Jaunumi

2019. gada 5. decembrī Melngalvju namā tika noskaidroti konkursa “Eksporta un inovācijas balva 2019” laureāti – uzņēmumi, kas ir parādījuši labākos sasniegumus eksportā, inovējuši, radījuši kvalitatīvus produktus pašmāju tirgum vai izstrādājuši lieliskus rūpnieciskā dizaina paraugus. Ceremonijā laureātus sveikt bija ieradusies Vaira Vīķe-Freiberga, pēc kuras iniciatīvas konkurss pirms 15 gadiem tika izveidots.

 

Konkursa pirmā patronese Vaira Vīķe-Freiberga uzrunāja pasākuma dalībniekus ar vārdiem: “Latvijā ir laikmetīgi, mūsdienīgi, inovatīvi un unikāli produkti, kurus varam rādīt pasaulei un kas ir konkurētspējīgi starptautiskā mērogā.”

attēls

Titulu “Eksporta čempions” šogad ieguva valodu tehnoloģiju uzņēmums “Tilde” – vadošais tehnoloģiju lokalizācijas uzņēmums Baltijā, kas nodrošina tehnoloģiju pārlikšanu vietējās valodās, to saskaņošanu ar vietējiem likumiem un kultūru. Uzņēmuma apgrozījums 2018. gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir pieaudzis par 12,3%, bet peļņa gandrīz dubultojusies. 

 

Kategorijā “Eksportspējīgākais komersants” lielo un vidējo komercsabiedrību grupā pirmo vietu ieguva kokvilnas higiēnas produktu ražotājs “iCotton”, otrajā vietā ierindojās uzņēmums “Kreiss”, kas nodrošina kravu pārvadājumus pa autoceļiem, bet trešo vietu ieguva olu un olu produktu ražotājs “Balticovo”. 

 

Atzinība tika piešķirta dārzeņu pārstrādātājam “Dimdiņi”, metālapstrādes uzņēmumam “EMJ Metāls”, sukāžu un sīrupu ražotājam “Rāmkalni Nordeco”, kā arī uzņēmumam “Staļi”, kas nodarbojas ar logu un durvju ražošanu.

 

Autoķīmijas  ražotājs “CrossChem” izcēlās kategorijas “Eksportspējīgākais komersants” mazo komercsabiedrību grupā, iegūstot pirmo vietu. Uzņēmumam sekoja bērnu mēbeļu ražotājs “Snores” ar otro vietu un GPS vadības sistēmu izstrādātājs “Mapon”, kas ieņēma trešo vietu. 

 

Atzinību šajā grupā ieguva “AB Galdnieks”, kas veic mēbeļu izgatavošanu un uzstādīšanu, sporta aizsargekipējuma ražotājs “Blind Save”, galda spēļu izstrādātājs “Brain Games Publishing”, “Gamechanger Audio”, kas ražo mūzikas instrumentu skaņas efektu iekārtas, bērnu pārtikas ražotājs “Lat Eko Food”, lielgabarīta platsmasas izstrādājumu izgatavotājs “Rotons” un saldējuma ražotājs “Rūjienas Saldējums”.

 

Kategorijā “Importa aizstājējprodukts” balvas saņēma šādi uzņēmumi: pirmā vieta – “Kinetics Nail Systems” ar dienas gaismā cietējošu nagu laku “SolarGel”, otrā vieta – “Rubrig”, kas konkursā bija pieteicis gumijas flīzes sporta un rotaļu laukumiem, trešā vieta – “Silvanols” ar uztura bagātinātājiem imunitātei “GoImmune”.

 

Atzinību žūrija piešķīra “Latvijas Amerikas acu centra” pakalpojumam “Mana redze = mana dzīves kvalitāte”, “Skrīveru Saldumi” ražotajām marcipāna konfektēm, kā arī “WeAreDots” inteliģentajai transporta sistēmai “Fits”.

 

Konkursā labi veicās arī uzņēmumam “SAF Tehnika”, kura iekštelpu gaisa kvalitātes uzraudzības risinājumam “Aranet4” tika piešķirta pirmā vieta kategorijā “Inovatīvākais produkts”. Otrajā vietā ierindojās “Valpro” ar alumīnija sakausējuma spiedtrauku čaulu amonjaka uzglabāšanas un piegādes sistēmai “ASDSTM”, savukārt trešajā – “Zekants”, kas konkursā bija pieteicis bez taukvielām grauzdētas pupas “Pupuchi”.

 

Pārsteigumu ceremonijā sagādāja autoķīmijas ražotājs “CrossChem”, kas papildus uzvarai kategorijā  “Eksportspējīgākais komersants” mazo komercsabiedrību ieguva arī pirmo vietu kategorijā “Rūpnieciskais dizains”. Uzņēmumam sekoja santehnikas ražotājs “PAA” ar otro vietu un “Mezroze&Co”, kuras digitāli apdrukātais mājas tekstils atnesa uzņēmumam trešo vietu.

 

Atzinību šajā kategorijā izpelnījās “Vaidava Ceramics” ar trauku kolekciju “Eclipse”.

 

Konkursa pirmās un otrās vietas ieguvēji saņem iespēju piedalīties apmaksātos darījumu braucienos, savukārt trešo vietu ieguvēji – apmaksātu reklāmas laukumu kādā no LIAA informatīvajiem materiāliem. Turklāt visi pirmo trīs vietu ieguvēji varēs izmantot konkursa “Eksporta un inovācijas balva 2019” laureāta zīmi uz savu produktu iepakojumiem un informatīvajos materiālos.

 

Konkursu “Eksporta un inovācijas balva” jau piecpadsmito gadu rīko LIAA sadarbībā ar Ekonomikas ministriju. Konkursā tiek godināti uzņēmēji, kam labi veicies eksportā, kā arī tie, kuri pašmāju tirgū piedāvājuši ko jaunu, inovatīvu un īpaši rūpnieciski dizainētu. Plašāka informācija par konkursu un finālistiem pieejama: https://eib.liaa.gov.lv.

 

Papildu informācija:
Biznesa informācijas nodaļa
Tālrunis: 67039459
E-pasts: zinas@liaa.gov.l