Jaunumi

Lai gan Covid-19 pandēmija joprojām turpina ietekmēt lielāko daļu ekonomikas nozares, mazumtirdzniecības nozarē vērojamas pozitīvas tendences. Jūnijā mazumtirdzniecības apgrozījuma tempi bija par 5% lielāki nekā 2019.gada jūnijā (neizlīdzināti dati salīdzināmajās cenās). Tas bija pirmais kāpums pēc mazumtirdzniecības apgrozījuma krituma iepriekšējos 3 mēnešos. 

attēls

Šī gada pirmajā pusgadā mazumtirdzniecības apgrozījums bija līdzīgs kā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā un tikai par 0,4% pārsniedza 2019.gada attiecīgā perioda rādītāju. 

 

Jūnijs ir pirmais mēnesis pēc Covid-19 pandēmijas uzliesmojuma, kad atsāka pieaugt arī nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums. Pozitīvās tendences lielā mērā ir saistītas ar dažādu ar pandēmiju saistītu ierobežojumu atcelšanu un tirdzniecības centru darbības atjaunošanu. 

 

2020.gada jūnijā nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 5,3%, salīdzinot ar pagājušā gada jūniju. Visstraujāk pieauga sporta preču un spēļu mazumtirdzniecība, kā arī mājsaimniecības elektropreču tirdzniecība. Iedzīvotāji vairāk pirka arī farmaceitiskās un medicīnas preces. 

 

Mīkstinot un/vai atceļot ierobežojumus rīkot dažādus kultūras pasākumus, pieauga arī kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecība. Pēc ievērojama sarukuma iepriekšējos trīs mēnešos (sarukums vairāk par pusi), jūnijā pieauga arī apģērbu un apavu mazumtirdzniecība. Saruka tekstilizstrādājumu un cita veida mājsaimniecības piederumu mazumtirdzniecība, kā arī grāmatu, avīžu, kancelejas piederumu, audio un video ierakstu mazumtirdzniecība. Saruka arī ziedu, augu, sēklu, mēslošanas līdzekļu, istabas dzīvnieku un to barības mazumtirdzniecība. 

 

Sadalījumā pa tirdzniecības vietām, līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos, visstraujāk pieauga mazumtirdzniecība ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem un tirdzniecība pa pastu vai Interneta veikalos. Visās pārējās kategorijās bija vērojams sarukums. 

 

Pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums jūnijā bija par 3,6 % lielāks nekā iepriekšējā gada jūnijā. Ierobežojumiem mazinoties, cilvēki ir atgriezušies pie iepriekšējiem iepirkšanās paradumiem un biežāk dodas iepirkties, kā arī mazāk veido pārtikas krājumus. Paredzams, ka arī turpmākajos mēnešos pārtikas mazumtirdzniecības apgrozījums pieaugs, tomēr domājams, ka ne tik straujos tempos kā pirms pandēmijas. 

 

Degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums joprojām raksturojams kā svārstīgs. Jūnijā degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga un bija par 7,3% augstāks nekā iepriekšējā gada jūnijā. 

 

Turpmākā situācija mazumtirdzniecības nozarē joprojām būs atkarīga no tā, cik veiksmīgi arī turpmāk izdosies ierobežot Covid-19 izplatību un vai sagaidāms jauns vīrusa uzliesmojums. Lai gan iedzīvotāji palēnām atgriežas pie ierastajiem iepirkšanās paradumiem, tomēr  lēmumi par lielākiem pirkumiem varētu tikt atlikti uz vēlāku laiku un pirkumu ziņā ievērota zināma piesardzība. Arī mazumtirdzniecības nozares uzņēmēju noskaņojumā vērojamas pozitīvas iezīmes un ievērojami uzlabojies vērtējums par uzņēmumu darbības aktivitāti un par preču pasūtījumu apjomu piegādātājiem turpmākajos trīs mēnešos. Arī sagaidāmās nodarbinātības tendences tiek vērtētas ne tik pesimistiski, cik iepriekšējos mēnešos. 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja
Vita Skuja
EM Analītikas dienesta vecākā eksperte