Jaunumi

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības izlaides apjomi 2019.gada februārī gan pēc neizlīdzinātiem, gan pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem bija par 5,7% lielāki nekā pirms gada. Kopumā gada divos mēnešos pēc neizlīdzinātiem datiem apstrādes rūpniecības ražošanas apjomi bija par 4,7% lielāki nekā pirms gada.

attēls

Lielāko pozitīvo ieguldījumu apstrādes rūpniecības izaugsmē februārī gada griezumā veidoja gatavo metālizstrādājumu ražošana (pieaugums par 20,4%), kā arī lielākā apstrādes rūpniecības apakšnozare – kokapstrāde (+4,8%). Ievērojams devums apstrādes rūpniecības izaugsmē bija arī datoru, elektronisko iekārtu (+20,8%), elektrisko iekārtu (+18%) un iekārtu, mehānismu un mašīnu ražošanai (+16,4%). Pieaugums bija vērojams arī citās apstrādes rūpniecības apakšnozarēs.

 

Savukārt 2019.gada februārī samazinājās apģērbu (-16,8%), metālu (-13,7%) un papīra izstrādājumu (-10,6%) ražošanas apjomi.

 

2019.gada februārī apstrādes rūpniecības apgrozījums faktiskajās cenās pieauga straujāk nekā izlaides apjomi – par 11,6%. Vietējā tirgū realizētās produkcijas apjomi pieauga par 9,1%, savukārt nedaudz straujāk auga eksportētās produkcijas apjomi – par 13 %.

 

Sagaidām, ka arī turpmākajos mēnešos izaugsme apstrādes rūpniecībā saglabāsies, un kopumā gadā pieauguma tempi varētu būt līdzīgi kā 2018.gadā. Straujāku apstrādes rūpniecības izaugsmi ierobežos situācijas nenoteiktība ārējos tirgos, jo nozares attīstība ir cieši saistīta ar eksporta iespējām. Tiek prognozēts, ka izaugsmes tempi ES valstīs 2019.gadā būs nedaudz lēnāki nekā pirms gada.

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Edmunds Gergelevičs

EM Analītikas dienesta analītiķis