Jaunumi

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības izlaides apjomi 2020.gada janvārī gan pēc neizlīdzinātiem, gan pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem bija par 3,6% mazāki nekā pirms gada.

attēls

Lielāko pozitīvo ieguldījumu apstrādes rūpniecībā janvārī, pēc neizlīdzinātiem datiem, veidoja datoru, elektronisko un optisko iekārtu (pieaugums par 19,2%) un gatavo metālizstrādājumu ražošana (+11,2%). Pieauga arī nemetālisko minerālu izstrādājumu, pārtikas produktu un dzērienu ražošanas apjomi.

 

Savukārt negatīvi apstrādes rūpniecības attīstību janvārī ietekmēja lielākās apstrādes rūpniecības nozares – kokapstrādes ražošanas apjomu samazinājums (-10,7%). Samazinājās arī mašīnu un iekārtu, automobiļu un piekabju un ķīmiskās rūpniecības ražošanas apjomi.

 

Janvārī apstrādes rūpniecības apgrozījums faktiskajās cenās pieauga par 1,9%. Par 2% saruka vietējā tirgū realizētās produkcijas apjomi, ko kompensēja eksportā realizētās produkcijas apjomu pieaugums par 3,8%.

 

Apstrādes rūpniecības izaugsme ir cieši saistīta ar eksporta iespējām. Šobrīd ir vērojama izteikta situācijas nenoteiktība ārējos tirgos, kas būtiski ierobežo rūpniecības attīstību. Paredzams, ka šogad kopumā izaugsme apstrādes rūpniecībā būs līdzīga kā 2019.gadā.

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Edmunds Gergelevičs

EM Analītikas dienesta analītiķis