Jaunumi

Turpinot savu vizīti Ķīnā, šā gada 6. jūnijā, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs tikās ar Ķīnas Komercministrijas vietnieku Ren Hongbin vienā no valsts nozīmīgākajām ostas pilsētām Ningbo. Ren Hongbin tikšanās laikā uzsvēra, ka Latvija ir stratēģiski svarīgs centrs Baltijā, kā arī lielākais Ķīnas tirdzniecības partneris reģionā.

 

“Latvijas divpusējā ekonomiskā sadarbība ar Ķīnu pēdējo gadu laikā ir kļuvusi arvien aktīvāka - pieaug gan tirdzniecības apgrozījums, gan arī tiešo ienākošo investīciju apjoms. Esam gandarīti arī par aktīvo sadarbību tūrisma nozarē - kopš 2011.gada Ķīnas tūristu skaits Latvijā ir desmitkāršojies,” ar gandarījumu sarunā pauda EM valsts sekretārs Ē.Eglītis.

 

Tikšanās laikā, pārrunājot iespējas sadarbības paplašināšanai ar Ķīnu, EM valsts sekretārs norādīja, ka Latvija saredz potenciālu Ķīnas tūrisma plūsmas paplašināšanā. Lai to veicinātu, ļoti nozīmīgi ir sekmēt tiešo lidojumu uzsākšanu starp Latviju un kādu no Ķīnas nozīmīgākajām metropolēm. Tāpat svarīgi ir turpināt sekmēt sadarbību dzīvības zinātņu, transporta un loģistikas, enerģētikas un e-komercijas jomās.

 

Vienlaikus Ē.Eglītis aicināja Ķīnas pusi iesaistīties reģionālā informācijas un komunikācijas tehnoloģiju izglītības centra izveidē Latvijā.

 

Tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja Latvijas un Ķīnas divpusējās sadarbības paplašināšanas iespējas dažādos formātos, tai skaitā Latvijas – Ķīnas Apvienotās Komitejas, 16+1 sadarbības formāta un Ķīnas ārpolitikas iniciatīvas “Belt and Road” ietvaros.

 

Puses pārrunāja arī sadarbību Apvienotās Komitejas ietvaros un iespēju paralēli sēdei šogad organizēt Latvijas-Ķīnas Biznesa forumu. Tāpat tika atzīmēta plānotās visaptverošās izstādes biznesa tehnoloģiju jomā Latvijā norise š.g rudenī.

 

Sarunas laikā Ē.Eglītis pauda atzinību par līdz šim īstenoto Latvijas Ekonomikas ministrijas un Ķīnas Komercministrijas sadarbību, kas ir stratēģiski nozīmīga veiksmīgai abu valstu ekonomiskās sadarbības sekmēšanai.

 

Tāpat EM valsts sekretārs uzsvēra, ka sadarbība Ķīnas - Centrālās un Austrumeiropas valstu sadarbības formāta ietvaros paver plašākas iespējas ekonomiskā dialoga uzturēšanai. Latvijai aktīva sadarbība šī formāta ietvaros ir izveidojusies ar Ningbo, kur Latvijas uzņēmējiem ir lieliska iespēja prezentēt Latvijā ražoto produkciju 16+1 Tirdzniecības un investīciju EXPO izstādē Ningbo kopš pašiem pirmsākumiem - 2015.gada.

 

Nopietns solis ceļā uz Latvijas un Ķīnas sadarbības sekmēšanu ir 2017.gada novembrī 16+1 valstu līderu Samita laikā parakstītais Latvijas Republikas Ekonomikas ministrijas un Wuhanas Nacionālās bioindustrijas bāzes sadarbības memorands par sadarbību dzīvības zinātņu un tehnoloģiju parka izveidošanu Latvijā.

 

Ķīnas puse tikšanās laikā informēja, ka pēc Ķīnas Komunistiskās partijas kongresa 2017.gada oktobrī, Ķīnas valdība ir apņēmusies virkni ievedmuitu tarifus, kā arī uzlabot investīciju klimatu un strādāt pie intelektuālā īpašuma aizsardzības jautājumiem.

 

Ķīnas Komercministrija ir atbildīga par Ķīnas ārējās tirdzniecības politiku, eksporta un importa noteikumiem, ārvalstu investīcijām, patērētāju tiesību aizsardzību, konkurences politiku, kā arī par divpusējiem un daudzpusējiem tirdzniecības līgumiem.

 

 

Plašāka informācija par EM valsts sekretāra Ē.Eglīša vizīti Ķīnā.

 

Fotogalerija

 

 

Elita Rubesa - Voravko

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

Tālrunis 67013193

E-pasts: prese@em.gov.lv

Web: www.em.gov.lv

Twitter: @EM_gov_lv

Youtube: http://www.youtube.com/ekonomikasministrija

Facebook:http://www.facebook.com/atbalstsuznemejiem

Flickr: https://www.flickr.com/photos/ekonomikasministrija