Jaunumi

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2019. gada februārī, salīdzinot ar janvāri, patēriņa cenu līmenis Latvijā pieauga par 0,1%. Precēm tas pieauga par 0,1%, bet pakalpojumiem saglabājās nemainīgs.

 

Pēdējos gados februārim ir raksturīgas ļoti mērenas cenu izmaiņas, izņemot 2017. gadā, kad pieaugums bija nedaudz straujāks.

attēls

Lielākā palielinošā ietekme sezonālu faktoru ietekmē februārī bija atpūtai un kultūrai. Šajā grupā cenas pieauga par 1%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,1 procentpunktu.

 

Palielinošā ietekme februārī bija arī alkoholiskajiem dzērieniem un tabakai, kā arī transportam, kas kopā kopējo cenu līmeni palielināja par 0,1 procentpunktu. Transporta grupā cenas pieauga transportlīdzekļu iegādei un pasažieru aviopārvadājumiem. Savukārt degvielai Latvijā cenas februārī saglabājās nemainīgas. Pēc straujā pasaules naftas cenu krituma iepriekšējā gada pēdējos mēnešos, janvārī un februārī pasaules naftas cenas pakāpeniski palielinājās. Februārī tās mēneša laikā vidēji pieauga par 8%. Naftas cenu kāpumu veicināja OPEC dalībvalstu naftas ieguves apjomu samazināšana atbilstoši iepriekš pieņemtajam lēmumam.

 

Pārtikai cenas pieauga par 0,1%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni būtiski neietekmēja. Lielākā ietekme bija cenu kāpumam svaigiem dārzeņiem un cenu kritumam sviestam, sieram un šokolādei. Pasaules pārtikas cenas februārī, salīdzinot ar janvāri, palielinājās par 1,7%, ko ietekmēja cenu kāpums visās galvenajās pārtikas produktu grupās. Straujākais cenu kāpums bija piena produktiem, ko ietekmēja spēcīgs importa pieprasījums, īpaši piegādēm no Austrālijas un Jaunzēlandes.

 

Lielākā pazeminošā ietekme februārī bija personīgās aprūpes precēm un ar mājokli saistītiem pakalpojumiem, kas kopā kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par 0,1 procentpunktu. Lielākā ietekme ar mājokli saistīto pakalpojumu grupā akciju ietekmē bija cenu kritumam materiāliem mājokļa uzturēšanai un remontam. Cenas šajā grupā samazinājās arī mājokļa īrei, elektroenerģijai un citiem ar mājokli saistītiem pakalpojumiem.

 

2019. gada februārī, salīdzinot ar iepriekšējā gada februāri, patēriņa cenas pieauga par 2,9%. Gada vidējā inflācija bija 2,7 procenti.

 

Šogad vidējā gada inflācija varētu būt nedaudz augstāka par 2018. gadā vēroto. To ietekmēs dažādi piedāvājuma puses faktori saistībā ar nodokļu un tarifu palielināšanu, kā arī pieprasījuma puse, ko veicina ekonomisko aktivitāšu pieaugums un atalgojuma kāpums. Vienlaikus inflācija joprojām lielā mērā būs atkarīga no pasaules naftas un pārtikas cenu svārstībām.

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Ieva Šnīdere

EM Analītiskā dienesta analītiķe