Jaunumi

Nākamajā ceturtdienā, 10. oktobrī, Rīgas Motormuzejā notiks praktisks forums uzņēmējiem, kuri interesējas par energoefektivitātes uzlabojumu iespējām savā biznesā un dažādu valsts atbalsta instrumentu izmantošanu to ieviešanai.

 

Foruma tematu loks ir visplašākais – sākot ar to, kāpēc fokuss uz energoefektivitāti valsts un Eiropas Savienības politikā arvien pieaugs, kādas ir tipiskākās situācijas, kurās uzņēmēji zaudē enerģiju un naudu, kāds ir energoefektivitātes slēptais resurss, līdz pat ļoti praktiskiem risinājumiem kā LED apgaismojums,  ēku klimata sistēmas, siltumenerģijas risinājumi, elektroauto, ISO50001, u.c. Tematu lokā būs arī šobrīd pieejamais valsts un ES fondu finansējums energoefektivitātes uzlabojumiem, kas turklāt atmaksājas ar uzviju, kā arī energoefektīvu uzņēmumu pieredzes stāsti.

 

Forumā “Vai bizness šodien var atļauties NEbūt energoefektīvs?” uzstāsies teju 20 nozares eksperti. Pasākumu atklās ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro, ALTUM valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis. Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā ekonomists Mārtiņš Zemītis iepazīstinās ar Eiropas Savienības prioritātēm enerģētikā un ilgtspējas attīstībā, ko  iespējams nodrošināt, pateicoties daudzveidīgam finanšu atbalstam. Ekonomikas ministrijas pārstāvji – Dzintars Kauliņš un Evelīna Matisone – iepazīstinās ar Latvijas mērķiem un prioritātēm, kas cieši saistīti ar energoefektivitātes pasākumu ieviešanu turpmākajā desmitgadē, kā arī par iespējām ar Eiropas Savienības fondu atbalstu uzlabot energoefektivitāti, tādējādi ietaupot rezursus un kāpinot  uzņēmuma konkurētspēju. ALTUM eksperts Edgars Kudurs stāstīs par ALTUM finansējumu energoefektivitātei.

 

Uz forumu aicināti arī mediju pārstāvji. Pasākums notiks 10.oktobrī, Rīgas motormuzejā, (S. Eizenšteina ielā 8), plkst. 9:30-15:00.

 

Forums ir arī unikāla iespēja klātienē uzdot savus jautājumus nozares ekspertiem un pieredzējušiem uzņēmējiem, kas ir gatavi dalīties savā pieredzē un  apliecina, ka energoefektivitātei ir pieaugoša nozīme nākotnes uzņēmējdarbībā un kopējā valstu un to ekonomiku attīstībā, ko acīmredzami ietekmē neatgriezeniskās klimata pārmaiņas.

 

Plašāka informācija – foruma programma – ir apskatāma ALTUM interneta vietnē, kurā ir arī iespēja elektroniski pieteikt savu dalību. Visi interesenti ir aicināti savlaicīgi pieteikt savu dalību, jo vietu skaits pasākumā ir ierobežots. Dalība forumā ir bez maksas.

 

Forumu organizē Attīstības finanšu institūcija ALTUM, Ekonomikas ministrija, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera.

 

Aplēses liecina,  ka energoefektivitātes uzlabojumi ir aktuāli aptuveni 95% uzņēmumu. ALTUM un SKDS šā gada pavasarī veikts pētījums parādīja, ka gandrīz trešā daļa jeb 33% Latvijas uzņēmēju pēdējo trīs gadu laikā ir veikuši ieguldījumus energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumos, savukārt tuvākā gada laikā to plāno katrs piektais uzņēmējs.Vienlaikus pētījumā iegūtie dati ļauj secināt, ka liela daļa uzņēmēju (64%) uzskata, ka energoefektivitātes jautājumi viņu uzņēmumā nav aktuāli. Savukārt 18% atzina, ka enerģijas taupīšanas pasākumi ir aktuāli, lai samazinātu ražošanas un pakalpojumu sniegšanas izmaksas.

 

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

prese@em.gov.lv