Jaunumi

Ceturtdien, 29.novembrī, plkst.11.00 Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs  Ēriks Eglītis, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols un starptautiskais “start-up” guru Bobs Dorfs diskutēs par to, ko zināšanu ekonomikas modelis var dot Latvijas izaugsmei, informēja iniciatīvas “Events Worth Attending” vadītājs un Dorfa vizītes organizators Latvijā Antons Adamovičs.

 

EM pārstāvji informēs par to, ko valsts ir paveikusi “start-up” ekosistēmas attīstībā. Savukārt Jaunuzņēmumu kopienas pārstāvji dalīsies ar starptautisko pieredzi, kā zināšanu ekonomikas modelis var veicināt eksportu, sekmēt inovācijas un kopējo ekonomikas attīstību.

 

Diskusija, kurā laipni aicināti piedalīties arī mediju pārstāvji, notiks “Radisson Blu Latvia”. Tajā piedalīsies arī “deep tech” jaunuzņēmumu akcelerācijas fonda “Komercializācijas reaktors” dibinātājs un vadītājs Nikolajs Adamovičs un “Imprimatur Capital Fund” vadošais partneris Tobijs Mūrs. Diskusiju moderēs - Antons Adamovičs, kurš ir arī biotehnoloģiju jaunuzņēmuma “Conelum” īpašnieks.

 

Aicinām medijus apstiprināt savu dalību līdz 29.novembra plkst.09.30, rakstot uz e-pasta adresi liana.priedite@publicid.lv vai zvanot uz tālruņa numuru 67226647.

 

“Jaunuzņēmumi ir mūsdienīgas ekonomikas daļa un tie ir svarīgs ķēdes posms inovāciju ekosistēmā, it sevišķi, ja vēlamies veidot ilgtspējīgu un uz zināšanām balstītu ekonomiku. Esam spēruši vairākus soļus šajā virzienā, piemēram, Saeimā apstiprināts Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likums, jaunuzņēmumu dibinātāji var saņemt īpašu termiņuzturēšanās atļauju, uzņēmumiem pieejams riska kapitāla finansējums ar 60 miljoniem euro publisko finansējumu. Vienlaikus ar LIAA un ALTUM atbalstu uzņēmējiem pieejams plašs atbalsts inovatīvu ideju attīstīšanai, pētniecības komercializācijai un produktivitātes celšanai,” teica Eglītis.

 

Viņš arī atgādināja, ka pirmo reizi Latvijā kopš 2017.gada ir pieejama publiski līdzfinansētā akcelerācijas programma, kas īpaši domāta jaunuzņēmumiem ar kopējo finansējumu 15 miljonu eiro apmērā. Trīs fondu pārvaldnieki “Overkill Ventures”, “Buildit Latvia” un “Commercialization Reactor” saņēmuši vairāk nekā 600 pieteikumus pirmajā programmu uzsaukumā un gandrīz 30 uzņēmumu jau iekļuvuši pirmajās akcelerācijas programmās.  Tāpat šogad esam uzsākuši vairākas iniciatīvas inovāciju ekosistēmas attīstībai, kuras plānots turpināt arī nākamgad.

 

Tikmēr Dorfs, kura dižpārdoklī “Start-Up Owner’s Manual” aprakstīto metožu kopumu izmanto 450 pasaules universitātes un vairāki tūkstoši biznesa inkubatoru pasaulē, runās par mazu ekonomiku potenciālu, kā izmantot uz zināšanām balstītu ekonomikas pieeju, lai veicinātu inovācijas un eksportu.

 

“Zināšanu ekonomikas centrā prasme pārvērst zināšanas un inovācijas pievienotajā vērtībā, proti, uzņēmējdarbībā, kas rada jaunas darba vietas, iespējams, vēl nebijušas industriju sadarbības, jaunus produktus un pakalpojumus, kas ir vajadzīgi valstij, biznesam, cilvēkiem. Zināšanu ekonomika veicina produktivitāti un vienmērīgu dažādu ekonomikas jomu izaugsmi neatkarīgi no tā, cik liela vai maza ir valsts,” skaidroja Adamovičs.

 

Pēc viņa sacītā, zināšanu ekonomika nav tikai tas, kādus instrumentus vai labvēlīgus apstākļus var radīt valsts, tā ir arī uzņēmēju vēlme paaugstināt savu kvalifikāciju, zināšanu bāzi, zinātnieku vēlme komercializēt savus atklājumus un tā joprojām. Šis ir viens no iemesliem, kāpēc Adamovičs izlēma uzaicināt Bobu Dorfu uz Latviju.

 

Pēdējos desmit gados Dorfs ir ieguldījis laiku un naudu 27 jaunuzņēmumos, no kuriem septiņi kotējas biržā. Taču kopumā Dorfs ir apmācījis un trenējis vairāk nekā 1000 jaunuzņēmumu, darbojies kopā ar tādiem milžiem kā "General Electric”, “Merck”, “NewsCorp”, “Carvajal SA” u.c.

 

“Events Worth Attending” jeb EWA ir izveidota ar mērķi ilgtermiņā attīstīt Latvijā uz zināšanām balstītu ekonomiku, piesaistot pasaules līmeņa ekspertus, lai celtu Latvijas uzņēmēju zināšanu un kvalifikācijas bāzi, un sekmējot augstas pievienotās vērtības jaunuzņēmumu un uzņēmēju vidi. EWA vadītājs ir uzņēmējs, tehnoloģiju komercializētājs un biotehnoloģiju uzņēmuma “Conelum” dibinātājs un izpilddirektors Antons Adamovičs. 2014.gadā Adamovičs bija iekļauts “Forbes Latvija” sarakstā “Talents of 2014: Under 30”. 2018.gadā iekļauts “Forbes” Eiropas nākotnes līderu sarakstā “30UNDER30” kategorijā “Rūpniecība”.   

 

Vairāk informācijas www.eventsworthattending.com 

 

 

Papildu informācija medijiem: 

Tija Ezeriņa, Public ID Group projektu direktore 

M: 29719893, E: tija.ezerina@publicid.lv