Jaunumi

Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens piektdien, 2018. gada 1. jūnijā darba vizītē apmeklēs Vācijas galvaspilsētu Berlīni, lai ar augsta līmeņa amatpersonām pārrunātu aktualitātes divpusējā ekonomiskā sadarbībā, t.sk. jaunuzņēmumu, rūpniecības digitalizācijas un enerģētikas jomās, kā arī sadarbības paplašināšanas iespējas nākotnē.

 

Vizītes ietvaros A. Ašeradens plāno tikties ar Vācijas federālo ekonomikas ministru Pēteru Altmaijeru (Peter Altmaier), lai pārrunātu ekonomiskās sadarbības iespējas rūpniecības digitalizācijas un enerģētikas jomās.

 

Tāpat ekonomikas ministrs A. Ašeradens Berlīnē plāno tikties ar Vācijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru apvienības pārstāvjiem, lai pārrunātu rūpniecības digitalizācijas, kā arī sadarbības iespējas IKT profesionālās izglītības un jaunuzņēmumu jomās. Tikšanās laikā iecerēts pārrunāt arī Latvijas-Vācijas divpusējo sadarbību investīciju piesaistē un tūrisma jomā.

 

Darba vizītes laikā Berlīnē ekonomikas ministrs A. Ašeradens plāno apmeklēt Hasso – Platnera digitālo inženierzinātņu institūta Dizaina domāšanas skolu (Hasso-Plattner-Institut für Digital Engineering –  School of Design Thinking). Hasso – Platnera digitālo inženierzinātņu institūta Dizaina domāšanas skola ir Potsdamas universitātes jaunākais eksperimentālais institūts, dibināts jaunu domāšanas modeļu izpētei un nākotnes tehnoloģijām. Cita starpā institūts nodarbojas arī ar autonomās braukšanas un elektromobilitātes tēmām, jaunākajām medicīnas tehnoloģijām, identitātes meklējumiem u.c. jautājumiem, kā arī plaša spektra pētījumiem.

 

Vāciju un Latviju tradicionāli vieno dinamiskas ekonomiskās attiecības un 2017. gadā Vācija bija otrais lielākais Latvijas tirdzniecības partneris.

 

2017. gadā kopējais preču un pakalpojumu tirdzniecības apgrozījums bija 2 949 milj. EUR. 2017. gadā, salīdzinot ar 2016. gadu, par 13% pieauga preču eksports un par 8% imports, kā arī par 10% pieauga pakalpojumu eksports un par 9% pakalpojumu imports.

 

Galvenās Latvijas eksporta preces uz Vāciju ir koksne un tās izstrādājumi, mašīnas, mehānismi un elektriskās iekārtas, transporta līdzekļi, metāli un to izstrādājumi, augu valsts produkti un ķīmiskās rūpniecības izstrādājumi. Savukārt galvenās importa preces ir transporta līdzekļi, mašīnas, mehānismi un elektriskās iekārtas, plastmasas un gumijas izstrādājumi, ķīmiskās rūpniecības preces, pārtikas preces un metāli un to izstrādājumi.

 

Pēc investīcijām Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā Vācija ierindojas 11. vietā ar kopējo investīciju apjomu 175,5 milj. EUR un 1197 aktīvu uzņēmumu.

 

 

Elita Rubesa - Voravko

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

Tālrunis 67013193

E-pasts: prese@em.gov.lv

Web: www.em.gov.lv

Twitter: @EM_gov_lv

Youtube: http://www.youtube.com/ekonomikasministrija

Facebook:http://www.facebook.com/atbalstsuznemejiem

Flickr: https://www.flickr.com/photos/ekonomikasministrija