Jaunumi

Līdz šā gada 12. februārim mājokļu garantiju atbalsta programmas ietvaros Attīstības finanšu institūcija Altum ģimenēm ar bērniem mājokļu būvniecībai vai iegādei kopā piešķīrusi 10 608 mājokļu garantijas par kopējo summu  75,2 miljoni eiro, šajās ģimenēs kopā aug 15 284 bērni.

 

Ņemot vērā iedzīvotāju lielo interesi par valsts atbalsta saņemšanu mājokļa iegādei, Ministru kabineta sēdē šā gada 12. februārī atbalsta programmas īstenošanai piešķirts papildu finansējums 2 809 590 eiro, kas ļaus piešķirt garantijas vēl aptuveni 1500 ģimenēm ar bērniem (garantiju piešķiršanā tiek piemērots multiplikators 4).

 

Mājokļu garantiju atbalsta programma būtiski samazina pirmo iemaksu mājokļa būvniecībai vai iegādei ar hipotekāro kredītu.

 

Valstij ir būtiski veicināt mājokļu pieejamību, lai stiprinātu vēlmi ģimenēm ar bērniem palikt dzimtenē, kā arī motivētu tautiešus atgriezties Latvijā,” uzsver ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro.

 

Mājokļu garantiju programma tiek veiksmīgi īstenota kopš 2015. gada, un tā ir sevi pierādījusi kā vienu no efektīvākajām programmām, jo:

  • lēmumus par garantiju piešķiršanu pieņem vidēji 3 dienu laikā;
  • piešķirtais publiskais finansējums izmantojams atkārtoti;
  • valsts ieguldītais 1 eiro stimulējis vairāk kā 30 reizes lielāku kredītu resursus mājokļu iegādei.

 

Atbalsta programmas ietvaros Altum izsniedz (uz laiku līdz 10 gadiem) un administrē galvojumu personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādība ir vismaz viens nepilngadīgs bērns. ALTUM galvojumu izsniedz pēc tam, kad aizdevējs piešķīris aizdevumu vai rakstiski apliecinājis, ka aizdevums tiks piešķirts. Galvojuma apmērs ir atkarīgs no bērnu skaita ģimenē:

  • 10% (bet ne vairāk kā 10 000 eiro), ja ģimenē ir viens nepilngadīgs bērns;
  • 15% (bet ne vairāk kā 15 000 eiro), ja ģimenē ir divi bērni;
  • 20% (bet ne vairāk kā 20 000 eiro), ja ģimenē ir trīs un vairāk bērnu.

 

No 2018. gada 1. marta garantiju programmas ietvaros valsts atbalstu mājokļa iegādei var saņemt arī jaunie speciālisti vecumā līdz 35 gadiem ar iegūtu augstāko vai profesionālo vidējo izglītību, kuriem apgādībā nav bērnu. Garantijas mājokļa iegādei jaunajiem speciālistiem netiek sniegtas no valsts budžeta finansējuma, bet Altum līdzekļiem. Līdz šim brīdim jaunajiem speciālistiem kopumā piešķirtas 1000 garantijas 7 miljonu eiro apmērā.

 

Papildu informācija par Mājokļu galvojumu programmu pieejama ALTUM mājaslapā: https://www.altum.lv/lv/pakalpojumi/iedzivotajiem/majoklu-galvojumu-programma/par-programmu/

 

 

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

prese@em.gov.lv

T.: 67013193