Jaunumi

Transatlantiskās enerģētikas sadarbības partnerības pirmās ministru sanāksmes ietvaros Hjūstonā, Teksasā, š.g. 14.martā notika tikšanās starp ASV, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas augstākajām amatpersonām, tostarp Ekonomikas ministrijas valsts sekretāru Ēriku Eglīti, ASV enerģētikas valsts sekretāra vietnieku Dan Brouillette, Igaunijas ekonomikas jautājumu un infrastruktūras ministri Kadri Simson un Lietuvas enerģētikas ministru Zygimantas Vaiciunas.

 

Amatpersonas pārrunāja visaptverošu paplašināto sadarbību enerģētikas jomā starp Baltijas valstīm un Amerikas Savienotajām Valstīm, tostarp Baltijas valstu centienus virzīties uz desinhronizāciju un sinhronizācijas ar Eiropas elektrotīklu panākšanu, tāpat arī sadarbību kiberdrošībā, atjaunojamo energoresursu izmantošanu un labās prakses piemērus, kā arī vienota dabasgāzes tirgus izveidi reģionā.

 

Amatpersonas vienojās par ciešas sadarbības nozīmi Transatlantiskās enerģētikas sadarbības partnerības ietvaros 3+1 foruma veidā. Šis sadarbības forums sniegs iespēju pārbaudīt inovatīvas idejas, kas saistītas ar enerģijas tirgu, kuras varētu radīt unikālas iespējas plašākam Eiropas enerģētikas tīklam, jo īpaši dabasgāzes un sašķidrinātās gāzes jomās.

 

ASV, Igaunija, Latvija un Lietuva pēdējo desmit gadu laikā ir paplašinājušas ekonomiskās sadarbības iespējas, īpaši enerģētikas sektorā, un augstākās amatpersonas cer turpmāk virzīt un paplašināt šādus transatlantiskās sadarbības piemērus.

 

Lai veicinātu šos kopīgos mērķus, augstākās amatpersonas ir vienojušās atkārtoti pēc iespējas drīzāk satikties 2019.gada ietvaros.