Jaunumi

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem šī gada oktobrī, salīdzinot ar septembri, patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,4%. Precēm tas palielinājās par 0,7%, bet pakalpojumiem samazinājās par 0,3 %.

 

Šogad oktobrī vērojamas mēnesim raksturīgas cenu pārmaiņas. Oktobrim ir raksturīgs cenu kāpums, kas galvenokārt ir saistīts ar sezonāliem faktoriem. Iepriekšējos trīs gados oktobrī patēriņa cenu līmenis palielinās straujāk (kāpums par 0,7-0,8%), ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums degvielai.

attēls

Šī gada oktobrī lielākā ietekme uz cenu pieaugumu sezonālu faktoru ietekmē bija cenu kāpumam apģērbiem, apaviem un pārtikai. Šogad oktobrī mēneša laikā cenas apģērbiem un apaviem pieauga par 3,3%, bet pārtikai – par 1%, kas kopējā patēriņa cenu līmeņa pieaugumu ietekmēja par 0,4 procentpunktiem. Pārtikas patēriņa grupā vislielākā ietekme bija cenu kāpumam svaigiem dārzeņiem un augļiem.

 

Pasaules pārtikas cenas oktobrī pieauga par 1,7%. Cenu kāpums bija vērojams visās galvenajās produktu grupās, izņemot piena produktus. Pēc krituma iepriekšējos mēnešos, visstraujāk cenas pieauga cukuram un graudaugiem. Cenu kāpumu cukuram galvenokārt veicināja cerības uz daudz lielākām piegādes iespējām 2019./2020.gada tirdzniecības sezonā, tomēr jaunākie dati norāda uz ievērojamu cukura izlaides samazināšanos Indijā, cukurniedru stādīto platību samazinājuma dēļ, un Taizemē - ieilgušo sauso apstākļu dēļ, kas ir lielākās cukura eksportētājas pasaulē. Savukārt graudaugu cenas oktobrī strauji palielinājās, galvenokārt pateicoties spēcīgām tirdzniecības aktivitātēm un zemākām ražas perspektīvām Argentīnā, Austrālijā un ASV.

 

Lielākā pazeminošā ietekme oktobrī bija cenu kritumam pakalpojumiem un personīgās higiēnas precēm, kas kopā noteica patēriņa cenu līmeņa samazinājumu par 0,15 procentpunktiem. Straujākais kritums bija kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, pasažieru aviopārvadājumiem un viesnīcu pakalpojumiem, kas saistīts ar sezonas slēgšanu un dažādām akcijām. Cenas samazinājās arī autotransportlīdzekļu apdrošināšanai.

 

Šogad oktobrī degvielai cenas Latvijā mēneša laikā praktiski saglabājās nemainīgas (pieauga tikai par 0,1%). Pasaules naftas cenām oktobrī bija vērojams kritums – mēneša laikā tās samazinājās vidēji par 5%. Mēneša sākumā naftas cenas samazinājās līdz 57 USD par barelu pēc ziņām, ka Saūda Arābija atjaunojusi naftas ieguvi normālā apjomā ātrāk, nekā bija gaidāms pēc uzbrukumiem tās infrastruktūrai septembra vidū.  Mēneša laikā naftas cenas svārstījās no 58 līdz 62 USD par barelu, ko noteica Turcijas uzbrukumi kurdu kaujiniekiem Sīrijas ziemeļos, ziņas par sprādzienos cietušo Irānas naftas tankkuģi un ziņas par naftas rezervju svārstībām ASV, mēneša beigās rezervēm samazinoties un mazinot arī bažas par jēlnaftas pieprasījumu saistībā ar globālās ekonomikas izaugsmes palēnināšanos.

 

Šī gada oktobrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada oktobri, patēriņa cenas pieauga par 2,3%. Gada vidējā inflācija bija 2,9 %.

 

Šogad vidējā gada inflācija būs augstāka par 2018.gadā vēroto un var sasniegt 2,9%. To ietekmē dažādi piedāvājuma puses faktori saistībā ar nodokļu un tarifu palielināšanu, kā arī pieprasījuma puse, ko veicina ekonomisko aktivitāšu pieaugums un atalgojuma kāpums. Vienlaikus inflācija joprojām lielā mērā ir atkarīga no pasaules naftas un pārtikas cenu svārstībām.

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Ieva Šnīdere

EM Analītikas dienesta analītiķe