Jaunumi

Kopš 2017. gada    mazumtirdzniecības apgrozījuma pieauguma tempi Latvijā kļūst lēnāki. Kopumā 2019. gadā mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 2,4%, salīdzinot ar 2018. gadu (dati salīdzināmajās cenās). Mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpumu veicināja darba samaksas kāpums un uzlabojumi darba tirgū.   

attēls

Vienlaikus 2019. gadā bija vērojams viens no straujākajiem kāpumiem mēneša griezumā. Decembrī mazumtirdzniecības apgrozījums par 3,6% pārsniedza 2018. gada rādītāju, kas ir straujākais pieaugums kopš 2019. gada aprīļa. Straujāk pieauga nepārtikas preču mazumtirdzniecība.

 

2019. gadā nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums par 4,3% pārsniedza 2018. gada rādītāju. Nepārtikas preču mazumtirdzniecība nodrošināja lielāko daļu devuma kopējā tirdzniecībā. Nepārtikas preču kategorijā 2019. gadā, salīdzinot ar 2018. gadu, straujāks kāpums bija vērojams informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā (kāpums par 11,9%), mājsaimniecības elektropreču mazumtirdzniecībā (kāpums par 7%) un kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (kāpums par 4,4%). Savukārt sarukums bija mājsaimniecības piederumu mazumtirdzniecības apgrozījumā (sarukums par 0,9%). Sadalījumā pa tirdzniecības vietām, par gandrīz 1/5 pieauga tirdzniecība nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā netirgo pārtikas produktus, par 16% pieauga mazumtirdzniecība pa pastu vai Interneta veikalos. Iedzīvotāji turpināja iepirkties arī stendos un tirgos un ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem.

 

Degvielas mazumtirdzniecības apjomi joprojām ir pakļauti lielām svārstībām. No 2016. gada līdz 2018. gadam degvielas mazumtirdzniecības apjomi pieauga 2-3% robežās. Lēnāks pieauguma temps bija 2019. gadā, kad degvielas mazumtirdzniecības apjomi pieauga par 0,4%.

 

Pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums 2019. gadā bija par 1,1% lielāks nekā 2018. gadā. Tas ir lēnākais pieaugums pēdējo gadu laikā.

 

Prognozējams, ka, ņemot vērā ekonomikas attīstības tendences, sagaidāms, ka šogad mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums būs mērens.

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Vita Skuja

EM Analītikas dienesta vecākā eksperte