Jaunumi

Jau pēc pieciem gadiem Latvijā visas ēkas būs jāprojektē digitālajā vidē, arī būvniecības iepirkumu procesā būvniekiem būs saistoša prasība pievienot ēkas 3D modeli. Lai sagatavotu augsti kvalificētus speciālistus, kuru prasmes un zināšanas atbilstu situācijai nozarē, izglītības iestādēm jāievieš būtiskas pārmaiņas ar būvniecību saistītās studiju programmās. Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Būvniecības inženierzinātņu fakultāte (BIF) šo procesu aizsāka pirms gada. Lai izzinātu kopējo situāciju Latvijas augstākajās izglītības iestādēs, integrējot būvniecības digitalizācijas prasmju apgūšanu, kā arī smeltos ārzemju ekspertu pieredzi par būvniecības izglītības digitālo attīstību citās valstīs, 24. oktobrī RTU notiks Digitālās būvniecības izglītības diena.

 

Pasākuma, kas plkst. 10.00 sāksies RTU Zinātniskajā bibliotēkā, Paula Valdena ielā 5, atklāšanā klātesošos uzrunās RTU attīstības prorektors Artūrs Zeps un RTU BIF Civilo ēku būvniecības katedras vadītājs Kārlis Kostjukovs. Turpinājumā savu skatījumu uz būvniecības digitalizācijas integrēšanas Latvijas izglītības iestāžu mācību procesā sniegs valsts iestāžu un būvniecības nozares pārstāvji, bet pēc tam – izglītības iestāžu pārstāvji.

 

RTU BIF Civilo ēku būvniecības katedras lektors Kristaps Ritvars Ronis stāstīs par RTU pieredzi būvniecības programmas digitalizācijā un nākamajiem soļiem šajā virzienā. Darbs pie būves informācijas modelēšanas (BIM) apmācības cikla ieviešanas studiju programmā «Būvniecība» RTU aizsākās 2018. gada pavasarī – tas paredz pakāpeniski vairāku semestru garumā BIM integrēt dažādos studiju kursos, papildinot tos ar jauniem elementiem un informāciju, piemēram, - sākotnēji studenti digitālā vidē mācās veidot ēkas modeli, vēlāk – kā tam pievienot apkures, ventilācijas, gaisa kondicionēšanas, kā arī citus inženiertehnisko komunikāciju tīklus, pēc tam studenti apgūst pilna būvniecības procesa laika grafika veidošanu digitālā vidē. RTU noris darbs pie maģistrantūras studiju programmas izveidošanas, kurā paredzēts būvniecības nozares studentus un speciālistus sagatavot BIM menedžeru un koordinatoru uzdevumu veikšanai.

 

Par savu pieredzi BIM integrācijā būvniecības studiju programmās stāstīs arī Latvijas Lauksaimniecības universitātes, RISEBA, Rīgas Celtniecības koledžas un Rēzeknes Tehnoloģijas akadēmijas pārstāvji. Turpinājumā pieredzē dalīsies vieslektori no Anglijas un Igaunijas augstskolām, bet programmu noslēgs paneļdiskusija, kuras mērķis būs nodefinēt konkrētus uzdevumus, kas Latvijas būvniecības izglītības veidotājiem būtu jāīsteno tuvāko gadu laikā, lai sasniegtu valsts izvirzītos mērķus industrijā.

 

Būvniecības izglītības diena tiek rīkota ciešā sasaistē ar Būvniecības digitalizācijas konferenci, kas 23. oktobrī norisināsies Latvijas Universitātes Dabas mājā, Jelgavas ielā 1. Konferences mērķis ir veicināt Latvijas būvniecības procesa dalībnieku – pasūtītāju, arhitektu, projektētājus, būvnieku – izpratni par BIM, dalīties ar dažādu Latvijas uzņēmumu pieredzi tās izmantošanā.

 

Konferenci un izglītības dienu rīko Ekonomikas ministrija un RTU. Plašāk: bimkonference.lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Gundega Preisa,

RTU Ārējās Komunikācijas nodaļas

projektu vadītāja

Tālr.: 67089134, 29828666

E-pasts: Gundega.Preisa@rtu.lv

 

 

Papildu informācija:

Dana Sarapu,

RTU Studējošo piesaistes nodaļas

projektu vadītāja

Tālr. 22301323

E-pasts: Dana.Sarapu@rtu.lv