Jaunumi

No 26. līdz 27. novembrim Rīgā norisināsies pasaulē pirmais 5G politikas veidotāju hakatons. Hakatonā piedalīsies  Eiropas un Baltijas reģiona politikas veidotāji, uzņēmēji, mobilo sakaru nodrošinātāji, kā arī juristi, kas kopīgi izvērtēs esošo nozares politiku un izstrādās rekomendācijas mērķtiecīgākai 5G inovāciju radīšanai un ieviešanai Baltijas jūras reģionā. 

 

“Pirmais 5G politikas veidotāju hakatons ir inovācija politikas veidošanas procesā, lai proaktīvi spētu reaģēt uz tirgus tendencēm globālā mērogā. Hakatons pulcēs vadošos Baltijas jūras reģiona valstu pārstāvjus, lai izstrādātu kopīgus ieteikumus politikas veidotājiem un palīdzētu sagatavot atbilstošākus tiesību aktus tām iespējām, kuras radīs 5G tehnoloģijas, vienlaikus nostiprinot Baltijas reģionu kā 5G inovāciju līderi,” uzsver Ralfs Nemiro, ekonomikas ministrs.

 

Vienota pieeja un uzņēmējdarbības attīstībai labvēlīga vide

Esošais normatīvais regulējums Latvijā, pat Eiropā, nav pielāgots 5G iespējoto tehnoloģiju izmantošanai, līdz ar to politikas veidotāju hakatons būs pirmais solis ceļā uz vienotu pieeju tiesiskā regulējuma izveidē ne vien Latvijā, bet arī Baltijas jūras reģionā, lai regulējums būtu ne tikai inovāciju veicinošs, bet arī drošs.

 

Organizējot šādu pasākumu, Latvija pierāda sevi kā inovatoru likumdošanas jomā ar mērķi pilnveidot uzņēmējdarbības vidi, atvieglojot uzņēmumiem inovāciju radīšanu un ieviešanu, tādejādi veicinot Latvijas ekonomisko un sociālo labklājību.

 

5G iespējoto tehnoloģiju ieviešanai var būt augsta pievienotā vērtība biznesam, investīciju piesaistei un valsts konkurētspējas paaugstināšanai. Šādas politikas izveide radīs uzņēmējdarbībai labvēlīgu vidi,  īpaši tehnoloģiju jomās. 5G nozīmē izrāvienu tehnoloģiju jomā, kas veidos jaunas industrijas, pozitīvi ietekmēs esošās nozares un mainīs mūsu ikdienu. 

 

Rekomendācijas jēgpilna normatīvā regulējuma ieviešanai

Mūsdienās tehnoloģijas arvien vairāk ietekmē biznesa vidi, ekonomikas izaugsmi un iedzīvotāju labklājību, bet likumdošana nereti neobjektīvi ietekmē inovāciju radīšanu, tādejādi tiek pazemināta ekonomiskā konkurētspēja un kavēta izaugsme. 5G iespējotajām tehnoloģijām ir potenciāls strauji uzlabot ekonomisko  izaugsmi un sociālo labklājību, līdz ar to Latvijai un citām valstīm ir savlaicīgi  jādomā par likumdošanu inovatīvu risinājumu ieviešanā.

 

Pašlaik daudzu valstu dienaskārtībā ir jautājums par 5G iespējoto tehnoloģiju normatīvo regulējumu. Taču Latvija ir pirmā valsts, kas cenšas radīt kopēju pieeju inovāciju atbalstošas likumdošanas izveidei 5G jomā, pielietojot starptautiskās politikas veidošanā vēl līdz šim neizmantotus hakatona principus.

 

“5G ir viens no tehnoloģiskajiem sasniegumiem, kuram ir potenciāls ievērojami mainīt mūsu dzīvi. Mums ir jābūt atbildīgiem un jārada tāda veida sadarbība un tiesību akti, kas ļaus ieviest jaunas un drošas inovācijas un spēs palielināt mūsu ekonomisko konkurētspēju pasaulē,” uzsver ministrs.  

 

Hakatona tēmu lokā ietilps pārrobežu transporta problēmas (piemēram, automatizētie transportlīdzekļi, bezpilota lidaparāti, kravas automašīnas, sūtījumu piegāde pāri robežām), infrastruktūras jautājumi (piemēram, viedo pilsētu pamatā esošo digitālo risinājumu īpašumtiesības, personas datu aizsardzības izaicinājumi utt.), kā arī attīstība un drošība, piemēram, ceļu satiksmes negadījumu regulēšana, civiltiesiskā atbildības apdrošināšana, datu pieejamība.

 

Šī divu dienu problēmu risināšanas maratona mērķis ir dažādu nozaru ekspertu lokā meklēt risinājumus, kā veicināt 5G iespējoto tehnoloģiju inovāciju radīšanu, uzlabojot iesaistīto valstu  likumdošanu, tādējādi veidojot Baltijas jūras reģiona kopēju vīziju. Pasākums stiprinās Baltijas valstu sadarbību inovāciju kontekstā un dos impulsu  tālākam darbam vienotas politikas izveidē.

 

Pēc hakatona darbs pie vienotas politikas izveides turpināsies. Ekonomikas ministrija sadarbībā ar hakatona dalībniekiem un citām iesaistītajām pusēm apstrādās rezultātus, kas pēcāk tiks nosūtīti Baltijas jūras reģiona valstu politikas veidotājiem un iesniegti Eiropas Komisijai, lai uzlabotu likumdošanu, kas ietekmē ar 5G saistīto inovāciju ieviešanu.

 

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

prese@em.gov.lv

T.: 67013193