Jaunumi

2019.   gada 15. februārī norisinājās digitalizācijas un inovāciju forums DIG-IN, kurā Ekonomikas ministrija guva pārliecību, ka uzsāktais darbs pie digitalizācijas sekmēšanas Latvijas ražojošajos uzņēmumos nesis pirmos augļus - Industrijas 4.0 koncepta potenciālu uzņēmēji sāk izprast un novērtē tā ieguvumus, kā rezultātā tiek sekmēts produktivitātes un konkurētspējas pieaugums. Industrija 4.0 apzīmē nākotnes viedās rūpnieciskās tehnoloģijas; tās pamatā ir cilvēku, iekārtu un produktu sadarbība globālā tīklā.

 

Foruma Digitalizācijas sesija tika veltīta diskusijai un ekspertu viedokļiem par sadarbības lomas nozīmību nozaru starpā, digitalizācijas potenciāla veicināšanu Industrijas 4.0 ietvaros, tā sniegtajām iespējām un ieguvumiem jaunu tehnoloģisko risinājumu ieviešanai uzņēmumos.

 

Forumā ar savu pieredzi un ieteikumiem dalījās dažādi ārvalstu eksperti. Viens no galvenajiem foruma viesiem bija Industrijas 4.0 koncepta autors un pārzinātājs Henrik von Scheel. Novērtējot Latvijas sākotnējos centienus Industrijas 4.0 koncepta ieviešanā, eksperts ieteica koncentrēties ne tikai uz produktivitātes palielināšanu, bet arī šodienas ekonomikā tik nozīmīgo resursu – cilvēkiem. Tāpat Latvijas digitalizācijas stratēģijas izstrādē eksperts ieteica rūpīgi izsvērt reģionālās sadarbības iespējas, nefokusējoties tikai uz Rietumiem, bet atrast unikālus nišas produktus, kurus piedāvāt citām kaimiņvalstīm – Krievijai un Skandināvijas valstīm. Viena no Latvijas spēcīgākajām priekšrocībām ir mākslīgā intelekta jomā, tāpēc sadarbībā šajā jomā varētu būt ieinteresētas daudzas valstis.

 

Tāpat šajā sesijā tika arī diskutēts par blokķēžu ietekmi uz finanšu pakalpojumiem un ekonomiku kopumā. Vācu viedo tehnoloģiju ražotāji SAP un Bosch dalījās pieredzē viedo tehnoloģiju jomā, kas varētu sekmēt mazo un vidējo uzņēmumu tehnoloģisko izrāvienu. Atsevišķā paneļdiskusijā tika izvērtēti lielākie izaicinājumi arvien plašākā digitālo tehnoloģiju ieviešanā. Jāapzinās, ka mūsdienās uzņēmumu konkurētspēja nepaaugstināsies bez digitālu risinājumu ieviešanas ikdienas darbā, tehnoloģiju un lietu savietojamības, un iekšējo procesu analīzes uzņēmumā.

 

Savukārt foruma Inovāciju sesijas mērķis bija parādīt, kā sadarbība starp uzņēmējdarbību un zinātnisko sektoru mazajos, vidējos un lielajos uzņēmumos ietekmē jaunu inovatīvu produktu attīstību. Auditorija tika iepazīstināta ar pētījumu projektiem un tā rezultātiem astoņos Latvijas kompetences centros. Šīs atbalsta programmas ietvaros kopumā apstiprināts 191 pētījums, izstrādātas 238 publikācijas, komersanti inovāciju ražošanā kopumā ieguldījuši 25 miljonus eiro, kā rezultātā komersantu apgrozījums ir pieaudzis par vairāk kā 150 miljoniem eiro, kas ir seškārtīgs pieaugums. Kā zināms, jau iepriekš Latvijas Kompetences centru atbalsta programma tika atzīta par veiksmīgāko Eiropas Savienības struktūrfondu administrēto programmu inovāciju veicināšanā.

 

Atsevišķās darba grupās Latvijas uzņēmēji un Vācijas viedo tehnoloģiju ražotāji izstrādāja ieteikumus, kā straujāk uzņēmumos ieviest digitālos risinājumus. Darbs pie šo risinājumu attīstības tiek apkopots un izstrādāts konkrētu pasākumu plāns.

 

Foruma ietvaros astoņi Latvijas Kompetences centri, Ekonomikas ministrija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un Vācijas-Baltijas tirdzniecības kamera (Vācijas Industrijas 4.0 pārstāvji) parakstīja Sadarbības memorandu. Memorands paredz izstrādāt kopēju digitalizācijas platformu, nodrošinot visu pušu aktuālās informācijas apmaiņu, veicinot starpsektoru sadarbību dažādu attīstības projektu realizācijā, piemērojot digitālus risinājumus, kā arī veicināt starpnacionālu sadarbību ar mērķi pārstāvēt Latvijas uzņēmēju intereses.

 

Forumu DIG-IN kopumā apmeklēja vairāk kā 180 uzņēmējdarbības vides pārstāvji un politikas veidotāji gan no Latvijas, gan ārvalstīm.

attēls

Papildu fotogrāfijas

Foruma dienas kārtība un saites uz prezentācijām.

Foruma videoieraksti.

Ministrija pauž gandarījumu par saņemtajiem atzinīgajiem vārdiem par foruma DIG-IN norisi un saturu. Ministrija turpinās darbu uzņēmējdarbības inovācijas attīstības un digitalizācijas virzienā, lai sekmētu mūsu uzņēmumu konkurētspēju pasaulē. #RadiLatvijāKonkurēPasaulē

 

“Thank you so much. This event was very professional and well done. I hope to see all of you again and share the ideas and unique project information. Together we are stronger,” Veiko Huuse, Igaunija

 

“Vēlējāmies pateikt paldies par lieliski noorganizēto DIG-IN forumu. Beidzot tā pamatīgi un visaptveroši saņēmām ļoti noderīgu informāciju un kontaktus, lai veiksmīgi varētu uzsākt digitalizācijas un inovāciju procesus,” K.Volfs, Latvijas valsts meži

 

“What an outstanding event. A real innovative place and great speakers. Well done,” Henrik von Scheel, Indistrijas 4.0 autors

 

“Paldies, beidzot ir uztaisīts pasākums ar saturu!,” A.Bemberis, SAP

 

 

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

67013193

prese@em.gov.lv