Jaunumi

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem Latvijā apstrādes rūpniecības izlaides apjomi pēc neizlīdzinātiem datiem aprīlī bija par 7,8% lielāki nekā pirms gada; savukārt pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem – par 2,2% lielāki. Kopumā gada četros mēnešos apstrādes rūpniecības ražošanas apjomi par 3,9% pārsniedza pagājušā gada rādītāju (pēc neizlīdzinātiem datiem).

 

 

Pozitīvu ieguldījumu izaugsmē aprīlī gada griezumā veidoja lielākā daļa apstrādes rūpniecības apakšnozaru. Lielākais devums apjomu pieaugumā bija kokapstrādei (salīdzinot ar iepriekšējā gada aprīli, pieaugums par 8,3%). Ievērojams devums rūpniecības izaugsmē bija arī gatavo metālizstrādājumu ražošanai (+14,4%), automobiļu un piekabju ražošanai (+38,5%) un nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanai (+12,5%). Pieauga arī citu rūpniecības apakšnozaru apjomi.

 

Savukārt nedaudz ražošanas apjomi samazinājās datoru, elektronisko un optisko iekārtu, metālu un dzērienu ražošanas nozarēs.

 

Aprīlī nozares apgrozījums faktiskajās cenās pieauga nedaudz straujāk nekā izlaides apjomi – par 12,2%. Vietējā tirgū realizētās produkcijas apjomi pieauga nedaudz straujāk – par 14,5%, savukārt eksportētajai produkcijai – par 11%.

 

Ekonomikas ministrija prognozē, ka arī nākamajos šā gada mēnešos apstrādes rūpniecībā turpināsies stabila izaugsme, tās tempus noteiks gan uzņēmēju spēja palielināt konkurētspēju, gan pieprasījuma dinamika lielākajos eksporta tirgos – ES un NVS valstīs.

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Edmunds Gergelevičs

EM Analītiskā dienesta analītiķis