Jaunumi

Šodien, 31. maijā, Latvijas Universitātes Dabaszinātņu centrā notiekošā “Starta diena” pulcējusi rekordlielu  dalībnieku skaitu – aptuveni 350 jaunos un topošos uzņēmējus, kuri interesējas par atbalsta iespējām biznesam, kā arī meklē padomus un iedvesmu savas uzņēmējdarbības startam. Turklāt vairāk kā 1000 interesentu pasākumu vēroja arī tiešraidē.

 

 

Pagājušajā gadā ALTUM un Ekonomikas ministrijas rīkoto “Starta dienu” galvaspilsētā apmeklēja gandrīz 300 interesenti.  Līdzīgi kā pērn, liels pieprasījums šogad bija “ātro randiņu” iespējai ar kopumā 20 vadošajiem biznesa ekspertiem dažādās jomās un konsultantiem. Tāpat arī mācību lekcijas, kuras piedāvāja “Tech Hub” līdzdibinātājs Ernests Štāls par idejas prezentēšanas prasmēm, zīmolvedības eksperta Egila Boitmaņa stāsts par biznesa jēgu un pārdošanas rīkiem, kā arī ALTUM Rīgas reģiona vadītājas Diānas Karacejevas prezentācija par biznesa idejas pārdomātu finansēšanu.

 

 

Arvils Ašeradens, Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs: “Uzņēmējdarbības uzsākšana ir ambīcija – ambīcija augt pašam, ambīcija pierādīt savas idejas dzīvotspēju pasaulei un ambīcija būt labākam. Veiksmes pamatā ir katra paša iniciatīva un grūts darbs, kur normatīvais regulējums, padoms vai valsts atbalsts var būt tikai kā vitamīni. Politikas plānošanā un atbalsta instrumentu radīšanā šobrīd strādājam ar individuālu pieeju un kopā ar nozarēm izstrādājam katrai ekosistēmai atbilstošāko risinājumu, attiecīgi mainot regulējumu un radot jaunas, tieši šai nozarei nepieciešamās atbalsta programmas. Vitamīnus uzņēmējdarbības uzsācējiem šobrīd piedāvājam gan caur ALTUM un LIAA programmām, gan ar “Konsultē vispirms” ieviešanu, gan izstrādājot konkrētus rīcības plānus dažādu rūpniecības nozaru attīstībai, gan arī turpinot attīstīt start-up ekosistēmu.”

 

 

Reinis Bērziņš, ALTUM valdes priekšsēdētājs: “Aptaujas rāda, ka biznesu sākt būtu datavi nedaudz vairāk par 30% ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju, vienlaikus divām trešdaļām no viņiem nav biznesa idejas. Tādējādi, šobrīd Latvijā ir aptuveni 130 tūkstoši potenciālo biznesa uzsācēju, kuriem ir gan gribēšana, gan ideja. Tieši tāpēc rīkojam šādus praktiskus pasākumus informācijai un iedvesmai, lai pēc iespējas vairāk gribētāju kļūtu par darītājiem. Un, lai arī naudas trūkums biznesa sākumam nereti tiek minēts kā būtiskākais šķērslis biznesa sākšanai, finansējuma iespējas šodien ir ļoti daudzveidīgas, plašākas nekā jebkad iepriekš. ALTUM Starta programma ir viena no šīm iespējām.”

 

Inna Šteinbuka, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja: “Kad tiek dots starta šāviens, un sākas sacensības, katrs no sportistiem domā, kā labot rekordus vai sasniegt vismaz savu personīgo labāko rezultātu. Faktiski, jaunuzņēmēji, izvēloties attīstīt savu biznesu, arī ir izvēlējušies sacensties. Vispirms droši vien paši ar sevi – nepagurstoši radot, izdomājot un stratēģiski plānojot. Dažreiz tā ir cīņa arī ar laiku, ar birokrātiju, ar to, ka ideja tā arī paliek nesaprasta un nepieprasīta. Eiropa nākamajos gados īpaši dāsna būs tiem, kas strādās ar inovācijām, kas savā uzņēmējdarbībā nebaidīsies ielaist zinātni, kā arī dabai un cilvēkam draudzīgus risinājumus. Novēlu, lai jums visiem pietiek spēka un ir daudz radošu un racionālu ideju, kas ļauj uzplaukt Eiropas un Latvijas ekonomikai! Un varbūt sākumā mums nevajag trasē joņot, lai ticību sev un spēkus nepazaudētu jau pirmajos metros, bet uzsākt savu skrējienu lēni un pārdomāti, lai vēlāk varētu paskriet garām visiem pārējiem!"

 

 

“Starta dienu” rīko ALTUM, Ekonomikas ministrija un Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā. Līdzās mācību lekcijām ar uzņēmējdarbības pieredzes stāstiem un padomiem dalījās vairāki uzņēmēji - Zane Gusta (LavenderVilla), Jānis Jātnieks (WIDE virtuālā klīnika), Dace Draveniece (Muhamors), Enno Ence (MILZU!), kā arī komiķis Rūdolfs Kugrēns, kura dzīvesveids ir viņa bizness. Unikāla iespēja bija “ātrie randiņi” ar dažādu nozaru ekspertiem, kas sniedza individuālas konsultācijas par konkētiem jauno uzņēmēju jautājumiem vai problēmsituācijām.  Tāpat  “Starta dienas” dalībniekiem bija iespēja vienuviet sastap valsts un privātās organizācijas, kuras var būt noderīgas biznesa uzsācējiem. Kopumā pasākuma apmeklētājus individuāli konsultēja eksperti no vairāk nekā 15 organizācijām: ALTUM, Valsts ieņēmumu dienesta, Uzņēmumu reģistra, Nodarbinātības valsts aģentūras, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra, Startin.lv, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Francity, Francorp, Izglītības un zinātnes ministrijas, komercbankām u.c.

 

 

 

Par ALTUM

Attīstības finanšu institūcija ALTUM ir Latvijas valstij piederoša kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas. 2017. gada jūnijā ALTUM saņēma starptautiskās kredītreitingu kompānijas Moody’s ilgtermiņa kredītreitingu Baa1 valsts kapitālsabiedrībai, kas apliecina ALTUM stabilo finanšu situāciju. Savukārt 2017. gada 24. oktobrī ALTUM obligācijas tika iekļautas regulētajā tirgū - biržas Nasdaq Riga Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā.

 

Papildu informācija:

Sandra Eglīte, ALTUM sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67774244, 26577810  I E-pasts: sandra.eglite@altum.lv    

www.altum.lv www.facebook.com/altumLV I Twitter: @AltumLV