Jaunumi

Otrdien, 11. augustā, Ministru kabineta izskatītajā informatīvajā ziņojumā paredzēta Latvijas dalība starptautiskā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) projektā. Tajā tiks izpētītas mūsdienās veiksmīgākās inovāciju pārvaldības pieejas un sagatavotas ieviešanai valstu praksē, tai skaitā Latvijā.

 

"Inovācijas attīstība ir viena no valsts ekonomikas prioritātēm, kas nodrošinās Latvijas straujāku tautsaimniecības un produktivitātes izaugsmi. Tādēļ svarīgi jau laicīgi paredzēt Latvijas konkurētspējīgāko nozaru attīstību nākotnē un īstenot aktuālas, praksē pārbaudītas pieejas. Latvijas un OECD sadarbības projektā izstrādāsim konkurētspējīgāko nozaru nākotnes scenārijus, lai turpmāk, mazinot riskus, ka uz jaunajiem apstākļiem pasaulē tikai reaģējam, varētu jau proaktīvi rīkoties saskaņā ar tiem,” uzsver ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

 

Latvija un OECD divpusējā projektā izpētīs, kā nākotnē attīstīsies Latvijas konkurētspējīgākās nozares un izstrādās to nākotnes scenārijus. Vienlaikus sadarbībā ar Latviju un 12 citām valstīm OECD apkopos jaunāko, veiksmīgāko inovāciju pārvaldības praksi, nodrošinot iespēju Latvijai atbilstoši tai tālredzīgi plānot inovāciju attīstību. Tādējādi tiks sniegts ieguldījums tautsaimniecības transformācijai uz augstākas pievienotās vērtības produktu ražošanu, produktivitāti un efektīvāku resursu izmantošanu.

 

Projektā paredzēts analizēt ne vien nacionāla līmeņa attīstības faktorus, bet arī Latvijas konkurētspējas stāvokli Eiropā un pasaulē, lai laikus identificētu nepieciešamos normatīvā regulējuma uzlabojumus un efektīvi plānotu valsts ieguldījumus inovāciju jomā. Līdz ar to nākotnes scenāriji sniegs kvalitatīvai Latvijas Viedās Specializācijas stratēģijas jeb RIS3 īstenošanai nepieciešamo informāciju par pasaules attīstības tendenču un citu faktoru ietekmi uz valsts konkurētspējīgākajām nozarēm.

 

Projektā paredzētās darbības atzītas par nepieciešamām un ir ieplānotas jau kopš 2016. gada, kad tika apstiprināti Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras administrētās ES fondu Tehnoloģiju pārneses programmas MK noteikumi. OECD Latvijai ir ierosinājusi tās īstenot 2020. – 2022. gadā sadarbības projekta formā. Līdz ar to ar šo informatīvo ziņojumu tiek uzsākta aktīva sadarbības projekta īstenošana.

 

Plānotais OECD un Latvijas divpusējais projekts ir viens no OECD paredzamo inovāciju pārvaldības programmas (Anticipatory Innovation Governance) projektiem, šādi projekti tiek veikti vēl 12 valstīs. Šajā programmā tiek izstrādātas un pārbaudītas esošās dalībvalstu pieejas inovāciju pārvaldībā, kā arī tiek veikta izpēte kopā ar politikas ieviesējiem.

 

Detalizēti ar Informatīvo ziņojumu "Par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas un Latvijas divpusējo projektu Viedās specializācijas stratēģijas (RIS3) mērķu sasniegšanas veicināšanai "RIS3 nākotnes scenāriju izstrāde"" var iepazīties Ministru kabineta mājaslapā.

 

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

prese@em.gov.lv