Jaunumi

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem šā gada oktobrī, salīdzinot ar septembri, patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,7%. Precēm tas palielinājās par 1,1%, bet pakalpojumiem samazinājās par 0,2 procentiem.

attēls

Oktobrim ir raksturīgs cenu kāpums, kas galvenokārt ir saistīts ar sezonāliem faktoriem. Pēdējos trīs gados oktobrī patēriņa cenu līmenis palielinās straujāk, arī iepriekšējos gados bija vērojams kāpums – par 0,7-0,8 procentiem.

 

Arī šā gada oktobrī lielākā ietekme uz cenu pieaugumu sezonālu faktoru ietekmē bija cenu kāpumam apģērbiem, apaviem un pārtikai. Šogad oktobrī cenas apģērbiem un apaviem pieauga par 3,6%, kas kopējā patēriņa cenu līmeņa pieaugumu ietekmēja par 0,2 procentpunktiem. Vienlaikus pārtikai cenas pieauga par 0,8%, kas noteica kopējā cenu līmeņa palielināšanos par 0,2 procentpunktiem. Vislielākā ietekme bija cenu kāpumam svaigiem dārzeņiem. Pasaules pārtikas cenas oktobrī samazinājās par 0,9%. Cenas samazinājās piena produktiem, gaļai un augu eļļām, bet pieauga cukuram un graudaugiem. Pasaules cenas visstraujāk samazinājās piena produktiem, turpinot kritumu jau piekto mēnesi pēc kārtas. To noteica eksporta apjomu kāpums visiem galvenajiem piena produktiem, īpaši no Jaunzēlandes. Savukārt klimata apstākļi Indijā un Indonēzijā, kā arī pazīmes par cukurniedru ražas izmantošanu etanola ražošanai Brazīlijā, ietekmēja cukura cenas, kam bija straujākais kāpums starp galvenajām pārtikas produktu grupām.

 

Degvielai cenas oktobrī Latvijā pieauga par 2,6%, kas kopējo cenu līmeni palielināja par 0,1 procentpunktu. Pasaules naftas cenas mēneša laikā pieauga vidēji par 3%. Oktobra sākumā tās turpināja pieaugt un sasniedza pēdējo četru gadu augstāko līmeni – 86 USD par barelu, bet pēc tam pakāpeniski samazinājās līdz 75 USD par barelu mēneša beigās, kas saistīts ar akciju cenu kritumu pasaules biržās ASV procentlikmju kāpuma dēļ, kā arī ar ziņām par ASV naftas uzkrājumu palielināšanos un Saūda Arābijas gatavību palielināt jēlnaftas ieguvi.

 

Liela ietekme sezonālu faktoru ietekmē bija arī cenu kāpumam siltumenerģijai un cietajam kurināmajam, kas kopā noteica patēriņa cenu līmeņa pieaugumu par 0,1 procentpunktu.

 

Lielākā pazeminošā ietekme oktobrī bija cenu kritumam pakalpojumiem un personīgās higiēnas precēm, kas kopā noteica patēriņa cenu līmeņa samazinājumu par 0,1 procentpunktu. Straujākais kritums bija pasažieru gaisa transporta pakalpojumiem un viesnīcu pakalpojumiem, kas saistīts ar sezonas slēgšanu un dažādām akcijām. Savukārt cenas pieauga ēdināšanas pakalpojumiem.

 

2018. gada oktobrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada oktobri, patēriņa cenas pieauga par 3,2%. Gada vidējā inflācija bija 2,5 procenti.

 

Kopumā šogad vidējā gada inflācija var sasniegt 2,6%. To ietekmē dažādi piedāvājuma puses faktori saistībā ar nodokļu palielināšanos, kā arī pieprasījuma puse, ko veicina ekonomisko aktivitāšu pieaugums un atalgojuma kāpums. Vienlaikus inflācija joprojām lielā mērā ir atkarīga no pasaules naftas un pārtikas cenu svārstībām.

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Ieva Šnīdere

EM Analītikas dienesta analītiķe