Jaunumi

Februārī mazumtirdzniecības apgrozījums strauji pieauga un pārsniedza 2018.gada februāra rādītāju par 6% (neizlīdzināti dati salīdzināmajās cenās). Tas bija augstākais rādītājs pēdējo trīs ceturkšņu laikā. Līdzīgi kā iepriekš, pieaugumu galvenokārt ietekmēja nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpums.

attēls

2019.gada februārī nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga visās preču kategorijās un par 11,3% pārsniedza 2018. gada februāra rādītāju. Tas ir straujākais kāpums pēdējo gadu laikā. Februārī nepārtikas preču mazumtirdzniecība nodrošināja lielāko daļu devuma kopējā tirdzniecībā (63%). Nepārtikas preču kategorijā visstraujāk pieauga  informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecība un mājsaimniecības elektropreču mazumtirdzniecība. Straujāks pieaugums bija arī sporta preču un spēļu tirdzniecībā. Sadalījumā pa tirdzniecības vietām, joprojām visstraujākais mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums bija vērojams nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā netirgo pārtikas produktus. Gandrīz par 1/3 pieauga arī mazumtirdzniecības apgrozījums tirdzniecības vietās ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem un mazumtirdzniecībā pa pastu vai Interneta veikalos. Pieauga arī pārējā mazumtirdzniecība ārpus veikaliem, stendiem un tirgiem. Pieaugums bija vērojams arī mazumtirdzniecībai lietotu preču veikalos, kur iepriekš mazumtirdzniecības apgrozījumam bija tendence sarukt.

 

Pēc degvielas mazumtirdzniecības apjomu sarukuma pagājušā gada beigās, šā gada janvārī degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums nedaudz pieauga, kam sekoja neliels kritums februārī (par 2% gada griezumā).

 

Lai gan pārtikas preču mazumtirdzniecības apjomi iepriekšējā gadā stabili pieauga, tomēr uz gada beigām pieauguma temps saruka. Šī gada februārī pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 3,4%, salīdzinājumā ar 2018.gada februāri. Februārī atsāka pieaugt arī dzērienu mazumtirdzniecība specializētajos veikalos.

 

Pieaugot darba algām un uzlabojoties situācijai darba tirgū, pieaug arī privātais patēriņš. Paredzams, ka arī turpmākajos mēnešos mazumtirdzniecības rādītāji pieaugs. 

 

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Vita Skuja

EM Analītikas dienesta vecākā eksperte