Jaunumi

2020. gada 16. septembrī Latvijā jau otro reizi notiks iniciatīva “Ierēdnis ēno uzņēmēju”. 
Uzņēmēju pieteikšanās dalībai iniciatīvā tiek pagarināta līdz 14. augustam. Aicinām uzņēmējus iesaistīties iniciatīvā, piesakoties mājaslapā https://ierednieno.org/ un izvēloties konkrētas ierēdņu vakances pēc to atbildības jomām.

 

Neatkarīgi no Latvijas uzņēmumu lieluma un jebkuras valsts iestādes radīto tiesību aktu regulējumiem, ir svarīgs uzņēmēju un valsts iestāžu atklāts dialogs. Iniciatīva ir kā iespēja uzbūvēt tiltu, kas saved kopā uzņēmēju ar jebkuru valsts iestādi un palīdz nonākt pie kopīgas izpratnes. Iniciatīva nodrošina iespēju uzņēmējam saņemt atgriezenisko saiti un uzlabot tiesību aktu regulējumu, kā arī tā sniedz iespēju uzzināt, kā uzņēmējs var sniegt savu ieguldījumu tiesību aktu izstrādes procesā Latvijā un Eiropas Savienībā.

 

Ko par dalību iniciatīvā “Ierēdnis ēno uzņēmēju” saka iepriekšējā gada dalībnieki?

 

Gatis Galviņš, SIA "Eolus" vadītājs: “Ierēdnis nav uzņēmējs un uzņēmējs nav ierēdnis, izmantojam šo tilta iespēju, lai pastāstītu un parādītu, cik viens otram esam vajadzīgi. 

 
Valsts ir kā pulksteņa mehānisms, kurš savu mērķi pilda, ja visi zobrati strādā sinhroni. Šī ir iespēja vienam ar otru satikties klātienē un mainīt esošo asinhronitāti.”

 

SIA “ZAAO”: “Tā ir iespēja klātienē ar iesaistītajām pusēm izrunāt problēmjautājumus, parādīt sistēmu un infrastruktūras reālo darbību, ieteikt uzlabojumus procesu regulējumos.”

 

Kāpēc piedalīties? 

Dalība iniciatīvā “Ierēdnis ēno uzņēmēju” ir uzņēmēja iespēja tikt sadzirdētam. Uzņēmējs iniciatīvas laikā var pieteikt savu ideju vai problēmjautājumu un nepastarpināti piedalīties tā risināšanā sadarbībā ar atbildīgo valsts pārvaldes darbinieku.  Uzņēmējs var pieteikt vairākus ierēdņus, kuri vienlaicīgi apmeklēs uzņēmumu. Dalība iniciatīvā ir arī lieliska iespēja valsts pārvaldes darbiniekam iepazīties ar uzņēmēja pieredzi un izaicinājumiem, kā arī novērtēt savu / savas iestādes veidotā regulējuma piemērošanu praksē. 


 
Iniciatīva “Ierēdnis ēno uzņēmēju” notiek sadarbībā ar Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK), Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK), Latvijas Biznesa savienību (LBS) un Junior Achievement Latvia.

 


Ko par iniciatīvu saka uzņēmēju interešu pārstāvji? 

Eduards Filippovs, LBS valdes priekšsēdētājs: “Uzņēmējdarbības vide un valsts pārvaldes modernizācija, vienlaikus ar efektīvas un ekonomiskākas valsts pārvaldes izveidi ir būtiski priekšnoteikumi mūsu kopējai konkurētspējai. Šīs iniciatīvas ietvaros uzņēmējiem ir unikāla un praktiska iespēja izveidot dialogu ar dažādu valsts pārvaldes institūciju ekspertiem, pastāstīt par savām vajadzībām, norādīt uz problēmām un sniegt priekšlikumus nepieciešamajiem risinājumiem. Aicinu arī Latvijas mazos uzņēmumus būt aktīviem šīs iniciatīvas atbalstītājiem, piesakot ēnošanas vietas.”

 

LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone: "Aicinām darba devējus šogad vēl aktīvāk piedalīties ēnu dienā, ļaujot valsts pārvaldes pārstāvjiem iepazīties ar uzņēmēju darba ikdienu un parādot, kā dažādu likumu piemērošana praksē ietekmē uzņēmējdarbības vidi. Iesaiste šajā iniciatīva var kļūt par labu sākumpunktu atvērtai un uz izpratni balstītai sadarbībai starp abām pusēm, kopējā darbā veidojot ekonomiski spēcīgu un labklājīgu valsti." 


“Šī ir lieliska iniciatīva, kura noteikti ir jāturpina.  Jo labāk ierēdniecība izpratīs uzņēmējus, jo labāka politika. Jo labāka politika, jo augstāka labklājība visiem Latvijas iedzīvotājiem,” saka LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš


Uzņēmēji var pieteikties iniciatīvai “Ierēdnis ēno uzņēmēju”, aizpildot pieteikuma anketu līdz 14.augustam. Plašāka informācija par iniciatīvu un pieteikšanos “Ierēdnis ēno” mājaslapā.

 

Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļa
prese@em.gov.lv
6701319