Jaunumi

2019. gada 8. oktobra sēdē Ministru kabinets apstiprināja grozījumus virknē enerģētikas jomu regulējošajos likumos, kas paredz enerģētikas politikas īstenošanas funkciju nodot Būvniecības valsts kontroles birojam (BVKB) ar 2020. gada 1. janvāri.

 

Ar grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā paredzēts BVKB nodot elektroenerģijas obligātā iepirkuma saņēmēju staciju uzraudzības un kontroles administrēšanu, kā arī ieviest enerģētikas nozares valsts atbalsta sistēmas darbības regulēšanas nodevu, lai segtu šo staciju kontroles administrēšanu.

 

Savukārt, grozījumi Enerģētikas likumā paredz BVKB nodot naftas produktu centrālās krājumu uzturēšanas struktūras nodrošināšanu, valsts naftas produktu drošības rezervju nodevas administrēšanu u.c. ar valsts naftas produktu drošības rezervju nodrošināšanu saistītās funkcijas.

 

Grozījumi Energoefektivitātes likumā paredz nodot energoefektivitātes pienākumu izpildes kontroli un uzraudzību BVKB, t.sk. attiecībā uz lieliem uzņēmumiem un lieliem elektroenerģijas patērētājiem, energoefektivitātes pienākuma shēmas atbildīgajām pusēm (šobrīd elektroenerģijas mazumtirgotāji u.tml.), enerģijas ietaupījumu uzskaiti u.c. funkcijas, kuras līdz šim šajā jomā pildīja Ekonomikas ministrija.

 

Ogļūdeņražu meklēšanas, ogļūdeņražu izpētes un ieguves licenču administrēšanu un licences laukumu noteikšanu turpmāk veiks BVKB. To paredz grozījumi likumā “Par zemes dzīlēm”.

 

Pašlaik saskaņošanas procesā ir virkne grozījumu Ministru kabineta noteikumos, kuri ir saistīti ar minētajiem likumiem un kas attiecas uz funkciju nodošanu BVKB.

 

Savukārt 2020.gadā Ekonomikas ministrija sagatavos grozījumus “Būvniecības likumā” un saistītajos MK noteikumos, ņemot vērā nepieciešamību aktualizēt BVKB nosaukumu un funkciju klāstu.

 

Pēc apstiprināšanas MK sēdē, likumprojekti tiks iesniegti izskatīšanai un pieņemšanai Saeimā. Detalizētāk ar sagatavotajiem grozījumiem likumos var iepazīties Ministru kabineta tīmekļa vietnē: "Grozījumi Enerģētikas likumā" "Grozījumi Energoefektivitātes likumā" "Grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā""Grozījumi likumā "Par zemes dzīlēm"".

 

Kā ziņots iepriekš, Ministru kabinets šā gada 1. oktobra sēdē atbalstīja Ekonomikas ministrijas priekšlikumu no 2020. gada 1. janvāra enerģētikas politikas administrēšanas funkcijas nodot BVKB, ieviešot efektīvāku valsts atbalsta sistēmas kontroli. Vienlaikus MK lēma par atbilstoša finansējuma paredzēšanu un OIK staciju administrēšanas nodevas ieviešanu BVKB jauno funkciju izpildei.

 

Paredzēts, ka no 2020. gada BVKB veiks elektroenerģijas obligātā iepirkuma mehānisma uzraudzību un kontroli, būtiski pastiprinot līdz šim īstenoto elektrostaciju darbības uzraudzību, t.sk. veicot sistemātiskas pārbaudes klātienē elektrostacijās; aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniegšanu; energoefektivitātes jautājumu administrēšanas funkciju; transporta enerģijas nosacījumu izpildes uzraudzību un kontroli; kā arī naftas produktu jautājumu administrēšanu.

 

Enerģētikas politikas administrēšanas funkciju veikšanai 2020. gadā BVKB paredzēti 1,27 miljoni eiro, savukārt  2021. gadam un turpmākajiem gadiem – 1,13 miljonu eiro apmērā ik gadu. Jauno funkciju īstenošanai BVKB paredzēts izveidot 30 amata vietas, kas tiks nodrošinātas Ekonomikas ministrijas resora ietvaros.

 

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

prese@em.gov.lv

67013193