Jaunumi

Šā gada 21. janvāra Ministru kabineta sēdē atspirināti grozījumi Ministru kabineta 2017. gada 7. februāra noteikumos Nr.78 “Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumi”, kas lielajiem uzņēmumiem - dabasgāzes patērētājiem, kuriem ir uzstādīti komercuzskaites mēraparāti ar operatīvo datu attālinātu nolasīšanu (telemetriju), ļaus izmantot jaunu iespēju – pieteikt savam gazificētajam objektam zemāku slodzi par maksimāli atļauto.

 

Ekonomikas ministrijas izstrādātie noteikumu grozījumi nodrošinās pastāvīgu iespēju lielākajiem uzņēmumiem - dabasgāzes lietotājiem, kuru gazificētajā objektā ir atbilstoši tehniskie nosacījumi, efektivizēt savus pieslēgumus un maksāt mazāk par sadales sistēmas pakalpojumu, tādējādi ietaupot finanšu līdzekļus. Pieņemtais regulējums nodrošinās elastīgus un pēc iespējas ekonomiski izdevīgākus apstākļus, ņemot vērā, ka daļa no maksas par sadales sistēmas pakalpojumiem tiek veikta atkarībā no pieslēguma slodzes.

 

Noteikumu grozījumus Ekonomikas ministrija izstrādāja sadarbībā ar dabasgāzes sadales sistēmas operatoru AS “Gaso” un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju. Ceram, ka izstrādātie grozījumi motivēs lielos uzņēmumus izvērtēt un optimizēt savu darbību, kā arī pārskatīt dabasgāzes pieslēgumu slodzes, lai izmantotu tikai faktiski nepieciešamo jaudu, tādējādi strādājot pēc iespējas efektīvāk un ekonomiskāk.

 

Tāpat līdz ar grozījumiem veikta MK noteikumu aktualizācija, kas ietver spēkā esošos dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojuma diferencētos tarifus un padarītu tiesību normas nepārprotamākas.  

 

Detalizēti ar grozījumiem Ministru kabineta 2017. gada 7. februāra noteikumos Nr.78 “Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumi” var iepazīties Ministru kabineta tīmekļa vietnē.

 

 

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

prese@em.gov.lv

67013193