Jaunumi

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības izlaides apjomi 2018.gada janvārī pēc neizlīdzinātiem datiem bija par 4,4% lielāki nekā pirms gada. Pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem apstrādes rūpniecības apjomi pieauga līdzīgi.

 

Turpinoties pagājušā gada tendencei, 2018.gada janvārī gada griezumā strauji pieauga automobiļu un piekabju ražošana (pieaugums par 35,7%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu). Ievērojamu ieguldījumu rūpniecības izaugsmē šajā periodā sastādīja arī ķīmiskās rūpniecības (+27,6%) un nemetālisko minerālu ražošanas (+14,3%) apjomu pieaugumi. Mērenāk pieauga otras lielākās apstrādes rūpniecības apakšnozares – pārtikas rūpniecības, kā arī datoru, elektronisko un optisko iekārtu, gatavo metālizstrādājumu un elektrisko iekārtu ražošanas apjomi. Savukārt nedaudz samazinājās kokapstrādes apjomi (-0,9%).

 

2018.gada janvārī apstrādes rūpniecības apgrozījums faktiskajās cenās pieauga straujāk nekā izlaides apjomi – par 10,3%. Vietējā tirgū realizētās produkcijas apjomi pieauga par 13%, savukārt nedaudz lēnāk auga eksportētajās produkcijas apjomi – par 9%.

 

Ekonomikas ministrija prognozē, ka 2018.gadā apstrādes rūpniecībā turpināsies stabila izaugsme. Tempus noteiks gan uzņēmēju spēja palielināt konkurētspēju, gan pieprasījuma dinamika lielākajos eksporta tirgos – ES un NVS valstīs.

 

 

Ekonomikas ministrijas vērtējumu sagatavoja

Edmunds Gergelevičs

EM Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta vecākais eksperts