Jaunumi

Noslēdzot vizīti Ķīnā, 2018.gada 7.jūnijā, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis piedalījās Ķīnas - Centrālās un Austrumeiropas valstu tirdzniecības un ekonomikas ministru sanāksmē Ningbo, kuru vadīja Ķīnas Komercministrs Zhong Shan. Šī tikšanās ļāva sadarbības formāta valstīm apmainīties ar viedokļiem par esošās sadarbības progresu, kā arī turpmāko ekonomisko attiecību potenciālu.

 

Sanāksmes ietvaros, tika īpaši uzsvērts Latvijai piešķirtais goda statuss Ķīnas - Centrālās un Austrumeiropas valstu Investīciju un tirdzniecības izstādes ietvaros.

 

Tikšanās laikā Ē.Eglītis norādīja, ka Latvija ir interesēta vecināt sadarbību ar Ķīnu tūrisma un transporta un loģistikas jomā, kā arī pauda Latvijas vēlmi uzsākt tiešo aviosatiksmi ar kādu no Ķīnas lielajām pilsētām. Tāpat Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs informēja par plānotā 16+1 tūrisma foruma norisi 2019.gadā Rīgā.

 

Ķīnas - Centrālās un Austrumeiropas valstu tirdzniecības un ekonomikas ministru sanāksmes laikā tika pieņemtas divas iniciatīvas – Ķīnas - Centrālās un Austrumeiropas valstu sadarbības iniciatīva e-komercijas jomā un Ķīnas - Centrālās un Austrumeiropas valstu sadarbības iniciatīva pakalpojumu tirdzniecības jomā. Šīs vienošanās paplašinās esošo valstu partnerību formāta ietvaros jaunā līmenī.

 

Ķīnas puse sanāksmes laikā norādīja, ka esošā iniciatīva ir neatņemama Belt and Road formāta sastāvdaļa, ar kuras palīdzību iesaistītās puses ir kāpinājušas sadarbību trīs dimensijās – Ķīnas, Centrālās un Austrumeiropas valstu un Eiropas Savienības. Ņemot vērā esošās globālās tendences pasaules tirgos, atsevišķas valstis aicināja aktīvāk atbalstīt šo sadarbības formātu.

 

Sēdes noslēgumā dalībnieki vienojās līdz nākamajai sanāksmei izvērtēt šīs sadarbības iniciatīvas rezultātus, atspoguļojot arī praktiskus rezultātus. Līdz ar to dalībnieki vienojās ekspertu līmenī izstrādāt “Balto grāmatu”, kurā tiks atspoguļoti konkrēti sadarbības projekti, kas ir veicinājuši partnerības izaugsmi.

 

Tāpat, šajā dienā Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ē.Eglītis piedalījās Ķīnas - Centrālās un Austrumeiropas valstu tikšanās par sadarbību investīciju jomā. Arī šīs tikšanās laikā Latvijai tika atvēlēta īpaša loma kā goda valsts statusa turētājai. Sanāksmē piedalījās ap 300 dalībniekiem, t.sk. Ķīnas Komercministrijas, Zhejiang provinces un sadarbības formāta valstu pārstāvji. Tikšanās laikā puses pārrunāja investīciju vides jautājumus un esošo starpvalstu attiecību progresu.

 

Šī sanāksme bija lieliska iespēja apkopot informāciju par potenciālajiem investīciju projektiem mašīnbūves, loģistikas, medicīnas un enerģētikas jomās. Pasākumā ietvaros Ķīnas pārstāvji informēja klātesošos par Latvijas - Ķīnas sadarbību BGI (Pekinas Genoma Institūts) projekta ietvaros, īpaši uzsverot, ka Latvija varētu kļūt par atbalsta punktu Eiropā.

 

Investīciju tikšanās noslēgumā vairāku valstu pārstāvji iepazīstināja ar savu valstu investīciju vidi. Arī Latvijas pārstāvji iepazīstināja klātesošos ar investīciju vides jautājumiem un iespējām Latvijā.

 

Savukārt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Investīciju projektu departamenta direktors Valters Jēkabsons piedalījās B2B sesijā, kur interesi par sadarbību ar Latviju izrādīja kompānijas no enerģētikas, infrastruktūras attīstības, medicīnas iekārtu ražošanas sektoriem.

 

Paralēli Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra dalībai sanāksmē par sadarbību investīciju jomā, Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietniece Zaiga Liepiņa Ningbo vecpilsētā atklāja gardēžu festivālu “A Bite of CEEC”. Festivāla laikā sadarbības formāta valstis iepazīstina Ningbo iedzīvotājus ar tradicionālajiem ēdieniem. Gardēžu festivāla ietvaros tika noslēgta arī vienošanās ar Jiangbei provinci par atbalstu Latvijas Ārējai ekonomiskai pārstāvniecībai Ningbo.

 

Tāpat šajā dienā, ar Latvijas deju un dziesmu mākslinieku priekšnesumiem Investīciju un tirdzniecības izstādes ietvaros Ningbo tika atklāts Latvijas nacionālais stends. Izstādes atklāšanā piedalījās arī Zheijang provinces gubernatora vietnieks, kas savā uzrunā īpaši atzīmēja Latvijas-Ningbo draudzīgās attiecības pēdējo gadu garumā. Stendu apmeklēja arī dažādu provinču un partiju līderi. Latvijas nacionālā stenda atklāšana tika plaši atspoguļota arī Ķīnas plašsaziņas līdzekļos. Stendā ir pārstāvēta 13 Latvijas uzņēmumu produkcija, kā arī apmeklētājiem ir iespēja izzināt Lielvārdes jostas tradīcijas.

 

Kopumā šīs vizītes ietvaros pasākumi Latvijas goda valsts statusa ietvaros tika plaši atspoguļoti Ķīnas plašsaziņas līdzekļos, kā arī WeChat ziņu platformās, kas viennozīmīgi sekmē Latvijas atpazīstamību Ķīnā, sniedzot plašu informāciju par tūrisma iespējām Latvijā, mūsu valsts piedāvātajiem produktiem, nacionālo kultūru un tradīcijām.

 

Kā ziņots iepriekš, laikā no 2018. gada 5. līdz 7. jūnijam Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis vizītē apmeklēja Ķīnas Tautas Republikas galvaspilsētu Pekinu un Ķīnas lielāko ostas pilsētu Ningbo, lai tiktos ar Ķīnas Komercministrijas pārstāvjiem, piedalītos 16+1 ekonomikas ministru konferencē un apaļā galda diskusijās un citos divpusējās ekonomiskās sadarbības paplašināšanai nozīmīgos pasākumos.

 

Plašāka informācija par EM valsts sekretāra Ē.Eglīša vizīti Ķīnā.

 

Fotogalerija

 

 

Elita Rubesa - Voravko

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

Tālrunis 67013193

E-pasts: prese@em.gov.lv

Web: www.em.gov.lv

Twitter: @EM_gov_lv

Youtube: http://www.youtube.com/ekonomikasministrija

Facebook:http://www.facebook.com/atbalstsuznemejiem

Flickr: https://www.flickr.com/photos/ekonomikasministrija