Jaunumi

Šā gada septembrī mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā bija līdzīgs kā pirms gada un pārsniedza 2018. gada septembra rādītāju par 1% (neizlīdzināti dati salīdzināmajās cenās). Tas ir nedaudz lēnāks kāpums nekā bija š.g. jūlijā un augustā.

attēls

Līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos, mazumtirdzniecības izaugsmi veicināja galvenokārt nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpums. Septembrī tas bija par 2,3% lielāks nekā pirms gada un  nodrošināja lielāko devumu kopējā mazumtirdzniecībā. Nepārtikas preču kategorijā visstraujāk pieauga apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecība, grāmatu, avīžu, kancelejas piederumu, audio un video ierakstu mazumtirdzniecība, kā arī  informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecība. Straujāks pieaugums bija arī kosmētikas un tualetes piederumu tirdzniecībā. Līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos sarukums bija tekstilizstrādājumu, paklāju, grīdsegu, tapešu, mēbeļu, apgaismes ierīču un cita veida mājsaimniecības piederumu mazumtirdzniecībā.

 

Sadalījumā pa tirdzniecības vietām visstraujākais mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums turpinājās mazumtirdzniecībā pa pastu vai Interneta veikalos, mazumtirdzniecībā stendos un tirgos un ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem.  Pieauga arī lietotu preču mazumtirdzniecība veikalos. Pirmo reizi pēdējā gada laikā saruka mazumtirdzniecība nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā netirgo pārtikas produktus. Iepriekšējo mēnešu straujais kāpums bija lielā mērā saistīts ar jaunā lielveikala IKEA atvēršanu pagājušā gada augustā. Saruka arī pārējā mazumtirdzniecība ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem.

 

Degvielas mazumtirdzniecības apjomi ir svārstīgi un pēc sarukuma maijā, jūnijā, pēdējos trīs mēnešos degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums nedaudz pieauga - septembrī pieaugums bija 1,4%, salīdzinājumā ar 2018. gada septembri.

 

Pārtikas preču mazumtirdzniecības apjomi šā gada septembrī nedaudz saruka - pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums bija par 0,7% mazāks nekā 2018. gada septembrī.

 

Kopumā 2019. gada janvārī-septembrī mazumtirdzniecības apgrozījums bija par 2,7% lielāks nekā 2018. gada atbilstošajā periodā. Ņemot vērā labvēlīgo situāciju darba tirgū, kā arī joprojām augošo darba samaksu, paredzams, ka arī turpmākajos mēnešos mazumtirdzniecības apgrozījums pieaugs.

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Vita Skuja

EM Analītikas dienesta vecākā eksperte