Jaunumi

Ministru kabinets 2018. gada 13. novembra sēdē lēma neatbalstīt sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Gallusman” atbalstāmo investīciju projektu “Olu ražošanas biznesa attīstība Eiropas Savienībā”, ņemot vērā projekta neatbilstību likumā “Par uzņēmuma ienākuma nodokli” noteiktajiem atbalstāmo investīciju projektu kritērijiem.

 

Saskaņā ar likumu “Par uzņēmuma ienākuma nodokli” projekts ir atbalstāms, ja ieguldījumi tiek īstenoti kādā no likumā minētajām prioritārajām nozarēm, šajā gadījumā – pārtikas produktu ražošana, un tad, ja projekta ietvaros paredzēts ražot produkciju ar augstu pievienoto vērtību. Projekta ietvaros uzņēmums plāno veikt kopējos ieguldījumus 49,3 milj. eiro apmērā, tomēr projekta attiecināmo ieguldījumu (olu produktu un lopbarības ražošanai) paredzētā summa nepārsniedz 10 milj. eiro. Līdz ar to investīciju projektam nevar piešķirt atbalstāmā investīciju projekta statusu un uzņēmuma ienākuma nodokļa atlaidi.

 

SIA „Gallusman” ir jauns uzņēmums, kas dibināts ar mērķi īstenot uzņēmumu grupas OVOSTAR uzņēmējdarbības paplašināšanu Latvijā, nodrošinot pilnu ražošanas ciklu, ietverot lopbarības ražošanu, jaunputnu audzēšanu, olu ražošanu un olu pārstrādi.

OVOSTAR ir uzņēmumu grupa, jeb holdings, kas nodarbojas ar olu ražošanu un pārstrādi un savu darbību īsteno Ukrainā. Holdings ir viens no vadošiem agroindustrijas uzņēmumiem Ukrainā, kā arī piektais lielākais olu ražotājs Eiropā.

 

 

Kā zināms, ar mērķi veicināt ekonomikas izaugsmi, piesaistot Latvijai lielās investīcijas, likums “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” paredzēja UIN atlaidi par atbalstāmo investīciju projekta ietvaros veiktajiem sākotnējiem ilgtermiņa ieguldījumiem. Lai uzņēmums iegūtu tiesības piemērot UIN atlaidi, sākotnējiem ilgtermiņa ieguldījumiem ir jābūt veiktiem, lai izveidotu jaunu uzņēmējdarbības vietu, palielinātu ražošanas vai pakalpojumu jaudu, uzsāktu tādas jaunas produkcijas ražošanu, kādu nodokļa maksātājs iepriekš nav ražojis, vai būtiski mainītu ražošanas procesu. Likums paredzēja piemērot UIN atlaidi par investīciju summu, kas pārsniedz 10 milj. EUR:

 

Līdz šim Ministru kabinets ir atbalstījis 35 projektus - AS "Dobeles dzirnavnieks", SIA "Baltic Crystal", AS "Tērvetes AL", SIA "AKG Thermotechnik Lettland", SIA "Metalleks", SIA "L-Ekspresis", AS "Olainfarm", AS "Latvijas Mobilais telefons”, SIA "Staburadze",  AS “Grindeks”, AS "Latvijas Finieris", SIA "Bite Latvija",  SIA "Cross Timber Systems", SIA "Livonia Print", SIA "Plantos", AS "Rīgas piena kombināts", AS "Rīgas Elektromašīnbūves rūpnīca", SIA "PNB Print", SIA "ADUGS", SIA "Alfa Agro", SIA "Cotton Club Liepāja", SIA "Tecnopali North Europe”, AS "Valmieras stikla šķiedra", AS "Putnu fabrika Ķekava", SIA "Broceni Pellets", SIA „Stiga RM”,  SIA “Avoti SWF”, SIA "Rimi Latvia", SIA „Vika Wood”, AS „Latvijas balzams”, SIA „Līgo Auto”, SIA “Kokapstrāde 98”, SIA “KRONOSPAN Riga”, SIA “Dinair Filton”, AS "Stora Enso Latvija".

 

 

EM Sabiedrisko attiecību nodaļa

prese@em.gov.lv