Jaunumi

Saskaņā ar Saeimas uzdevumu Ekonomikas ministrija kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju sagatavojusi priekšlikumus, kā pilnveidot inovācijas atbalsta pārvaldības modeli un kā nodrošināt efektīvāku inovācijas un pētniecības aktivitāšu finansēšanu nākotnē, lai sekmētu Latvijas ekonomikas straujāku pāreju uz inovatīvāku produktu ražošanu un inovatīvāku pakalpojumu sniegšanu.

 

Šobrīd pētniecības un inovācijas atbalsta jomā Latvijā iesaistīta virkne dažādu institūciju, to starpā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, finanšu institūcija Altum, Valsts izglītības attīstības aģentūra, Centrālā finanšu un līgumu aģentūra, Latvijas Zinātnes padome, Studiju un zinātnes administrācija, kā arī Ekonomikas ministrija un Izglītības un zinātnes ministrija. Atsevišķas funkcijas inovācijas un pētniecības atbalsta jomā īsteno arī Lauku atbalsta dienests un Patentu valde.

 

Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Raimonds Aleksejenko: “Inovācijas un pētniecības atbalsta institūciju modeli nepieciešams uzlabot, lai nodrošinātu cilvēkresursu, kompetenču un finansējuma koncentrāciju ar skaidrām, mērķētām atbildībām un funkcijām. Tā ir nepieciešamība, uz kuru norāda ne vien Eiropas Komisijas un OECD eksperti, bet arī dažādos formātos izteikuši Latvijas uzņēmumi un pētniecības organizāciju pārstāvji. Šobrīd inovācijas un pētniecības atbalsta sistēma ir fragmentāra, pakalpojumu sniegšanā iesaistīta virkne organizāciju. Rosinām veidot tādu inovācijas un pētniecības institucionālo modeli, kas darbotos pēc vienas pieturas aģentūras principa gan priekš uzņēmējiem, gan zinātnes un pētniecības institūcijām. Savukārt ierobežotais inovācijas un pētniecības finansējums jāplāno un jāizlieto koordinēti un mērķtiecīgi.”

 

Ekonomikas ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas kopīgi sagatavotais piedāvājums paredz divas alternatīvas:

  1. Izveidot vienotu un spēcīgu inovācijas un pētniecības aģentūru, kas apvieno gan uzņēmēju, gan pētniecības sektora atbalstošās un finansējošās institūcijas vienā institūcijā ar finanšu institūciju Altum centrā;
  2. Izveidot vienotu centralizētu pārvaldības modeli, kurš saskaņoti koordinē divu jomu institūcijas – Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, kas tiek veidota un stiprināta kā “tehnoloģiju un inovācijas aģentūra”; kā arī veidojot vienotu, spēcīgu pētniecības sektoru atbalstošu institūciju, kurā saplūstu Izglītības un zinātnes ministrijas paspārnē esošo zinātni un pētniecību finansējošo organizāciju pētniecības un tehnoloģiju attīstības funkcijas. Paralēli darbu turpinātu finanšu institūcija Altum, vienlaikus paplašinot tās finanšu instrumentu portfeli ar jauniem inovācijas hibrīda atbalsta veidiem.

 

Ekonomikas ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvājums, kas pārrunāts arī ar Finanšu ministriju, cita starpā paredz veidot arī skaidru pētniecības un inovācijas finansēšanas modeli, kur finansējuma avots būtu ne vien Eiropas Savienības struktūrfondi, bet arī tiktu palielināts valsts budžeta finansējums pētniecībai un inovācijai. Vienlaikus finanšu institūcijā Altum tiktu veidots kombinēts finanšu instrumenta un granta atbalsta pilotprojekts inovatīvu projektu finansēšanai.

 

 “Mandātu domāt ne tikai par inovācijas un pētniecības institucionālā modeļa pilnveidošanu, bet arī finansējuma palielināšanu inovācijas un pētniecībai un primāri – no valsts budžeta līdzekļiem – mums devusi Saeima, tas nostiprināts arī Valdības rīcības plānā, tāpēc mūsu pienākums ir rast labāko risinājumu, lai sekmētu straujāku inovācijas attīstību Latvijā,” turpina R.Aleksejenko.

 

Ekonomikas ministrijai un Izglītības un zinātnes ministrija priekšlikumus sagatavojusi, ņemot vērā Saeimas 2018. gada 21. jūnija paziņojumā “Par Latvijas inovāciju un tehnoloģiju atbalsta fonda izveidi” noteikto un pakārtoti Ministru kabineta doto uzdevumu, kas paredz, ka Ekonomikas ministrijai līdz 2019. gada 1. jūnijam jāinformē Saeima par kopīgi ar Izglītības un zinātnes ministriju veikto novērtējumu par fonda lomu un vietu kopējā zinātnes un inovāciju pārvaldības telpā, kā arī kopīgi ar Finanšu ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju sagatavotajiem priekšlikumiem fonda finansēšanai no valsts budžeta un privātajiem līdzekļiem.

 

Ar izstrādātajiem priekšlikumiem ministrijas š.g. 28. maijā iepazīstināja apvienotās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju apakškomisijas un Ilgtspējīgas attīstības komisijas Informācijas tehnoloģiju un inovatīvas uzņēmējdarbības apakškomisijas kopsēdes dalībniekus.

 

Turpmāk šos priekšlikumus plānots ietvert vienotā ziņojumā un iesniegt izskatīšanai valdībā. Ziņojumā tiktu iekļauts gan institucionālā modeļa piedāvājums, gan priekšlikumi pētniecības, attīstības un inovācijas finansēšanai turpmākajiem gadiem, gan izklāsts par uzlabotu zinātnes bāzes finansējuma piešķiršanas kārtību un augstākās izglītības iestāžu pārvaldības modeli. Saskaņā ar Valdības rīcības plānu, ziņojums Ministru kabinetā jāapstiprina līdz 2020. gada beigām.

 

 

Evita Urpena

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Tālrunis 67013193

E-pasts: Evita.Urpena@em.gov.lvprese@em.gov.lv

Web: www.em.gov.lv

Twitter: @EM_gov_lv

Facebook: http://www.facebook.com/ekonomikasministrija  http://www.facebook.com/atbalstsuznemejiem

Flickr: https://www.flickr.com/photos/ekonomikasministrija

Yoytube: http://www.youtube.com/ekonomikasministrija