Jaunumi

2018. gada 29. novembrī Briselē, Beļģijā notika Eiropas Savienības (turpmāk – ES) Konkurētspējas ministru padomes sanāksme par ES vienotā tirgus un rūpniecības politikas nākotnes jautājumiem. Latvijas viedokli sanāksmē pārstāvēja Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Upenieks. Sanāksmes ietvaros dalībvalstu pārstāvji apstiprināja vispārējo vienošanos par Eiropas Komisijas priekšlikumu Eiropas Parlamenta un Padomes regulai par taisnīguma un pārredzamības veicināšanu komerciālajiem lietotājiem paredzētos tiešsaistes starpniecības pakalpojumos (turpmāk – Regulas priekšlikums).

 

Pēc pieņemtās vienošanās Austrijas prezidentūra ES Padomes vārdā uzsāks sarunas ar Eiropas Parlamentu par Regulas priekšlikumu.

 

Paredzams, ka Regulas apstiprināšana sekmēs skaidrus un paredzamus noteikumus uzņēmumu un platformu savstarpējā sadarbībā, kas nozīmē arī plašāku un līdzvērtīgāku pārrobežu sadarbību ES Vienotā tirgus ietvaros.

 

Regulas priekšlikums attiecas uz tiešsaistes tirdzniecības platformām un komersantu sniegtajiem pakalpojumiem – tirdzniecību šajās platformās. Priekšlikumā iekļautie tiešsaistes starpniecības pakalpojumu sniedzēji ir tiešsaistes elektroniskās tirdzniecības vietas, tiešsaistes programmatūras lietotņu veikali un tiešsaistes sociālie mediji, kā arī fiziskās tirdzniecības vietas, kā piemēram, viesnīcas un viesu nami.

 

Ņemot vērā, ka tiešsaistes platformas ir galvenās digitālās tirdzniecības veicinātājas un tās kļūst arvien populārākas lietotāju vidū, kā arī konstatētās biežākās problēmas tiešsaistes platformu darbībā – negodīgas tirdzniecības metodes un efektīvu tiesiskās aizsardzības līdzekļu trūkumu, Regulas priekšlikumā paredzēts iekļaut pasākumus, ar kuriem tiks nodrošināts taisnīguma un pārredzamības princips komerciāliem lietotājiem, izmantojot tiešsaistes starpniecības pakalpojumus.

 

Eiropas Komisijas piedāvātā Regulas priekšlikuma mērķis ir radīt paredzamus un caurspīdīgus sadarbības principus un noteikumus uzņēmumu un platformu starpā. Tādejādi tiktu radīta skaidrība uzņēmumu pusē un novērsta platformu ļaunprātīga varas izmantošana.

 

 

 

Elita Rubesa - Voravko

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

Tālrunis: 67013193

E-pasts: prese@em.gov.lv

Web: www.em.gov.lv

Twitter: @EM_gov_lv

Youtube: http://www.youtube.com/ekonomikasministrija

Facebook: https://www.facebook.com/ekonomikasministrijawww.facebook.com/atbalstsuznemejiem

Flickr: https://www.flickr.com/photos/ekonomikasministrija