Jaunumi

Līdz šā gada 17. septembrim mājokļu garantiju atbalsta programmas ietvaros Attīstības finanšu institūcija Altum ģimenēm ar bērniem mājokļu būvniecībai vai iegādei kopā piešķīrusi 9 425 mājokļu garantijas par kopējo summu  66,1 miljons eiro, šajās ģimenēs kopā aug 13 597 bērni.

 

Ņemot vērā iedzīvotāju lielo interesi par valsts atbalsta saņemšanu mājokļa iegādei, Ministru kabineta sēdē šā gada 25. septembrī atbalsta programmas īstenošanai piešķirts papildu finansējums 2 112 000 eiro, kas ļaus piešķirt garantijas vēl aptuveni 1200 ģimenēm ar bērniem vismaz 8,4 miljonu eiro apmērā (garantiju piešķiršanā tiek piemērots multiplikators 4).

 

Kā zināms, mājokļu garantiju programmu Altum īsteno kopš 2015. gada. Atbalsta programmas ietvaros Altum izsniedz (uz laiku līdz 10 gadiem) un administrē galvojumu personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādība ir vismaz viens nepilngadīgs bērns. ALTUM galvojumu izsniedz pēc tam, kad aizdevējs piešķīris aizdevumu vai rakstiski apliecinājis, ka aizdevums tiks piešķirts. Galvojuma apmērs ir atkarīgs no bērnu skaita ģimenē:

  • 10% (bet ne vairāk kā 10 000 eiro), ja ģimenē ir viens nepilngadīgs bērns;
  • 15% (bet ne vairāk kā 15 000 eiro), ja ģimenē ir divi bērni;
  • 20% (bet ne vairāk kā 20 000 eiro), ja ģimenē ir trīs un vairāk bērnu.

 

No šā gada 1. marta garantiju programmas ietvaros valsts atbalstu mājokļa iegādei var saņemt arī jaunie speciālisti vecumā līdz 35 gadiem ar iegūtu augstāko vai profesionālo vidējo izglītību, kuriem apgādībā nav bērnu. Garantijas mājokļa iegādei jaunajiem speciālistiem netiek sniegtas no valsts budžeta finansējuma, bet Altum līdzekļiem. Līdz šim brīdim jaunajiem speciālistiem kopumā piešķirtas 574 garantijas 4 miljonu eiro apmērā.

 

Papildu informācija par Mājokļu galvojumu programmu pieejama ALTUM mājaslapā: https://www.altum.lv/lv/pakalpojumi/iedzivotajiem/majoklu-galvojumu-programma/par-programmu/

 

 

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

prese@em.gov.lv

T.: 67013193