Jaunumi

Šā gada 18. - 20. aprīlī Latvijā norisinājās Ningbo municipālās pašvaldības ģenerālsekretāra Zhang Liangcai vizīte, kuras laikā arī Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Upenieks tikās ar Ningbo pilsētas pārstāvjiem. Tikšanās mērķis bija pārrunāt Latvijas-Ningbo divpusējo sadarbību, kā arī attiecības Ķīnas un Centrālās un Austrumeiropas valstu jeb 16+1 formāta ietvaros.

 

Ningbo delegācijas vizītes laikā šā gada 19. aprīlī tika organizēts Latvijas - Ningbo  biznesa forums, kurā piedalījās aptuveni 20 Ķīnas uzņēmēji, pārstāvot pārtikas, e-komercijas, kokapstrādes, loģistikas un citas nozares, un gandrīz 70 uzņēmēji no Latvijas. Biznesa foruma ietvaros Ķīnas puse sniedza ieskatu Latvijas biznesa sabiedrībai par 16+1 Tirdzniecības un investīciju EXPO izstādi, kura norisināsies Ningbo š.g. 8.-12.jūnijā. 

 

Sadarbība 16+1 formāta ietvaros paver plašākas iespējas ekonomiskā dialoga uzturēšanai, kā rezultātā Latvijai aktīva sadarbība izveidojusies ar Ningbo. Latvijas uzņēmēji piedalās 16+1 Tirdzniecības un investīciju EXPO izstādē kopš pašiem pirmsākumiem (2015.gada).

 

Ningbo ir piešķīrusi Latvijai goda valsts statusu Centrālās un Austrumeiropas valstu un Ķīnas Investīciju un tirdzniecības izstādē, kas notiks Ningbo, Ķīnā, 2018.gada jūnija sākumā. Šī statusa ietvaros plānots organizēt virkni pasākumu, kas iepazīstinātu Ķīnas iedzīvotājus ar Latviju, t.sk. Latvijas dienas “Taste Latvia” Ningbo, izstādes, kontakbiržas Latvijas uzņēmējiem ar Ķīnas partneriem un citas aktivitātes.

 

Latvijas divpusējā ekonomiskā sadarbība ar Ķīnu pēdējo gadu laikā ir kļuvusi aktīvāka - abu valstu tirdzniecības apgrozījums 2017. gadā pieauga par 8,6%, pieaudzis arī tiešo ienākošo investīciju apjoms. Sadarbība tūrisma nozarē ir bijusi ļoti aktīva - kopš 2011. gada Ķīnas tūristu skaits Latvijā ir desmitkāršojies! Turpmākai ekonomisko attiecību veicināšanai ar Ķīnu Latvija saredz iespējas tūrisma, loģistikas, digitalizācijas un e-komercijas jomās.

 

Nopietns solis ceļā uz Latvijas un Ķīnas sadarbības sekmēšanu ir 2017. gada novembrī 16+1 valstu līderu Samita laikā parakstītais Latvijas Ekonomikas ministrijas un Wuhanas Nacionālās bioindustrijas bāzes sadarbības memorands par sadarbību dzīvības zinātņu un tehnoloģiju parka izveidošanu Latvijā.

 

 

Sabiedrisko attiecību nodaļa

Tālrunis 67013240

E-pasts prese@em.gov.lv

Web www.em.gov.lv