Jaunumi

Ministru kabineta 8. maija sēdē atbalstīti grozījumi kompetenču centru ES fondu programmā, kas atvieglos komersantu pieteikšanās un projektu īstenošanas procesu programmas nākamajā kārtā. Nākamo projektu atlases kārtu kompetenču centru programmā plānots izsludināt jau šā gada vasarā.

 

Kompetences centru atbalsta programmas mērķis ir paaugstināt komersantu konkurētspēju, veicinot pētniecības un rūpniecības sektoru sadarbību rūpniecisko pētījumu, jaunu produktu un tehnoloģiju attīstību.

 

Programmas nākamās kārtas ietvaros par prioritāti tiek izvirzīti starpnozaru sadarbības pētījumi, jo īpaši rūpniecības digitalizācijas risinājumu izstrāde. Starpnozaru sadarbības pētījumi ir divu vai vairāku dažādu nozaru uzņēmumu, kuriem ir dažādi saimniecisko darbību statistiskās klasifikācijas kodi (NACE kodi), informācijas, resursu, tehnoloģiju, metodes, darbību vai spēju apmaiņa un dalīšanās, lai kopīgi izstrādātu jaunu produktu vai pakalpojumu, piemēram, rūpniecības digitalizācijas risinājumus (mašīnbūve + elektronika + IKT), koksnes ķīmijas produktus (mežrūpniecība + ķīmija), personalizētās medicīnas produktus (farmācija + IKT) u.c.  

 

Projektu uzsākot kompetences centram būs jāpiedāvā vismaz trīs starpnozaru sadarbības projekti. Arī projekta īstenošanas laikā kompetences centriem reizi pusgadā būs jāpiedāvā vismaz trīs jauni starpnozaru sadarbības projekti.

 

Lai sekotu līdzi kompetences centru progresam, līdz ar grozījumiem atbalsta programmā iekļauti kompetences centru vērtēšanas kritēriji pēc deviņu un 18 mēnešu ilgas darbības, lai viena kompetences centra neizmantotā finansējuma gadījumā būtu iespēja to pārdalīt citiem kompetences centriem.

 

Pēc 18 mēnešiem no līguma parakstīšanas brīža kompetences centriem būs jāiesniedz izvērtējums par savu darbību pārskata periodā. Izvērtējumā būs jāiekļauj informācija par investīciju progresu, atbalstīto komersantu skaitu, organizētajiem pasākumiem sinerģijas nodrošināšanai ar klasteriem, klasteru apvienībām, saimnieciskās darbības veicējiem, zinātnisko publikāciju skaitu, nodarbināto doktorantu un doktoru skaitu.

 

Kompetenču centru atbalsta programmas nākamās atlases kārtas kopējais finansējums būs 37,6 miljoni eiro, no kuriem 12 miljoni eiro tiks novirzīti starpnozaru sadarbības pētījumiem, bet 25,6 miljoni eiro - nozaru pētījumu veikšanai.

 

Kā zināms, Eiropas Komisija šā gada sākumā pētījumā Latvian Research Funding System. Final Report atzinīgi novērtējusi ES fondu programmu un līdz ar to ieguldītā ES finansējuma nozīmi inovācijas attīstībā Latvijā, kā sekmīgāko atbalsta programmu uzsverot kompetences centru programmu.

 

Detalizēti ar grozījumiem Ministru kabineta 2016. gada 5. janvāra noteikumos Nr. 2 “Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 1.2.1. specifiskā atbalsta mērķa “Palielināt privātā sektora investīcijas P&A” 1.2.1.1. pasākuma “Atbalsts jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei kompetences centru ietvaros” pirmās, otrās un ceturtās projektu iesniegumu atlases kārtas īstenošanas noteikumi” var iepazīties Ministru kabineta tīmekļa vietnē.

 

 

 

Evita Urpena

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Tālrunis 67013193

E-pasts Evita.Urpena@em.gov.lv; prese@em.gov.lv

Web www.em.gov.lv

Twitter @EM_gov_lv

Youtube http://www.youtube.com/ekonomikasministrija

Facebook http://www.facebook.com/atbalstsuznemejiem

Flickr https://www.flickr.com/photos/ekonomikasministrija