Jaunumi

Ar “Z Book” komandas uzvaru noslēdzies .tax Blockchain hakatons, kurā tika izstrādāti blokķēdes risinājumi nodokļu krāpniecības novēršanai. Uzvarētāji hakatona laikā radīja risinājumu, ar kura palīdzību var novērst nodokļu krāpniecību skaidras naudas uzskaites sistēmā, izmantojot blokķēdē bāzētu elektronisku parakstu kā QR kodu. Trīs dienu jeb 48 stundu ilgajā pasākumā kopumā piedalījās 40 dalībnieki - blokķēdes entuziasti un jaunie uzņēmēji no 11 valstīm. Vienlaikus hakatonā piedalījās arī valsts pārvaldes pārstāvji un blokķēdes eksperti Somijas, Igaunijas, Brazīlijas un Francijas. Hakatonu organizēja Ekonomikas ministrija sadarbība ar Valsts Ieņēmumu dienestu (VID) un jaunuzņēmumu akseleratoru “Startup Wise Guys”.

attēls

Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks un hakatona žūrijas pārstāvis Raimonds Aleksejenko atzīst: “Blokķēdes tehnoloģijām redzam milzu potenciālu valsts pārvaldes pakalpojumu drošības un lietojamības uzlabošanā. Hakatons bija liela uzdrīkstēšanās publiskai pārvaldei paraudzīties uz saviem ikdienas procesiem daudz radošākām metodēm, kas pierādīja, ka blokķēžu tehnoloģiju pielietošana publisko pakalpojumu digitalizācijā ir iespējama. Piesaistot jaunuzņēmumu ekosistēmu, IT speciālistus un blokķēžu entuziastus no 11 valstīm 48 h laikā tika izstrādāti blokķēdes risinājumi nodokļu krāpniecības novēršanai. Līdz ar to ar labi padarīta darba sajūtu varam secināt, ka šādu pasākumu rīkošana spēj virzīt Latvijas valsts pārvaldi uz lielām pārmaiņām un arvien plašāku jaunu tehnoloģiju ieviešanu”.

 

Hakatona galveno balvu par tehniski labāko risinājumu un produkta atbilstību izvirzītajiem izaicinājumiem saņēma “Z Book”, balva paredz 10 konsultāciju stundas no VID un 8 konsultāciju stundas no PwC.

 

Balvu par labāko prezentāciju un biļetes uz “TechChill” 2020 saņēma “Request”. Balvu par hakatona laikā sasniegto lielāko progresu, 10 konsultāciju stundas no VID un iespēju visu vasaru izmantot “Swedbank” koprades telpas “DoBe” saņēma “Tax4Crypto”. Bet vēl divas komandas - “Paperles” un “MDS” - guva iespēju piedalīties “Startup Wise Guys” tiešsaistes akselerācijas programmā.

 

Iepazīstoties ar hakatona rezultātā tapušo risinājumu, VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme uzsver: “Es patiesi novērtēju tehnoloģiju speciālistu no visas pasaules atsaucību, nolemjot piedalīties Latvijā organizētajā trīs dienu hakatonā un dot savu ieguldījumu jaunu ideju radīšanā mūsu kases aparātu sistēmas attīstībai”.

 

Pasākuma laikā komandas mentorēja Ekonomikas ministrijas un VID eksperti, kā arī blokķēdes eksperti un mentori no “Microsoft”, “Accenture”, “PwC”, “Guardtime”, “Finstart Nordic” un “OriginalMy”, “Imprimatur Capital”, “Fintelum”, “Blockvis”. Hakatona noslēgumā notika Demo sesija, kurā dalībnieki prezentēja savas idejas starptautiskai žūrijai, kuras sastāvā bija Raimonds Aleksejenko (Ekonomikas ministrija), Vita Narnicka (VID), Liza Aizupiete (Fintelum), Toby Moore (Imprimatur Capital Fund Management), Anatoly Ressin (Latvian Blockchain Association), Nikolai Johan Heum (Finstart Nordic) un Renāte Strazdiņa (Microsoft).

 

Kā ziņots, no 5.-7. aprīlim Rīgā norisinājās .tax Blockchain hakatons, kurā tika meklēti blokķēdes tehnoloģijās bāzēti risinājumi valsts sektoram lielo datu, moderno tehnoloģiju, nodokļu krāpniecības un skaidrās naudas uzskaites sistēmas jomā.

 

Hakatona atbalstītāji: Microsoft, Accenture, Swedbank, PwC, Altum, VAS “Latvijas Valsts Radio un Televīzijas centrs”, VAS “Elektroniskie sakari”, Kapitāls, TechChill, Startin.lv.

 

Plašāka informācija par pasākumu pieejama šeit.

 

 

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

Tālrunis 67013193

E-pasts: prese@em.gov.lv

Web: www.em.gov.lv

Twitter: @EM_gov_lv

Facebook: http://www.facebook.com/ekonomikasministrija  http://www.facebook.com/atbalstsuznemejiem

Flickr: https://www.flickr.com/photos/ekonomikasministrija

Youtube: http://www.youtube.com/ekonomikasministrija