Jaunumi

2020. gada 10. janvārī, tiekoties ar Ungārijas ārlietu un tirdzniecības lietu ministru Pēteru Sījārto (Péter Szijjártó), ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro pauda gandarījumu par līdz šim īstenoto Latvijas sadarbību ar Ungāriju, it īpaši klasteru, jaunuzņēmumu un tūrisma jomā, kā arī Ķīnas - Centrālās un Austrumeiropas valstu 17+1 sadarbības formāta ietvaros.

 

Arī P.Sījārto sarunās uzsvēra, ka Latvija ir labs Ungārijas sadarbības partneris ne tikai politiskajā, bet arī ekonomiskajā un tirdzniecības jomā.

 

Latvijas un Ungārijas divpusējās tirdzniecības apjomi stabili palielinās no gada uz gadu un šobrīd Ungārija ir Latvijas 26. lielākais tirdzniecības partneris. Divpusējās tirdzniecības apjomi starp abām valstīm pārsniedz 250 milj.eiro. Galvenās Latvijas eksporta preces uz Ungāriju ir mašīnas un mehānismi, koksne un tās izstrādājumi, ķīmiskās rūpniecības preces u.c. Savukārt no Ungārijas Latvija importē galvenokārt mašīnas, mehānismus un elektriskās iekārtas, ķīmiskās rūpniecības preces, transportlīdzekļus u.c. preces.

 

Tikšanās laikā Ungārijas ārlietu un tirdzniecības lietu ministrs informēja, ka Ungārijas EXIM banka ir atvērusi kredītlīniju 260 milj. eiro apjomā, lai veicinātu tirdzniecību un ekonomisko sadarbību starp Latvijas un Ungārijas uzņēmējiem.

 

P.Sījārto uzsvēra, ka Ungārijas uzņēmēji ir ieinteresēti paplašināt sadarbību ar Latvijas uzņēmējiem, sekmējot aktīvāku divpusējo tirdzniecību, kā arī dibinot kopuzņēmumus un īstenojot kopīgus projektus. Ministrs ar gandarījumu atzina, ka jau tagad starp Latvijas un Ungārijas uzņēmumu organizācijām ir laba sadarbība, ko apliecina 2019. gada jūlijā parakstīts saprašanās memorands starp LTRK un Ungārijas uzņēmēju organizāciju. 

 

Latvijas un Ungārijas ministri vienprātīgi atzina, ka abām valstīm ir augsts potenciāls paplašināt sadarbību IKT, farmācijas un tūrisma jomās. Tāpat arī ministri pārrunāja iespējas sadarbības veicināšanai investīciju jomā.

 

Pašlaik Latvijā darbojas 27 uzņēmumi, kuros investējuši Ungārijas uzņēmēji. Kopējais investīciju apjoms veido 1,1 milj.eiro.

 

Foto:

attēls

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

prese@em.gov.lv