiskās drošības pasākumus. MK rīkojumā noteikts, ka, neievērojot 2 metru distanci, vienlaicīgi pulcēties publiskās iekštelpās un publiskās ārtelpās var ne vairāk kā divas personas; personas, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā; vecāks un to nepilngadīgie bērni, ja tie nedzīvo vienā mājsaimniecībā; personas, kuras veic darba vai dienesta pienākumus.

 

Vienlaikus MK uzdeva ekonomikas ministram noteikt personu skaitu, kas vienlaicīgi var atrasties tirdzniecības vietā. Pirmdien, 30. martā, veikti grozījumi Ekonomikas ministrijas 2020.gada 20.marta rīkojumā Nr.1-6.1/2020/51 “Par sociālās distancēšanās nodrošināšanu tirdzniecības vietās”, nosakot pienākumu tirgotājiem organizēt apmeklētāju plūsmas kontroli nodrošinot, ka tirdzniecības vietā vienlaicīgi neatrodas ne vairāk kā 1 apmeklētājs uz 4 m2 no tirdzniecības zāles platības. Vienlaikus tirgotājiem jānodrošina sociālās distancēšanās pasākumi pie tirdzniecības vietas ieejas (attiecas gan uz publiskām iekštelpām, gan ārtelpām), novēršot cilvēku drūzmēšanos un nodrošinot 2 m distanci starp apmeklētājiem. Papildus aicinām tirgotājus iespēju robežās rūpēties, lai pircējiem būtu iespējams ievērot 2 metru distanci arī tirdzniecības vietai piegulošajās teritorijās, piemēram, autostāvvietās, un informēt par nepieciešamību ievērot 2 metru distanci.

 

Atgādinām, ka Valsts un pašvaldības policija veic tirgotājiem noteikto prasību uzraudzību un kontroli tirdzniecības vietās un tirdzniecības organizēšanas vietās.

 

Vienlaikus līdz ar 29.martā veiktajām izmaiņām MK rīkojumā precizēts to tirdzniecības vietu saraksts, kas brīvdienās un svētku dienās var darboties tirdzniecības centros. Līdz ar to turpmāk brīvdienās (sestdienās, svētdienās) un svētku dienās tirdzniecības centros var darboties tikai:
•    pārtikas veikali;
•    aptiekas (tai skaitā veterinārās aptiekas);
•    optikas veikali;
•    dzīvnieku barības veikali;
•    higiēnas un saimniecības preču veikali;
•    būvniecības veikali;
•    dārzkopības preču veikali;
•    preses tirdzniecības vietas;
•    vakcinācijas kabineti;
•    ķīmiskās tīrītavas.
 

Būtiski norādīt, ka sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi nav pieskaitāmi pārtikas veikalu grupai, līdz ar to tiem jābūt slēgtiem.
 

Vienlaikus atgādinām, ka jau iepriekš uz ārkārtējās situācijas laiku tirgotājiem visiem Latvijā uzdots nodrošināt šādus drošības pasākumus tirdzniecības vietās:

  • tirgotājiem, t.sk. tirdzniecības centriem, tirgiem un ielu tirdzniecības organizēšanas vietām, redzamās vietās (vismaz pie kases vai pie ieejas tirdzniecības organizēšanas teritorijā) jāizvieto skaidri salasāma norāde apmeklētājiem būt sociāli atbildīgiem un kases zonā ievērot divu metru distanci no rindā priekšā stāvošā apmeklētāja;
  • tirgotājiem ar tirdzniecības platību virs 100 m2 kases zonā jānodrošina divu metru distance no rindā priekšā stāvošā apmeklētāja ar norobežojošām zīmēm;
  • tirdzniecības centros regulāri, reizi 15 minūtēs, jāatskaņo paziņojums latviešu valodā, aicinot pircējus lieki neuzkavēties tirdzniecības telpās un sekot izvietotajiem norādījumiem par distances ievērošanu. Komersants papildus var izvēlēties citas svešvalodas;
  • iespēju robežās jāīsteno arī citi pasākumi cilvēku plūsmas ierobežošanai tirdzniecības vietās, kas veicinātu Veselības ministrijas rekomendāciju ievērošanu attiecībā uz Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanu, kā arī sekojot līdzi Ekonomikas ministrijas mājaslapā publicētajām rekomendācijām.

 

Lai atbalstītu tirgotājus, it īpaši mazos tirgotājus, jauno prasību izpildē, esam sagatavojuši PAZIŅOJUMA PIRRCĒJIEM AUDIOFAILU. Aicinām tirgotājus lejuplādēt un izmantot šo informāciju (bez maksas).  
 

Tāpat Ekonomikas ministrijas mājas lapā ir publicēti biežāk uzdotie jautājumi un atbildes par šo prasību piemērošanu, kā arī papildu ieteikumi gan tirgotājiem, gan pircējiem maksimālas aizsardzības nodrošināšanai.
 
 
Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļa
prese@em.gov.lv